Screen Shot 2013-12-22 at 10.07.46Precies een jaar geleden schreef ik de eerste twee delen: Singularity en Abundance over hoe technologie gaat helpen om de Staat irrelevant(er) te maken: Daarin noemde ik Bitcoin dat toen op ongeveer 10 Euro/btc stond. Op het moment van schrijven schommelt de koers rond de 500 Euro/btc en kun je geen krant meer lezen zonder een artikel over Bitcoin. Zelfs komieken hebben het ontdekt. Tijd dus voor een uitgebreidere analyse.

Waar zit de waarde?

“By 2005 or so, it will become clear that the Internet’s impact on the economy has been no greater than the fax machine’s.” – Paul Krugman.

Dhr. Krugman heeft een Nobelprijs Economie (uitgereikt door de Zweedse centrale bank – uitermate objectief natuurlijk) en vindt Bitcoin een ‘bubble’. Die andere grote Ziener Nout Wellink (die de crisis niet zag aankomen, IceSave, ABN AMRO) vindt het zelfs erger dan de tulpenmanie uit de 17e eeuw, want toen kreeg je tenminste nog een tulp die je kon eten.

Wat maakt Bitcoin iets waard? Is het niet louter een verzonnen virtuele valuta? Velen zeggen: “Ik kan het niet vasthouden, ik kan het niet zien en dus het is kunstmatig en waardeloos”. Een begrijpelijke eerste reactie.

Financiële privacy wordt al tijden vereenzelvigd met de beruchte “Zwitserse bankrekening.” Toch moet iedereen met een Zwitserse bankrekening die bank vertrouwen en zoals we hebben gezien in de afgelopen paar jaar is bankgeheim, zelfs in Zwitserland, een mythe. Banken zijn gezwicht voor de Amerikaanse regering en onthullen klant gegevens. Stel je voor dat je je eigen genummerde Zwitserse bankrekening hebt, maar zonder het gedoe en hoge kosten. Dat is Bitcoin. In plaats van het geven van uw vertrouwen aan een gereguleerde bank beheerst door feilbare (en omkoopbare) mensen, stelt Bitcoin u in staat om uw vertrouwen in een cryptografische omgeving beheerst door onfeilbare wiskunde te plaatsen. 2+2 zal altijd gelijk aan 4, ongeacht hoeveel wapens de overheid er op wijst.

Bitcoin is de enige munt en geldsysteem in de wereld zonder tegenpartij risico bij het aanhouden en het overdragen ervan.

Dit is revolutionair. Goud voorstanders zullen erop wijzen dat de fysieke goudmarkt ook geen tegenpartij risico heeft, maar dat geldt alleen voor opslag in uw eigen huis. Bewaar het in een kluis of bank en je hebt tegenpartij risico. En het verzenden van goud? U moet allerlei mensen vertrouwen en flinke transactiekosten betalen als u uw goud wilt transporteren.

Bitcoin betekent een volledig eigendom van geld, zowel in opslag als overmaken. Niemand kan voorkomen dat u het in bezit heeft en niemand kan voorkomen dat u het uitgeeft. Zelfs als er in je huis wordt ingebroken, of zelfs als de overheid overgaat tot confiscatie van een gedeelte van uw bankrekening (‘bail in’ zoals in Cyprus), uw Bitcoins zijn volkomen veilig. Probeer maar eens te vluchten uit een land met een miljoen Euro edelmetaal zonder dat dat opvalt. Met Bitcoin is het bijna makkelijker gedaan dan gezegd – je miljoen Euro aan Bitcoins kan je op een USB- drive zetten, of je kunt zelfs je prive sleutel op een stuk papier schrijven en in het buitenland omzetten in andere dingen / valuta.

Begint u al wat waarde te zien? Op dit punt zullen sceptici zeggen: “oke prima, je kunt ze opslaan en overdragen zonder inmenging, maar wat geeft hen beginwaarde? Waarom hebben ze een prijs?” Het antwoord is simpel. Bitcoins hebben waarde omdat A) ze zijn nuttig en B) ze zijn schaars (maximaal 21 miljoen zullen er in omloop zijn). Combineer deze twee attributen in wat voor goed dan ook en je zult ontdekken dat het een prijs heeft. Op het moment dat de eerste Bitcoin werd verhandeld voor iets anders (de legendarische pizza van 10.000 BTC) ontstond er een prijs.

Zoals elke Oostenrijkse school econoom zal zeggen, is geld alleen dat goed dat in een vrije markt het best voldoet aan de eigenschappen die nodig zijn voor nuttige ruil. Historisch gezien hebben edelmetalen de neiging om verkozen te worden als geld, omdat hun specifieke eigenschappen ze bruikbaar maken als ruilmiddel. Ze zijn schaars, uniform, vervoerbaar, deelbaar, hebben een hoge waarde / gewichtsverhouding, zijn gemakkelijk te herkennen, zijn zeer duurzaam, en hun hoeveelheden zijn relatief stabiel en voorspelbaar. Maar ze zijn niet perfect. Denk aan de voornoemde transport / opslag kosten en risico op diefstal.

