800px-Computer_mouse_trap

Een eindejaarsgroet.

De website Joop.nl slaat alarm: bijstandsgerechtigden in Amsterdam moeten ‘zinloze, vernederende’ klusjes doen in ruil voor hun bijstandsuitkering. Hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk weet het gebeuren wetenschappelijk te duiden: de verzorgingsstaat is ‘repressief’.

Dat dit in Amsterdam gebeurt is opmerkelijk. De stad is van oudsher erg vriendelijk voor mensen die financieel tekort komen. Amsterdam is ook een stad die voorop loopt als het gaat om trends. Dat uitgerekend in die stad een tegenprestatie wordt gevraagd voor een bijstandsuitkering zegt daarom iets over de richting die Nederland gaat.

Het sprookje van de verzorgingsstaat is uit. De klusjesplicht in Amsterdam bewijst het. Het sprookje hield in dat iedereen altijd recht heeft op levensonderhoud, zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan.

Economisch bestaat er niet zoiets als een gratis lunch. Ook niet als je niet (zelf) hoeft te betalen. En gratis kaas betekent meestal dat je in een muizenval zit. Amsterdamse bijstandsklanten zitten in zo’n val. Ze kunnen kiezen: de regeltjes (lees: de bevelen van hun gemeentelijke meesters) volgen, of geen kaas meer.

Fijn is anders natuurlijk, maar je kunt je afvragen of je daar medelijden mee moet hebben. Wie in de bijstand zit krijgt (lees: kreeg) ook maar alles. Anderen werken er gewoon voor.

De moraal van het verhaal is ondertussen duidelijk: zelfredzaamheid loont, voor wie tenminste niet het lot van de Amsterdamse bijstandsklanten wil delen.

Ik wens alle lezers van De Vrijspreker een zelfredzaam en – daardoor – voorspoedig 2014!

Paul Verhaegh

21 REACTIES

 1. Ach…”met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen”. Wat kapot kan; zal kapot gaan…wat kan branden zal branden. En zodra de eerste hulpbehoevenden in rolstoel voor de tram of in de gracht geduwd zijn; zal men bij de gemeenten wel tot inkeer komen.

 2. Ben het niet helemaal met je eens.. Hoeveel , en ik denk meer dan je verwacht, hebben jaren gewerkt en is geld van ze gestolen door de roverheid. En als je na je ww in de bijstand komt , door dat niemand je meer in dienst wil nemen, mag je wat terug verwachten van deze zelfde roverheid. Ik ga heel ver mee met het liberatisme, maar wat met deze gedachten betreft zal nooit de mijne zijn. Het is wel heel gemakkelijk en nogal bekrompen om iedereen op een hop te gooien. Ik zelf ben nu 53 en kom in maart op straat te staan. Ik heb van mijn 17de 25 jaar in de metaal gezeten, en nu ruim 11 jaar in de laboratoriumindustrie. Dus ruim 36 jaar belasting betaald. MAg ik dan A.U.B. wat van mijn geld terug zien… Af ben ik vanaf 1 Maart ook een klaploper en een uitvreter… Beste Paul.. Ik kan je maar 2 kwalificaties voor jouw gedachtengang bedenken.. KORTZICHTIG EN BEKROMPEN.

  Een goed en gezond 2014 en ik hoop vooral dat je je werk behoudt, anders zul je behoorlijk met je zelf in de knoop komen. Want ik neem aan dat je NOOIT een ww en/of een bijstand uitkering zult aanvaarden.. Toch…Zeg eens eerlijk…….

  Hijseenberg [4] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Pendragon [6] reageerde op deze reactie.
  Paul Verhaegh [19] reageerde op deze reactie.

 3. De echte parasieten in Amsterdam zijn de ambtenaren (waaronder politici), niet de bijstandstrekkers. Daarom ben ik het niet eens met de hetze die tegen hen wordt gevoerd. Dat de ambtenaren van zichzelf denken dat zij God’s geschenk aan de stad zijn, wil nog niet zeggen dat dit ook echt zo is.

  Mijn voorstel: vervang ambtenaren door bijstandtrekkers, en laat de ambtenaren daarna maar gaan schoenen poetsen en de straat vegen. De sfeer in de gemeentekantoren kan er alleen maar op vooruit gaan.

