Er is de laatste tijd veel te doen rond Bitcoin in de (main stream) media. Een Bitcoinsstevige koersstijging, voorzichtige officiële acceptatie in de VS en de Chinese Centrale Bank die Bitcoin voor banken verbood. Dat laatste is oud nieuws want China heeft sinds juni 2009 een verbod op virtuele valuta. Bitcoin wordt door de zittende macht neergeslagen maar staat net als Rocky Balboa iedere keer weer op.

Het aantal Bitcoin miljonairs groeit explosief. En het aantal retailers dat Bitcoin opneemt, stijgt ook substantieel. Diensten als Bitpay en Coinbase maken het mogelijk dat er nu een marktsegment is van meer dan 11 miljard dollar in koopkracht.

De huidige waardering van Bitcoin lijkt nu erg hoog. Eén Bitcoin is meer waard dan een aandeel Apple, eens de lieveling van de NASDAQ. Maar Bitcoin is valuta en geen aandeel en het moet ook zo bekeken worden.

In vergelijking met de wereldvaluta heeft Bitcoin nog een lange weg voor de boeg voordat het echt kan concurreren:

In vergelijking met de top 6 valuta is Bitcoin’s aandeel verwaarloosbaar. Hierin ligt gelijk haar grote kans. Bitcoin is voorbestemd om deze dinosauriërs te vervangen. Het is de auto in een transportmarkt van paarden en koetsen.

“Met het informatietijdperk begint er ook een revolutie in geld. E-commerce leidt onherroepelijk tot cybermoney. Deze nieuwe geldvorm zet de toon en beperkt de macht van staten om te beslissen wie er een soeverein individue is. Een cruciaal onderdeel van deze verandering komt door het bevrijden van welvaarthouders van afpersing door inflatie. Binnenkort betaal je voor bijna iedere transactie via het net op hetzelfde moment als je het inbrengt met het gebruik van cybercash tegen verwaarloosbare kosten.

Deze nieuwe digitale geldvorm is voorbestemd om een doorslaggevende rol in e-commerce te spelen. Het bestaat uit encrypted series van vele honderden digitale priemgetallen. Uniek, anoniem en controleerbaar. Dit geld maakt grote transacties mogelijk en kan tot in de allerkleinste waardefractie worden gedeeld. Het is een ruilmiddel via een toetsaanslag in een gigantische wereldmarkt zonder grenzen.” (The Sovereign Individual)

De huidige betaalsystemen kunnen simpelweg niet concurreren met de kosten van Bitcoin. Waarom zou je honderdduizenden euro’s aan bankkosten ieder jaar accepteren én de dagenlange transmissietijden van bank naar bank als het binnen enkele minuten tegen een fractie van de kosten kan ?

Als een valuta is er geen vergelijk. Geen financieel instituut kan concurreren met Bitcoin als betaalsysteem. Als een distributienetwerk kan geen enkele overheid het stoppen. Geen centrale bank zit met zijn tengels aan de knoppen.

Daarin ligt de echte kracht van Bitcoin: door individuele bedrijven en consumenten de mogelijkheid te geven om internationale transacties snel en uiterst goedkoop af te wikkelen. De markt is verzadigd met dure structuren die de banken in de afgelopen decennia hebben opgezet als SWIFT, TIPANET of andere RTGS netwerken. Bitcoin groeit ten koste van deze structuren. Hieronder de waarde van Bitcoin in huidige dollars als het expandeert binnen deze M2 netwerken. Milli en microbitcoins zijn ook opgenomen:

Onthoud hier dat China nu een 27,8 % aandeel in wereldwijd M2 heeft. Dit is in een relatieve korte periode gebeurd.

De banken kunnen zich hiertegen uiteindelijk niet verzetten. Beter is het dat ze zich aanpassen aan deze toekomstige situatie. Zij kunnen geld verdienen door Bitcoin faciliterende diensten aan te bieden en BTC letters of credit te verschaffen bijvoorbeeld.

Terwijl tegenstanders driftig allerlei redenen opwerpen waarom Bitcoin niet ideaal is, breidt Bitcoin iedere dag uit. De revolutie begint op kousenvoeten totdat je opeens in een deels nieuwe wereld wakker wordt.

 

23 REACTIES

 1. Bitcoin mist de basiseigenschap om als geld te kunnen dienen.

  Bitcoin is namelijk deflatoir. Deflatoir betekent dat de geldeenheid steeds meer waard wordt omdat de hoeveelheid van die geldeenheid beperkt is.