Misschien kan de mensheid iets uitvinden wat nog beter is. Dat is het Bitcoin experiment: de vraag of Bitcoin met zijn specifieke kenmerken een nog betere vorm van geld is dan wat de markt momenteel gebruikt (of in het geval van het huidige fiat papiergeld: wordt gedwongen om te gebruiken). Als de Oostenrijkse school economen gelijk hebben en een markt de neiging heeft om het ruilmiddel te kiezen dat het beste werkt als geld, dan zullen we waarschijnlijk steeds verder gaande adoptie zien van Bitcoin (en / of andere cryptocurrencies).

Er zijn wat schattingen van de toekomstige potentiele waarde van Bitcoin die de ronde doen.

De Winklevoss broertjes (die van FaceBook) voorspellen 40.000$/btc. Dat klink misschien absurd maar 1 jaar geleden was de voorspelling dat de prijs naar 1200$ zou gaan ook absurd en toch gebeurde het. Als slechts 1 % van de mondiale geldhoeveelheid wordt vervangen door bitcoin dan zou de waarde al rond de 50.000$ kunnen zijn [link]. Bij een volledige vervanging zijn de bedragen astronomisch.

Daarenboven, bitcoin is meer dan een virtual currency, het is een protocol zoals TCP/IP waarop nu door entrepreneurs allerlei toepassingen worden gebouwd. Het kan fungeren als een decentraal register van eigendomstitels op bijvoorbeeld aandelen, huizen etc. In plaats van een testament schijn je (in de toekomst) te kunnen programmeren dat als je kind 18 wordt er automatisch een aantal btc wordt overgemaakt op zijn/haar bitcoin account. Dus notarissen moeten eindelijk wat nuttigs gaan doen. Heel vervelend allemaal, ik zou er bijna slecht door slapen. In deze link een leuk toekomstbeeld van een koelkast die autonoom aan energiehandel doet.

“on the blockchain, nobody knows you are a fridge”

Bitcoin versus de Staat

Bitcoin is nieuw en nog weinig gereguleerd maar de meeste mensen denken dat de overheid hier snel verandering in zal aanbrengen. Helaas voor de overheid, dat is niet mogelijk. Geen enkele persoon noch groep van mensen kan de wetten van de wiskunde waarop Bitcoin is gebouwd trotseren.

Maar laten we eerst eens kijken naar de manieren waarop de overheid de onstuimige groei van Bitcoin wel kan dwarszitten.

Websites kunnen door de overheid worden neergehaald . We zagen dit toen MegaUpload.com op de korrel werd genomen door Amerikaanse overheid. Dus dit betekent dat elke website die Bitcoins verhandeld kan worden verwijderd en stilgelegd. Bitcoin beurzen zijn uiteraard een voor de hand liggend doelwit.

Toch is dit niet zo makkelijk als het lijkt, omdat websites kunnen worden ‘ gemirrord’ , gekopieerd en verborgen. Kijk bijvoorbeeld naar Pirate Bay. Neerhalen van Bitcoin websites zou kunnen verworden tot het afsnijden van de hoofden van een Hydra. Maar overheden staan er niet bepaald om bekend dat ze het erg vinden om uw belastinggeld aan zinloze dingen uit te geven.

Een regering kan particulieren en bedrijven verbieden om bitcoins te aanvaarden (in China zijn er inmiddels wat restricties van kracht). Dit zou de bitcoin economie aanzienlijke schade toebrengen, maar zal het niet stoppen. Hooguit vertragen en het zal alleen maar leiden tot kapitaalvlucht naar landen die toleranter zijn (landen zonder centrale bank?).

Bitcoin is veel minder kwetsbaar, omdat er geen centraal punt is voor een aanval. Er is geen Bitcoin kantoor. Er zijn geen centrale Bitcoin servers. Er is geen eigenaar of directeur. Het is een gedistribueerd netwerk, een protocol, dat zolang het internet bestaat kan werken. Bitcoin kan niet worden uitgeschakeld. Het is als een goedaardig virus dat, zo lang als een paar hosts overleven ergens in de wereld, kan voortbestaan.

Bedrijven als PayPal en Western Union ontdekken dat ze moeten concurreren met een systeem dat geld vrijwel kosteloos overdraagt. Zij zijn de zweep fabrikanten ten tijde van de introductie van de auto.