 4. @Burnitall [2]:

  libertariers vinden vermoedelijk dat de mensen die na jaren werken hun baan verliezen veel beter af zouden zijn als ze niet zo enorm geplukt waren al die tijd. Stop maar eens in een database wat je zou kunnen sparen met een modaal inkomen ervanuitgaande dat de ‘ diensten’ die de overheid je opdringt zeker met de helft goedkoper kunnen als de vrije markt het doet (en de meeste heb je niet eens nodig). dus grosso modo 25% van modaal netto kunnen sparen en dan ipv negatief rendement (inflatie + vermogensbelasting) een echt rendement van ongeveer 5% (dus vrije markt rente, niet de door de ECB gemanipuleerde)

  dan ben je na 30-40 jaar miljonair.

  Dus opzouten met die bijstand. Bovendien, juist al die regelingen en belastingen maken het leven hartstikke duur, zodat je salaris omhoog moet, met daarboven op alle premies die werkgevers moeten betalen , plus de arbeidswetgeving die je UIT een baan ‘ beschermd’ en tel uit je winst: de overheid maakt u werkloos en moet andere mensen beroven (want de premies gingen niet in een pot, maar ‘ omslagstelsel’ ergo: allang weggepist) om u een fooi te kunnen geven en uw afhankelijkheid (en stem) te kopen.

  “Government is good at one thing: It knows how to break your legs, hand you a crutch, and say, “See, if it weren’t for the government, you wouldn’t be able to walk …”

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [10] reageerde op deze reactie.

 5. @Burnitall [2]:
  “MAg ik dan A.U.B. wat van mijn geld terug zien…”
  Terecht mag je wat van je geld terugzien.
  Wat je uit elkaar moet houden is: “de mens die in problemen zit of komt”en los daarvan “het systeem waarmee getracht wordt het probleem op te lossen”

  De oplossing via een verplicht “omslagstelsel” waar iedereen aan MOET betalen, is helemaal verkeerd en lokt misbruik uit. zie Hijseenberg
  @Hijseenberg [4]:

  Belangrijk is daarom ook om bij het pleiten voor afschaffing van allerlei overheidstaken en regelingen meteen na te denken over een eventueel libertarisch alternatief.

  Zoals voorgesteld bij afschaffen overheids-ontwikkelingshulp om de volledige bestaande organisatie, inclusief Lilian Ploumen in een volledige NGO te plaatsen. Iedereen kan dan zoveel geld als hij/zij wil daaraan geven en de arme mensen helpen.

  Zo zou het hele bijstandssysteem (en ww en . . . ) kunnen worden omgezet in een verzekering en/of een noodfonds.
  En het geld dat daarin betaald wordt, kun je dan ook nog belastingaftrekbaar maken.

  We komen dan stap voor stap in een veel morelere maatschappij.
  Het hoort thuis in een overall plan dat we in 2014 proberen gestalte te geven. Doe mee.

  SniperEye [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Burnitall [2]: Ik heb een vacature… sales, renovatiebranche. Voorwaarde is dat je op basis van zelfstandig ondernemerschap wilt gaan werken. Ik wil namelijk geen mensen in loondienst. De staat heeft dat te duur en een te groot risico voor ondernemers gemaakt. Laat maar weten of je wilt kennismaken.
  Oh en 53? Gefeliciteerd man. Er zijn er die op die leeftijd al een tuin op hun buik hebben.

  Burnitall [9] reageerde op deze reactie.

 7. Klopt, Paul, maar ik steun Doorbraak e.d. wel in hun strijd, ook al betekent dat soms vechten tegen uitgesproken linksmensen, die de oplossing van dit overheidsgeweld zien in meer overheidsbemoeienis. Ze zien de oplossing in een basisinkomen; ik zie de oplossing in afschaffing van de bijstand samen met een drastische verlaging van de belastingen.

 8. Dat is niet alleen in Amsterdam hoor, het geldt voor het hele land. Kan het er wel mee eens zijn, maar dan moeten die mensen ook het minimumloon uitbetaald krijgen.

 9. Dit schreef ik erover in een reactie op DDS:

  Omgekeerde wereld

  Op een paar reageerders na begrijpt niemand dat dit de omgekeerde wereld is. Bijstandsontvangers onder dwang aan het werk zetten levert ongemotiveerde werkers en een situatie van dwangarbeid. Mensen dienen te werken uit eigenbelang, niet omdat er iemand met een zweep of pistool achter ze staat.

  Daarnaast zal de toepassing wel weer selectief zijn. Het (van afkomst) allochtone tuig met de grote bek is immers nergens welkom, en zal dus wel weer als ‘niet plaatsbaar’ de dans ontspringen. De uitkering zal daarbij echt niet ingetrokken worden. Bij autochtonen zal dat echter anders zijn. Ook hier wordt dus wangedrag aangemoedigd, ter verdere ondermijning van de maatschappelijke saamhorigheid, geheel in lijn met het destructieve beleid van de Staat.