  Niemand gaat een lening aan die steeds duurder wordt om af te betalen. Daarnaast leent niemand z’n bitcoins uit omdat je er geen vergoeding (rente) over kunt krijgen en waarom zou je uitlenen als de bitcoin toch aan koopkracht wint?

  Als een ondernemer niet kan lenen dan kan een ondernemer ook niet investeren. En als er niet geïnvesteerd kan worden dan klapt de economie in elkaar en kunt u als bitcoin miljonair helemaal niets kopen in de werkelijke economie want bitcoin zelf heeft geen waarde maar is slechts een claim op waarde net zoals de zo verfoeide fiatvaluta’s dat zijn.

  Waarde = grondstoffen, energie, arbeid en eindproducten.

  Geld moet dus altijd inflatoir zijn want anders is er gewoon geen leencapaciteit en economie mogelijk.

  Feit 1. We kunnen dus niet zonder fiatgeld wat langzaam in waarde afneemt.

  Feit 2. Een store of value kan dus nooit tegelijkertijd dienen als medium of exchange (geld)

  Bitcoin is geen geld net zoals goud ook geen geld is.

  Seneca [3] reageerde op deze reactie.
  Hijseenberg [5] reageerde op deze reactie.
  Liberty [18] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [19] reageerde op deze reactie.

 2. Interessant om te zien hoe gevoelig het onderwerp Bitcoin ligt en hoe voorstanders daarvan een aantal zaken over het hoofd lijken te zien.

  Het hele verhaal riekt naar tulipmania voor zover ik dat kan zien. Veel meer dan gebakken lucht is het naar mijn inzicht op dit moment niet.

  Dat inzicht wordt mede veroorzaakt door o.a. dit artikel: http://www.garynorth.com/public/11866.cfm

  Onderaan het artikel staan nog 3 links. Ben benieuwd naar de reakties hierop, bij voorkeur ontdaan van emotionele lading en (dus) inhoudelijk.

  @Hugo [6]:

  Dat Bitcoin en de ontelbare andere fiat crypto”currencies” geen geld zijn, komt niet omdat het deflatoir is maar simpelweg omdat het net als goud, dat ook geen geld is, in het algemeen niet als betaling wordt geaccepteerd. Daar zit een tussenslag tussen via overheids-fiatgeld.

  Hugo [10] reageerde op deze reactie.

 3. @Hijseenberg [5]:

  Ik geef u net een gratis lesje monetaire economie en u komt met de Oostenrijkse school aankakken, terwijl ik die net op heel simpele manier gefileerd heb.

  Geld kan nooit zowel medium of exchange als store of value zijn.

  We gaan dus nooit meer betalen met gouden muntjes of bitcoin en we gaan onze waarde ook niet opslaan in fiatgeld. Zowel Keynes als Von Mises bieden geen monetair/economische oplossing.

  Helaas, u mag terug de studieboeken in..

  De Bruine Bakker [9] reageerde op deze reactie.

 4. @De Bruine Bakker [7]:

  Het is veel eenvoudiger. Niemand leent geld wat steeds duurder wordt om af te lossen. Dit is het grote manco van de Oostenrijkse school waar ze het nooit over willen hebben.

  Bitcoin en goud zijn dus een store of value en geen medium of exchange.

  Kijk eens hoe geniaal de architecten van de euro waren:

  The euro is the first currency that has not only severed its link to gold, but also its link to the nation-state. It is not backed by the durability of the metal or by the authority of the state. Indeed, what Sir Thomas More said of gold five hundred years ago – that it was made for men and that it had its value by them – applies very well to the euro.

  Briljant gewoon..

  De Bruine Bakker [11] reageerde op deze reactie.

 5. Dus u bent voorstander voor een vaste prijs van goud uitgedrukt in fiatvaluta’s (goudstandaard) zoals Von Mises etc.?

  Klinkt niet echt libertarisch als je het mij vraagt. Is het niet beter als de markt bepaalt wat de waarde van goud is zoals in het eurosysteem?

  De goudstandaard heeft nooit gewerkt vanwege de vaste prijs voor goud, waarom dan toch weer dezelfde fout maken?