De volgende sector die moet gaan zweten is de bank sector. Het aanhouden van geld en het overmaken zal worden overgenomen door bitcoin. Niet meer verdienen op een paar dagen andermans geld vasthouden. Niet meer verdienen op internationale transfers. Niet meer verdienen op valutahandel (als alles in bitcoin is, hebben je ook geen verschillende valuta, analoog aan goud dat overal evenveel waard is). Niet meer spaarders 2% rente geven en hun geld 10 keer uitlenen (fractional reserve banking) tegen 7% rente. En hopelijk op termijn ook nooit meer gratis geld ontvangen van centrale banken en daarvoor staatsobligaties kopen van failliete landen tegen 6% rente omdat je als bank weet dat je toch wel een bail out krijgt.

In een Bitcoin wereld zijn er nog steeds banken, er is altijd behoefte zijn aan een systeem voor leningen en rente op deposito’s. De banksector zal alleen niet meer zo’n groot beslag leggen op de economie (zijn we ook van de ‘too big to fail’ af). Ik denk dat de meeste mensen het verschrikkelijke nieuws dat bankiers geen belachelijk hoge bonussen meer zullen krijgen wel gaan overleven.

De volgende stap in de groei van bitcoin is het uitdagen van de nationale valuta’s. Waarom immers zouden mensen de euro die voortdurend wordt geinflateerd willen aanhouden? In banken die op omvallen staan, in een regulatorisch kader waarin ‘bail ins’ nu de modus operandi zijn, terwijl er een alternatief bestaat waarmee veel gemakkelijker, veiliger en goedkoper betalingen kunnen worden gedaan?

Als Bitcoin zich de komende jaren bewijst als een goede opslag van waarde, welk weldenkend mens zal dan de euro prefereren? Stel dat de belastingen moeten worden betaald in euro’s, dan kan iemand nog steeds zaken doen in Bitcoin en alleen vlak voor de belasting betaling deze omruilen in de steeds waardelozer wordende euro.

‘It is no coincidence that the century of total war coincided with the century of central banking.’ – Ron Paul.

De laatste domino die gaat vallen is de kracht die regeringen uitoefenen over hun onderdanen via hun mogelijkheid om geld bij te drukken, te reguleren en te controleren. Wie de valuta van een staat uitdaagt, zaagt aan de fundamenten van de Staat.

Immers, welke macht zou de Zimbabwaanse regering hebben als de mensen Bitcoin in hun gemeenschap hadden gehad – geld dat ze kunnen verstoppen en besteden via mobiele telefoons en e-mail accounts. En waar zou de VS de middelen vandaan toveren om haar oorlogen te financieren wanneer het niet langer de mogelijkheid heeft om geld te drukken en geleend geld terug te betalen in een gedevalueerde munt? Net als met een goud standaard, dwingt Bitcoin regeringen om rond te komen van wat het openlijk en wettig aan belastingen kan heffen. En de kiezers zouden wel eens niet zo geamuseerd kunnen zijn als de rekening voor het wanbeleid van hun heersers zo transparant wordt.

“If the people understood the banking system, there would be a revolution tomorrow.” – Henry Ford.

Een aardig neveneffect van de ‘bitcoin revolutie’ is dat een hoop libertariers er – om ideologische redenen – vroeg bij waren. Die zitten dus nu op een flinke hoeveelheid vermogen en dat zou mogelijk kunnen leiden tot een goed gevulde campagne kas voor de komende verkiezingen. Wie weet tot wat voor moois dat kan leiden.

In de stad waar ik woon (Kiev) staan mensen nu op straat te blauwbekken om politieke veranderingen teweeg te brengen die waarschijnlijk tot niets zullen leiden. Het mooie van bitcoin is dat je gewoon vanuit je luie stoel een klein beetje kan bijdragen aan een betere wereld.

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2014!

Peter Dijkstra

Vond je dit een lezenswaardig artikel? Tips welkom op: 19YyDp3H7RjDLBgs3cSRpCV41tLRHDXN3m

78 REACTIES

 1. Leuk als speculatie en pseudo anti establishment actie, maar bitcoin biedt geen oplossing tegen circulatore deflatie, en wanneer gecombineerd met rente geen oplossing tegen onomkeerbare vermenigvuldiging van schuld in onoplosabre schuld. #bitcoinfailsthetest

  We moeten geen inflatie en deflatie oplossen? Contracten worden altijd gemaakt in nominale termen, dus bij zowel inflatie als deflatie heb je winnaars en verliezers. Het is daarom totale kolder om een valuta voor te dragen die geen oplossing biedt tegen inflatie en deflatie.

  Alleen Mathematically Perfected Currency behoud onveranderde koopkracht. Is dat niet wat de libertaantjes willen? Zonder in de loop van een geweer te kijken. Wake up buddy

  pcrs [3] reageerde op deze reactie.
  Hijseenberg [8] reageerde op deze reactie.