  Wie KAN werken moet domweg geen bijstand krijgen. Klaar. Dan gaat men echt wel zelf fanatiek op zoek, en kan men tenminste kiezen met welk soort werk men de boterham wenst te betalen. Dan dient de Staat echter wel ook de wurggreep op de werkgevers los te laten.

  Vorige week op GeenStijl zo’n type die al 30 jaar in de bijstand zit en er niet over piekert om te gaan werken. Van de week zo’n allochtoon stuk tuig, waar niet tegen opgetreden werd. Dat wordt dus gekweekt met een verzorgingsstaat.

  Tenslotte: als het werk dat deze mensen nu at gunpoint moeten gaan verrichten niet nodig is, dan hebben we het hier dus over onvervalst communisme: iedereen een baan, maar geen productie. Als het wel nodig is, en dus echt werk, dan worden hiermee dus legitieme banen verdrukt, hetgeen weer werklozen oplevert. Niemand maakt me wijs dat de houders van de staatsmacht te dom zijn om dat te zien, en/of dat niemand ze dat vertelt. De ‘unintended consequences’ zijn dat dus niet, ze zijn zéér ‘intended’.

  Zie ook:
  http://www.libertarischepartij.nl/lp-leeuwarden-keurt-dwangarbeid-af/
  http://www.libertarischepartij.nl/libertarische-partij-blijft-volharden-

  Mijn opmerking over selectieve toepassing werd al door twee andere reageerders bevestigd.

  De Staat is het Kwaad!

 10. “En gratis kaas betekent meestal dat je in een muizenval zit.”

  Leuke analogie, maar dat geldt alleen voor de eerste muis…

 11. @Burnitall [2]:

  Beste Burnitall, ik anayseer je reactie maar eens.

  Je schrijft: “Hoeveel , en ik denk meer dan je verwacht, hebben jaren gewerkt en is geld van ze gestolen door de roverheid. En als je na je ww in de bijstand komt , door dat niemand je meer in dienst wil nemen, mag je wat terug verwachten van deze zelfde roverheid.”

  Je onderschrijft dus het concept van de verzorgingsstaat, nl. dat je iets bijdraagt en daarvoor iets terug kunt verwachten als dat nodig is. De realiteit is echter dat de verstrekkingenkant een kwestie van beleid is. Je kunt dus jarenlang betalen en toch niets (terug) krijgen. Gewoon omdat de beleidsmakers ondertussen de regels hebben veranderd. Het is daarom beter niet op de verzorgingsstaat aangewezen te zijn. Dat is het punt van mijn stuk. Juist nu, in tijden van crisis.

  Je schrijft: “Het is wel heel gemakkelijk en nogal bekrompen om iedereen op een hoop te gooien.” Okay, je rekent jezelf tot de mensen die er iets voor doen of hebben gedaan. Merk dan vooral op dat de Amsterdamse uitvoerders van de Wet werk en bijstand iedereen op een hoop gooien, want zij kijken niet naar arbeidsverleden of hoeveel je in de loop der jaren hebt bijgedragen. Hetgeen mijn punt over de verraderlijkheid van de verzorgingsstaat – aan de verstrekkingenkant – alleen maar onderstreept.

  Ik wens je overigens het allerbeste, ook beroepshalve.

 12. @Dieuwer [20]:
  Zo. De gedwongen arbeid vindt dus plaats onder de leiding van Andrée van Es, voormalig lid van de Tweede Kamer voor de PSP, de Pacifistisch-Socialistische Partij. Hetgeen maar weer eens onderstreept dat socialisten verstand hebben van dwangarbeid. Niet alleen de nationaal-socialisten, maar ook die andere socialisten dus. Nog boffen voor types als Van Es dat het volk de fout altijd bij het vermaledijde neo-liberalisme en bij evil capitalism zoekt, niet bij het collectivisme dat door mensen als Van Es wordt gepredikt. Zo kunnen mensen zoals zij doen wat zij graag willen doen.

  De gezonken wijsheid van libertariërs leert dat als de overheid de macht heeft om je alles te geven (uitkering, huisvesting, gezondheidszorg), diezelfde overheid (lees: bestuursambtenaren als Van Es) ook de macht heeft om je dat allemaal af te nemen. Tenzij je doet wat je gezegd wordt door de bestuursambtenaren van de Katoenplantage BV Nederland. En daarmee is de cirkel rond.

Comments are closed.