 6. Bitcoin is een nieuwe pyramide spel. Zoals al het fiatgeld. Hoe hoger de waarde ervan stijgt hoe sneller het een vrije val maakt. De eerste aankopers van bitcoin hebben inderdaad een goede slag geslagen en zijn er miljonair van geworden (in usd). Zolang de voorraad strekt (tot 21 miljard) zal het fluctuatief zijn. Bitcoin heeft een emotionele waarde, mensen geven het vertrouwen, daar is de bitcoin op gebaseerd. En als dat vertrouwen wegvalt zullen velen huilen.

  Hugo [17] reageerde op deze reactie.

 7. @ric ardo [16]:

  Geld is altijd vertrouwen, anders noemen we het barteren. In principe zou je goud evenals bitcoin ook een piramidespel kunnen noemen echter goud heeft nog enige intrinsieke waarde ( $ 1200). Zodra je goud hoger gaat waarderen dan de intrinsieke waarde is dat op vertrouwen. Vertrouwen dat een ander er evenveel waarde aan hecht als jijzelf.

  Zowel goud als bitcoin zijn zeer in trek bij de libertarische gemeenschap omdat het niet bijgedrukt kan worden door overheden.

  Het nadeel van goud en bitcoin is dat het steeds waardevoller wordt waardoor het niet meer kan functioneren als geld. Zowel bitcoin als goud worden nauwelijks gebruikt om producten mee te kopen, maar men spaart het omdat men verwacht dat de waarde steeds hoger zal worden. De omloopsnelheid is dus ontzettend laag waardoor er geen economie op kan draaien.

  Geld is een verhandelbaar item wat het meest gebruikt word in het betalingsverkeer. Een verhandelbaar item wat langzaam minder waard wordt zal dus altijd als geld worden gebruikt of u dit nu leuk vindt of niet.

  Goud en bitcoin zullen nooit meer als geld dienen maar als een verhandelbaar item welke gespaard word. Natuurlijk zijn er internetwinkeliers die van de bitcoinhype gebruik willen maken en zich laten betalen in bitcoin, maar dit is slechts incidenteel.

  We hebben nu dus het piramidespel goud en bitcoin waarin we kunnen sparen en er zal er maar 1 overblijven.

  Elke 3 maanden waardeert de ECB haar goudvoorraad naar marktwaarde en de bitcoinlibertariers hebben nogsteeds niet in de gaten wat er aan de hand is. Ze zien de goudprijs dalen en de prijs van bitcoin stijgen.

  De PBOC spaart goud als een dolle en waarschuwt voor bitcoin. De ECB heeft goud en waarschuwt voor bitcoin. De FED heeft geen goud en keurt bitcoin goed….

  En terwijl de goudvoorraad op de Comex slinkt als nooit tevoren, stijgt de waarde van bitcoin uit het niets tot grote hoogte en de MSM jubelt en joelt vanwege dit virtuele goud..

  http://www.24hgold.com/english/interactive_chart.aspx?title=COMEX%20WAREHOUSES%20REGISTERED%20GOLD&etfcode=COMEX%20WAREHOUSES%20REGISTERED&etfcodecom=GOLD

  Fiatgeld verdwijnt niet, maar er zal wereldwijd maar 1 item gebruikt worden als verhandelbare store of value.

 8. @Hugo [2]:

  Beste Hugo,

  Een deflatoire munt gaat prima samen met leningen, alleen lenen wordt inderdaad ontmoedigd. Het is in minder gevallen interessant om te lenen en in meer gevallen interessant om te sparen. Laat dit nu net de zaken stimuleren die belangrijk zijn voor de economie; weinig schulden en veel spaartegoeden zijn historisch gezien altijd goed geweest voor immense groei. In ons huidige inflatoire systeem ontstaan (hypotheek)bubbels en crises.

  Hugo [20] reageerde op deze reactie.

 9. @Hugo [2]:

  Waarbij ik reageer op de reacties op dit bericht. Het valt me wel op, dat wanneer Vrijsprekers tegengas krijgen, zoals in dit geval, dat bitcoins deflatoir zijn en niemand erin wil lenen, dat er niet de discussie aangegaan wordt, maar iemand meteen afgeserveerd wordt.