 2. Interessante gedachten gang, ja bitcoin zou zeer vruchtbare werking op onze wereld kunnen hebben. Ik ben zelf ook een groot voorstander van actieve non participatie in tegenstelling tot open revolutie. Graag zie ik dan ook ‘evolutie’ in het denken en doen van mensen wat de mogelijkheden van de overheid voorbij gaat. Wel heb ik mijn vraagtekens erbij of bitcoin het zal redden. De reden daarvoor is dat het voor banken gemakkelijk genoeg is om grote getalen bitcoins te kopen en dan te shorten. Dit doen ze nu ook al bij zilver, hoewel zilver natuurlijk dat gedaan wordt door middel van nep papier wat bij bitcoin niet makkelijk mogelijk is.

  pcrs [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Holland4MPE [1]: Als mensen geld vasthouden en de prijzen dalen, wordt het steeds aantrekkelijker om het geld uit te geven (je krijgt er immers steeds meer voor)
  Producenten en ondernemers moeten alleen zien uit te vinden wat de geldbezitters willen hebben in ruil voor hun geld. Het lijkt me duidelijk dat niemand geld vasthoudt met het doel het rijkste lijk op de begraafplaats te worden.

  Rentestanden lossen ook inflatie/deflatie problemen op. Hoge rentes trekken het geld uit de handen van zei die het nergens aan uit willen geven naar de handen van zei die het wel uit willen geven.

  Overigens is het huidige systeem natuurlijk zo instabiel omdat er een enorme kredietberg bovenop het basisgeld is gezet, die heel snel kan groeien en slinken. Dat zou met elke geldsoort mogelijk zijn. Belangrijk is hierbij dat iedereen begrijpt dat instituten die krediet uitgeven niet gered kunnen worden met het onvrijwillig afgestane geld van belastingslaven.

  Holland4MPE [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Timothy [2]: Ze kopen bitcoin en dan shorten ze ze? Dit snap ik niet helemaal. Als ze ze kopen, zitten ze long, als ze ze dan weer verkopen, zijn ze neutraal. Ze zouden ze moeten lenen om te verkopen, om ze te shorten.
  Iets lenen wat in een paar jaar tijd een miljoen keer over de kop ging, vereist een behoorlijke buffer. Ik vraag me af wat de uitlener als garantie wil hebben dat hij zijn bitcoins terug krijgt.

 5. Het probleem is dat er maar 22 miljoen zijn,dus zouden de bitcoins per stuk moeten stijgen tot enkele miljarden in waarde,en daarna ga je die bitcoins opdelen in stukjes,een gigantische deflatie.
  Ik zie het nog niet gebeuren maar op zich heeft een systeem als de bitcoin een geweldige potentie.
  Toch zie ik momenteel meer in een goud of zilverstandaard.
  Ook interessant is het idee om bijvoorbeeld in kilowattuur of in kilojoule te handelen of betaald te worden.

 6. @pcrs [3]: Ik denk dat je de gevaren van deflatie niet onderkent. Bekijk het objectief en vanuit nominale contract afspraken. Als jij nu 1000 euro verdient en je werkgever stelt je voor ipv 1000 euro 2 bitcoin te accepteren, zou je dat dan doen? Was je in November akkoord gegaan met iets meer dan 1 bitcoin zat je nu op een gehalveerd salaris. Geweldige valuta die shitcoin!

  Rente veroorzaakt prijsinflatie immers is er altijd meer schuld in het systeem dan dat er geld in circulatie is en om de circulatie vitaal te houden zijn we genoodzaakt nieuwe leningen aan te gaan waardoor de totale som aan schuld blijft toenemen (geen schuld = geen geld). Deze alsmaar stijgedende kosten veroorzaken prijsinflatie en dan met name waar de overheid invloed op uit kan oefenen zoals bv energy, tabak, belastingen, ziektekosten, etc (kortom levensonderhoud). De factor rente maakt dit systeem terminaal, waarvan akte.

  En ja als ik iets van jouw leen verwacht je waarschijnlijk iets meer terug. Begrijp ik. Maar de wijze hoe ons geld nu in circuulatie komt door schuld tegen rente is iets heel fundamenteels mis mee. De oplossing hiervoor is het afschaffen van rente bij geldcreatie, en contractueel terugbetalen hoofdsom aan de hand van afschrijving onderpand (geen inflatie, en geen deflatie).

  ¨Leningen¨ worden toegekend op basis van kredietwaardigheid, en vrije markt waarde onderpand.

  Geld als verschaffer liquiditeit, en meet/reken eenheid, en niet als product. Kan niet

  pcrs [25] reageerde op deze reactie.

