huis-en-geldDe toekomst is lastig te voorspellen. Vandaag de voorspellingen van de NVM over huizenprijzen. Oordeelt u zelf. Spreekt de NVM de waarheid? Of zijn ze gewoon iets minder bedreven, of wellicht zelfs ontroerend naïef, in het voorspellen van de marktontwikkelingen van hun eigen sector? Of is dit belangenbehartiging in de praktijk?

NRC, 9 oktober 2008: Over heel 2008 verwacht de NVM een stijging van de woningprijzen van 1 tot 1,5 procent. Over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de stijging 1,6 procent – onder het inflatieniveau van 3,1 procent. Drie maanden geleden voorspelde de NVM nog een stijging van 2 procent over 2008. De ontwikkelingen op de financiële markten noopten de vereniging tot bijstelling van dit cijfer…….De NVM verwacht niet dat de huizenprijzen in Nederland nu zullen inzakken, maar zegt dat ook het huidige kwartaal nog „lastig” is.

NOS, 8 oktober 2009: De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal niet verder gezakt. De prijzen stegen volgens voorlopige cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars zelfs met gemiddeld 0,1 procent…….”Wat we zien is een rustiger, zich stabiliserend beeld”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. Hij wil niet spreken van een diepe val. “Maar er lijkt een beweging naar boven op gang te komen en dat is na de zware economische dip een opsteker.”

NOS 8 april 2010. De huizenmarkt trekt verder aan. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

13 januari 2011 NVM site: Woningmarkt krabbelt op in vierde kwartaal 2010. Na een slecht derde kwartaal, kende het laatste kwartaal van 2010 weer een flinke toename van het aantal woningverkopen. Het totaal aantal transacties kwam uit op circa 34.000. Dit is een stijging van 17,7% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het prijsniveau bleef met een gemiddelde van 230 duizend euro nagenoeg stabiel. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het vierde kwartaal van 2010, die vandaag is gepresenteerd*. 

12 juli 2012 NVM site: Lichtpuntje op de woningmarkt in tweede kwartaal. Nieuwegein, 12 juli 2012 – Het tweede kwartaal van 2012 kende een opleving van de woningmarkt. Er werden 20,2 procent meer woningen verkocht dan in het voorgaande kwartaal. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning daalde licht met 0,7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Gemiddeld wordt een woning voor 215 duizend euro verkocht. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).* De NVM is blij met de opleving, maar ziet nog geen aanwijzingen voor structureel herstel. Ger Hukker, voorzitter NVM: “We constateren dat in het tweede kwartaal aankopen naar voren zijn gehaald vanwege de aanvankelijke onzekerheid over deoverdrachtsbelasting. Maar ook zien we een nieuw realisme in de markt. Mensen zetten hun huis scherper te koop, waardoor de markt in beweging komt.”

10 oktober 2013 NOS site: NVM: Herstelhuizenmarkt zet doorHet herstel op de huizenmarkt zet door, zegt makelaarsvereniging NVM. Naar schatting werden er in het derde kwartaal 30.700 huizen verkocht. Dat is 10 procent meer dan in het kwartaal ervoor. Ook daalde de gemiddelde huizenprijs minder snel dan in voorgaande kwartalen.

Oordeelt u zelf. Alhier een grafische weergave van het verloop van de huizenprijzen volgens het CBS. Jammer dat de belangenvereniging der makelaars het zo vaak mis heeft in haar communicatie uitingen. Veel mensen op de woning markt nemen de voorspellingen van de NVM serieus bij de belangrijkste financiele transactie van hun leven.

2 REACTIES

  1. Positief denken en mensen aanmoedigen om een woning te verkopen valt niet mee, en langere termijn denken is al helemaal moeilijk want ze weten dat overleven in deze handel erg problematisch wordt. Ze zijn afhankelijk van koper, banken en de regering !mag u raden wat het ergste is.

Comments are closed.