  Maar er rijzen nog meer vragen:

  1. Waarom zou de ‘maker’ van de bitcoin zomaar echte euro’s voor zijn bitcoins krijgen.
  2. Bitcoins zijn vergelijkbaar met goud en kun je niet ‘bijmaken’, zo zegt men. Wat als ik inderdaad geen goud kan bijmaken, maar wel het Periodiek Systeem der Elementen oneindig kan uitbreiden met edelmetalen? Iedereen kan zijn eigen bitcoin beginnen.
  3. Hoe kun je bitcoins verwerven? Je koop ze nu met euro’s en de pizzaverkoper ruilt ze weer tegen euro’s.
  4. Wat als bitcoins verloren raken, wat nogal eens gebeurt, omdat mensen vergeten, wat er op harde schijven staat, slordig zijn met wachtwoorden etc. Stel er zijn er geen 21 miljoen aan het einde, maar slechts 400.000.
  5. Hoe gaan mensen, die 200, 500 of 1000 jaar na ons komen de bitcoins herkennen, die we verstopt hebben?

  Hugo [21] reageerde op deze reactie.

 10. @Liberty [18]:

  Een deflatoire munt “kan” samengaan met leningen zo lang er daadwerkelijk economische groei mogelijk is.

  Economische groei betekent efficiënter en goedkoper produceren. Die economische boom die hebben wij in het westen al achter de rug. Je ziet dan ook dat elke euro die geïnvesteerd wordt er nog nauwelijks economische groei mogelijk is.

  Daarnaast zijn de goedkope energie- en grondstof bronnen al verbruikt en moet er steeds meer energie verbruikt worden om deze te ontginnen. De EROI (energie return on investment) wordt steeds groter en steeds minder rendabel.

  Daarnaast groeit de wereldbevolking gestaag door naar 9 miljard en een deflatoire munt past daar niet bij maar dat had u zelf wel kunnen bedenken.

  De goudstandaard en Austrian economics voldeed wellicht tussen 1800 en 1900 maar die tijden zijn echt voorbij.

 11. @Vilseledd [19]:

  Het is een groot voorbeeld van kuddegedrag wat hier aan ten grondslag ligt. Het niet zelfstandig na kunnen of willen denken.

  Met een klein beetje moeite had de Libertarische meute kunnen weten dat de euro is gebaseerd op de GOUDWAARDE standaard, maar dat kennen ze niet dus dat vreten ze niet.

  Zodra de goudwaardestandaard voltooid is (China heeft nog goud nodig) zullen ze zien hoe geniaal dit eurosysteem is. Overheden moeten binnen budget blijven anders verdwijnt het goud en banken kunnen niet onbeperkt uitlenen anders vallen ze om. Er is geen bubblevorming of boom/bust meer mogelijk in een goudwaardestandaard. Bij een goudstandaard wel.

  Goud en niet bitcoin is de laatste “bubble” in dit systeem. Bezit bescherm je door fysiek goud te kopen hetgeen meestijgt met de werkelijke inflatie zodra de goudwaardestandaard is voltooid.

  Om de goudwaardestandaard te voltooien moet de goudprijs op de Comex dalen onder de productieprijs van $ 1200,- zodat er geen fysiek goud meer beschikbaar is voor de futuremarkt en de fysieke goudprijs op slot zit. Als er geen goud meer stroomt dan vloeit er ook geen olie meer of je moet denken dat schuldverklaringen in dollars echte waarde hebben en de arabieren zo dom zijn om papier te sparen voor hun olie.

  Ik wens de Libertarische gemeenschap veel succes met goudderivaten, goudmijnaandelen, zilver of bitcoins echter goud en ALLEEN fysiek goud zal geherwaardeerd worden zodra China haar portie heeft gekregen.

  De goudprijs op de Comex daalt net zoals de voorraad en het is dan ook niet verwonderlijk dat bitcoin gepushed wordt door de MSM fazallen van de FED.

  Bitcoin = Tulipmanie

 12. “Met een klein beetje moeite had de Libertarische meute kunnen weten dat de euro is gebaseerd op de GOUDWAARDE standaard, maar dat kennen ze niet dus dat vreten ze niet.”

  Met de bitcoin wil ik erkennen, dat ze achter een meute aanlopen, maar de euro is zeker niet gebaseerd op een gouden standaard. ‘Goudwaardestandaard’ is niets.

  “Zodra de goudwaardestandaard voltooid is (China heeft nog goud nodig) zullen ze zien hoe geniaal dit eurosysteem is.”

  Wat zien we dan? Ik zie nu, dat alle mensen hun goud inleveren bij al die goudwinkeltjes en dat alles bijna linea recta naar China gaat. China betaalt met papier. Dat lijkt me eerder een zorgelijke ontwikkeling dan geniaal.

  Hugo [23] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.