 7. Grappig hoe een gigantisch piramide spel als BTC hier zo gepromoot word, bitcoin heeft geen intrinsieke waarde, het kost meer aan energie om ze te creeeren dan dat ze waard zijn.
  Het systeem van crypto currency kan zeker voor revolutionaire veranderingen zorgen in de toekomst maar dit zal bitcoin niet zijn.
  De top 100 van bitcoin adressen bezitten samen ruim 22% van de bitcoins die in circulatie zijn bezitten.
  Denkt u zich een heel erg goed in wate r metd e prijs van BTC gaat gebeuren zou zo iemand eruit willen stappen.
  Ik voorspel bij deze dat bitcoin ind e toekomst bekend zal staan als het grooste piramide spel ooit op sociale zekerheid na, Bernard Madoff kon hier alleen maar van dromen.
  Je moet niet zomaar onzin gaan spuwen als je geen flauw benul van technologie hebt open een chat met mij op hetzelfde systeem waar u uw bitcoin walleet bewaard en wij gaan wel eens zien of er geen tegen partij risico aan verbonden is en hoe veilig bitcoin werkelijk is.
  Als u de opensource code van bitcoin nog niet eens fatsoenlijk kan lezen laat staan enigzins begrijpen dan heeft uw mening geen enkele waarde mbt bitcoin en crypto valuta.

  Hijseenberg [10] reageerde op deze reactie.
  Hijseenberg [14] reageerde op deze reactie.
  pcrs [25] reageerde op deze reactie.

 8. @Holland4MPE [1]:

  het klinkt als een hoop lariekoek wat je daar debiteert, maar als zoals je zegt er: A) geen geweld aan te pas komt (cq geen centrale heerscher die mensen tegen hun wil dwingt datgene te doen wat zogenaamd goed voor hen is) en B) het is zo geweldig als je beweert, dan komt het vast helemaal goed met MPE en hoef je niet zo badinerend te doen over ‘ libertaantjes’.

 9. Kan je wel r00ten? Leg me de source code van bitcoin eens uit als je er zo een voorstander van bent?
  Kan je de source code niet lezen? Dan weet je niet waar je over praat.
  Bitcoin is zo centraal als het maar kan nu je computers van duizenden euros nodig hebt om nog enigzins te minen en zo weinig mogelijk verlies te maken op electriciteits kosten, sorry maar je weet niet waar je over praat.

 10. @1b3xp34k [7]:

  “het kost meer aan energie om ze te creeeren dan dat ze waard zijn”

  je bedoelt dat bij de creatie (‘minen’) ervan echte resources (met intrinsieke waarde) zijn gebruikt? Een beetje zoals met goud dus?

  toch raar dat bitcoin mining computers niet aan te slepen zijn als er geen rendement op gemaakt wordt. Dat zal wel een marktimperfectie zijn die bewijst dat we heerschers nodig hebben die iedereen met geweld dwingen om de (voor de heerschers) nuttige dingen te doen.

  1b3xp34k [12] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [13] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [15] reageerde op deze reactie.

 11. Elk rationeel persoon hoeft maar naar een bitcoin grafiek van de afgelopen maanden te kijken om in 1 oog opslag te snappen dat dit een piramide spelletje is.
  Als je te achterlijk en eigenwijs bet om dit niet in te zien of te snappen dan verdien je het gewoon om al je welvaart door middel van een leeg lopende bitcoin bubbel te verliezen.
  Veel sterkte aan iedereen die bitcoins niet gratis gemined heeft toen ze nog geen cent waard waren of ze voor een paar cent per stuk hebben gekocht maar er honderden euros voor betaald hebben in de illusie dat dit een of andere gedekte valuta en investering vand e eeuw is.

 12. @Hijseenberg [10]: Goud kost op het moment ongeveer evenveel om te produceren dan dat het intrinsieke waarde heeft, bitcoin is een digitaal nummertje het slaat de energie helemaal niet op en kan bijna nergens voor gebruikt worden heeft geen industriele toepassingen zoals edel metaal.
  Het heeft alleen maar waarde omdatd e kudde er nog enigzins in geloofd, moet je eens zien hoe snel bitcoin aan gunst verliest als we weer richting de werkelijke intrinsieke waarde van bitcoin gaan, namelijk 0..

 13. @Hijseenberg [10]: Kan je coden? Waar praten we anders nog over, je hebt geen eens verstand van wat bitcoin werkelijk is als ik het zo lees, bitcoin computers zijn helemaal niet aan te slepen er zijn wat mensen die het geld kunenn missen en bitcoins gaan minen in de hoop er iets mee te verdienen reken maar op een systeem van een paar K voordat jij of ik er iets mee gaat verdienen, tenzij je net als ik al vanaf het begin aan het minen bent toen btc nog een cent waard was.

 14. @1b3xp34k [7]:

  misschien gebruikt de scribent wel een paper wallet. hoe kun je daarmee een chat openen?

  het is de vraag of het kunnen lezen van de source code iemand tot Nostradamus verheft. Zo hoef je toch niet veel te weten over de verbrandingsmotor om in te zien dat een auto best wel nuttig is? Ik gok dat er begin jaren 90 mensen waren die zeiden dat internet wel eens zou kunnen groeien maar niet eens wisten wat een source code is.

  1b3xp34k [16] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [17] reageerde op deze reactie.

 15. @Hijseenberg [10]: Ja de energie die in de creatie van bitcoin gaat heeft inderdaad heel wat meer intrinsieke waarde dan bitcoin zelf daar heb je gelijk in.
  Goud haal je niet voor minder dan een bepaald bedrag uit de grond, wil men dat bedrag er niet voor geven dan gaan we een probleem met de voorraden krijgen.
  Edelmetaal stelt jou instaat om hier te posten op je imac en te bellen met je iphone zonder edel metaal was jij of ik niet eens instaat om bitcoins te minen denk daar maar eens heel erg goed over na.
  Ik snap dat je fan bent van breaking bad maar economische en monetaire systemen, intrinsieke waarde en technologie gaan even wat verder dan een tv show.

 16. @Hijseenberg [14]: Mensen die bitcoin de lucht in lopen te prijzen als “het nieuwe paradigm” snappen zelf niet eens wat source code is laat staan het kunnen lezen en werkelijk begrijpen.
  Zij snappen helemaal niets van alle risico’s en nadelen die er aan BTC kleven, ze zijn alleen maar evrblind door de snelle stijging in prijs.
  BTC is een piramide spel in zijn puurste vorm, wie het eerst komt die het eerst maalt, ik heb mijn bitcoins gedumpt tegen de $1200 en ik ben blij dat ik op tijd in heb gezien wat voor ponzi spel het werkelijk is.
  Alle groot bezitters hebben zich al ingedekt en een aanzienlijk deel van hun bitcoins op de markt gedumpt op de “idealistische op winst beluste kapitalisten” na dan.
  Ik weet niet of u het door heeft maar bitcoin zit nu in een capitulatie en sell-off fase waarbij bijna alle early adopters proberen er uit te stappen zonder de prijs te ver naar beneden te drukken per dump.
  Een gierige geek vertrouwen en rijk maken, nee dank u daar pas ik voor.

 17. @Hijseenberg [14]: Bitcoin heeft geen “paper wallets” alleen digitale wallets.

  IK heb nog wel een nood aggregator te koop voor u die kan u in de achtertuin zetten voor als u een keer last krijgt van stroom uitval.

 18. De echte waarde van bitcoin zit dan ook in de technologie en niet in de crypto valuta zelf dit is slechts een beta experiment.
  De crypto valuat BTC word zo erg gemanipuleerd dat het niet eens grappig meer is, en mensen denken werkelijk dat dit een legitiem betaal middel is terwijl het vooral word gebruikt door speculanten (juist speculanten geen investeerders) gok verslaafden, drugs dealers, wit wassers en andere criminele elementen.
  Mensen denken onterecht dat dit de nieuwe “Alpha en Omega” is, terwijl het op dit moment even corrupt zo niet corrupter is dan ons huidige monetaire systeem en veel makkelijker rte manipuleren ook omdat er HE-LE-MAAL niemand verandwoordelijkheid voor draagt.
  Ik daag iedereen uit die zoveel vertrouwen in bitcoin hebben om daar hun hele pensioen en al hun spaar geld in te pompen, u gaat zeer zeker mensen die eerder dan u op de kar zijn gesprongen helpen om rijker te worden op die manier behalve uzelf dan.
  Het is alleen jammer dat ondanks dat deze mensen iedereen proberen op te jutten om op de bitcoin kar te springen en ermee het schip in te gaan dat er helemaal niemand van deze mensen rationeel genoeg is en u verteld wanneer u er dan uit moet stappen.

 19. Al deze zogenaamde “objectieve” bitcoin artikels zijn lachwekkend, wat men eigenlijk probeert te zeggen nee bijna te smeken is dat u alstublieft ook geld in de bodemloze bitcoin put gaat smijten zodat hun eigen bitcoins in waarde stijgen.

 20. “Bitcoins hebben waarde omdat A) ze zijn nuttig en B) ze zijn schaars”

  Nuttig waarvoor dan?
  Die paar winkels die bitcoin uit wanhoop ondersteunen om hun inkomsten proberen op die manier omhoog te krikken?

  Ze zijn schaars? Schaars voor wat dan? Is er geen veel efficienter alternatief dan? Weet je wel hoe makkelijk ze in beslag te nemen zijn?
  Weet je eigenlijk wel hoe makkelijk het gebruik van bitcoin practisch onmogelijk gemaakt kan worden?

  Bitcoins zijn inderdaad schaars daar heb je gelijk in, schaars voor criminelen die er illegale goederen mee willen aanschaffen.

  Over schaars gesproken , u hebt waarschijnlijk nog nooit van de 101 alternatieven voor bitcoin gehoord die ook nog eens vele malen efficienter en praktischer en veiliger zijn.

  Schaars en nuttig zegt helemaal niets als het niet een vereiste voor bepaalde handelingen is en er veel nuttigere manieren zijn om dit doel ook te bereiken.

  Ik heb een steentje dat schaars en wel nuttig voor sommige gebruiken is, is mijn steentje nu ook meer waard volgens uw redenatie?

  Ik heb ook nog eens schaarse pen die ook nuttig is heeft deze nu ook meer intrinsieke waarde volgens uw logica?

  Uw redenatie raakt kant nog wal.

 21. Neerhalen van bitcoin?

  Ze kunnen ze elke handel binnen hun gebied verbieden, je bent erg naief als je denkt dat ze je bitcoins niets kunnen maken.

  Bitcoin is even gevoelig voor hacken, manipulatie en overheids interventie als fiat valuta hoe graag jij iedereen ook wil doen geloven van het tegendeel.

  Bitcoin speelt precies het eind doel van het huidige systeem in de hand, namelijk een 100% cashloze maatschappij met alleen maar digitale fiat valuta waar helemaal niemand verandwoordelijkheid voor heeft of hoeft te dragen en wat door de mensen die het grootste aandeel bezitten met het grootste gemak gemanipuleerd kan worden.
  Ik dump er 1000 tegen 1000 ps om er 2000 tegen 500 ps voor terug te halen, waarom denkt u werkelijk dat inlichtingen diensten als FBI en grote enterpreneurs als de Wincklevoss als een gek bitcoin aan het kopen en promoten zijn, zij zie logischerwijs het volgende monetaire systeem om uit te buiten en de volgende kudde bubbel om winst op te maken.
  Veel succes met uw welvaart in zo een systeem te verspillen.

 22. Je kan met bitcoin niet vanuit je luie stoel bijdragen aan een betere maatschappij dat is de grootste onzin de ik zo’n beetje mbt bitcoin gehoord heb.
  Hoe komt u erbij dat u door uw fiat valuta aan bitcoin te verspillen bijdraagt aan een betere wereld.
  U bedoelt dat het een betere wereld is als men hun digitale en papieren ongedekte fiat valuta inruilt tegen een nog onstabielere no minder gedekte fiat speculatie object? Want laten we eerlijk zijn dit is alles behalve een valuta, ja mensen betalen er op zeer kleine schaal mee voor goederen, ik kan in sommige delen ook met aardappels aankopen doen maar dat maakt aardappels nog geen valuta.
  Bitcoin is niets meer dan wat opgehemelde digitale cijfertjes waar u zelf nog minder controle over heeft dan de papieren euro in uw hand.
  Mensen kopen geen pizza met iets wat in een zeer korte tijd van 1$ naar 1000$ gaat mensen houden dit vast in de ijdele hoop dat het $10.000 waard word zonder zich te realiseren dat de intrinsieke waarde van een bitcoin exact 0 is was en word, het is geen resource heeft geen enkele industriele toepassing of monetaire waarde op speculatie na.
  In China maken ze het al moeilijker om BTC te kopen met de Yuan, alleen centrale banken en louche investerings banken zoals Goldman Sachs waren wel redelijk positief mbt bitcoin ze willen zelfs patenten op crypto valuta nemen dit zou bij elke rationele persoon die ook maar een beetje verstand heeft van ons monetair systeem alle alarm bellen doen gaan rinkelen, als de parabolische stijging op de monthly btc chart dat nog niet deed.

  Het is diep triest dat mensen zo erg het evrtrouwen in ons huidige monetaire systeem zijn verloren dat ze elke hoop met beide handen aangrijpen en zich er volledig opstorten zich niet realiserend dat ze van de regen in de drup gaan en zich met een nog riskantere en onstabielere systeemen bezig gaan houden dan ons huidige fiat valuta systeem al is.
  Kijk alleen maar eens wat de opheffing van silk road met bitcoin deed en wacht maar tot de volgende grote exchange gesloten word als de prijs dan al niet door de grond is gezakt.
  Je moet je alleen met bitcoin bezig houden als je genoeg kapitaal hebt om een hoof percentage van alle bitcoins in omloop op te kopen en door de koop en verkoop persoonlijk de prijs kan beinvloeden en manipuleren een beetje kapitaal krachtige enterpreneurs zoals de Winklevoss broertjes bijvoorbeeld, u weet wel diei gastjes die ook hebben meegeholpen aan het creeeren van de Facebook bubble waar zij grof geld mee hebben verdiend over de ruggen van goed gelovige niets vermoedende investeerders precies hetzelfde wat nu met bitcoin gebeurt.

 23. @Daan [22]:
  Precies regeringen en centrale banken zijn uitgespeelde en ouderwetse parasieten die de hele economie kapot maken en het systeem sinds jaar en dag al manipuleren en misbruiken voor hun eigen gewin.
  Privacy en grondrechten betekenen hier helemaal niets meer prive bezit ook niet.
  In Italie is al een tijdje de hooivork beweging bezig, dit deden ze vroeger ook met mensen die denken dat ze de welvaart van de bevolking in hun eigen buidel kunnen steken die werden publiekelijk verhangen als voorbeeld voor elke zieke geest die denkt het in zijn hoofd te kunnen halen om met de welvaart van de lagere en midden klasse a 90% van elk land te sollen.

 24. @Holland4MPE [6]: Bitcoin is nu duidelijk niet stabiel genoeg om vaste prijzen in te stellen, het is te klein en het is alsof je een paar hele dikke mensen hebt die in een te klein zwembad springen en er uit gaan. Dat heeft een enorm effect op het waterpeil.

  Rente veroorzaakt geen prijsinflatie. Gelddrukken veroorzaakt prijsinflatie. Stijgende kosten veroorzaken geen prijsinflatie, inflatie van de geldhoeveelheid veroorzaakt prijsstijging.

  Als je rente met geweld verbiedt, zal er niets meer uitgeleend worden, tenzij de prijzen omlaag gaan.
  Natuurlijk is er iets mis met de manier waarop nu geld gecreerd wordt. Het is een systeem dat werkt in het voordeel van de gelddrukker.
  @1b3xp34k [7]:
  Niets heeft intrinsieke waarde. Waarde ontstaat alleen door het nut dat mensen aan iets toekennen. Een pyramide spel vereist een bedrieger (zoals mij Madov) Bij BTC is alles open en bloot, er is geen bedrieger.

  1b3xp34k [26] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [27] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [28] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [29] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [30] reageerde op deze reactie.

 25. @pcrs [25]:
  Voor jou heeft niets intrinsieke waarde misschien maar voor de rest van de wereld zeer zeker wel in onze wereld heeft edelmetaal zeer zeker intrinsieke waarde.
  Edelmetaal is ook een opslag van waarde en bitcoin is dat niet.

  Een piramide spel vereist helemaal geen bedrieger.
  Aan je reactie weet je duidelijk niet wat een piramide spel precies inhoud dus laat me jou een beetje onderwijzen hierin.
  Piramide spelletjes of ponzi schemes gebeuren heel vaak open en bloot dat zegt helemaal niets over het feit of het wel of niet een piramide spel is.
  Bitcoin is een zwaar piramide spel en bevind zich in een gigantische bubbel.

  “A Ponzi scheme is a fraudulent investment operation that pays returns to its investors from existing capital or new capital paid by new investors, rather than from profit earned by the individual or organization running the operation…”

  Dat klinkt precies als bitcoin voor de onderwezen lezers onder ons.

 26. @pcrs [25]:
  Niet alleen “door het nut dat mensen aan iets toekennen” maar ook door de noodzaak voor een resource, zoals ik al eerder zei zonder goud, zilver, palladium zat jij hier niet te posten met je computer had jij geen smartphone geen technologische vooruitgang geen bitcoin et cetera.
  De meeste mensen hebben geen flauw benul van de resources die er nodig zijn om alle producten te creeeren die jou van al je gemakken voorzien en om goederen te produceren die wij als noodzakelijk achten.
  Er is geen noodzaak voor bitcoin, er is wel noodzaak voor grondstoffen als edelmetaal en olie anders zaten wij hier nu niet te posten.

  pcrs [31] reageerde op deze reactie.

 27. @pcrs [25]:
  In finance, intrinsic value refers to the actual value of a company, stock or commodity determined through fundamental analysis without reference to its market value. It is also frequently called fundamental value. It is ordinarily calculated by summing the future income generated by the asset, and discounting it to the present value.

 28. @pcrs [25]:
  Bitcoins krijgen meer waarde omdat anderen na jou instappen en ook bitcoins kopen en hoe later iemand instapt hoe kleiner de kansen worden om er iets mee te verdienen en hoe groter de kansen op verlies worden.
  De vorige investeerders of “early adopters” verdienen dus aan de inleg van nieuwe investeerders en niet aan kapitaal dat absoluut niet door de oprichters van bitcoin gegenereert word.

  pcrs [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.