Lira cartoonRed: Onderstaand artikel van Jack Hoogland, op dit moment van het vormen van de EU- BankenUnie geeft u een duidelijk inzicht over het geritsel van de politici. Tevens trekken die politici zich niets aan van het EU-verdrag, en bvb Dijsselbloem niets van motie Tweede Kamer. De burger zal straks de dupe zijn, en zoet gehouden worden met: “Daar hebben we met zijn allen toch voor gekozen.”

Ondanks dat in de Eurozone geen enkel structureel probleem is opgelost, en ondanks dat staatsschulden vooral in de probleemlanden fors blijven stijgen, is het nu al een tijd lang relatief rustig in de Eurozone.

Vandaag wil ik u even aan de hand van harde cijfers laten zien hoe de ECB deze (kunstmatige) rust heeft gecreëerd.

Stel dat je directeur van een bank bent. Een Italiaanse bank. Jouw taak is om het geld dat spaarders bij je binnen brengen zo goed en zo veilig mogelijk weg te zetten.

Het meest ideale scenario daarbij is dat je met dat spaargeld leningen verstrekt aan Italiaanse bedrijven die in hun toekomst willen investeren. Of aan Italiaanse burgers die een huis willen kopen.

Gekkenwerk

Maar als u bankdirecteur was, zou u dan het geld van uw spaarders uitlenen aan de overheid van een land, wiens staatsschuld meer dan 120% van het BBP bedraagt?
Ik in ieder geval niet! Geld uitlenen aan de Italiaanse overheid is gekkenwerk.

Toch hebben Italiaanse banken juist dát gedaan. Massaal zelfs.

Op een moment dat de staatsschuld eind 2011 al was opgelopen tot 121% van het BBP, verhoogden Italiaanse banken hun beleggingen in Italiaanse staatsobligaties.

Italiaanse banken financieren staatsschuld

In dit periodieke rapport van de Banca d’Italia zien we (tabel 5) dat van eind 2011 tot augustus 2013 de Italiaanse staatsschuld met €153 miljard toenam. In diezelfde periode verhoogden Italiaanse banken hun saldo leningen aan de staat met maar liefst €242 miljard.

De stijging van de Italiaanse staatsschuld is dus meer dan gefinancierd door de Italiaanse financiële sector.

Waarom geld lenen aan iemand die failliet is?

Maar waarom zou je als Italiaanse bank zóveel geld lenen aan een instelling die feitelijk failliet is?

Daar kan maar één reden voor zijn.

En dat is dat de ECB aan Italiaanse banken de garantie heeft gegeven dat ze bijspringt als het mis gaat. Met vers geprint geld…

De enige reden dat we de afgelopen tijd geen toestanden hebben gezien zoals in 2011 is dat de Italiaanse banken aan de Italiaanse overheid al het geld leent dat ze nodig heeft. Met de hartelijke groeten (en garantie) van de ECB.

Het is een strategie die werkt. Totdat hij op een dag plotseling niet meer werkt.

Op die dag zijn de rapen gaar…

Origineel: <http://www.stocktradingnieuws.com/economie/hoe-de-ecb-de-boel-in-de-maling-neemt.html>

Door Jack Hoogland


wilt u ook graag de nieuwsbrief van Jack Hoogland rechtstreeks ontvangen? Klik dan even hier om u aan te melden.

4 REACTIES

 1. Er is geen expliciete garantie, maar wel een impliciete.

  Banken mogen IT staatsobligaties die 7% renderen gebruiken als onderpand bij de ECB voor het lenen van euro’s tegen bijna nul %. Kassa! Zolang het goed gaat.

 2. De bankiers weten dat de Italiaanse Staat failliet is. Ook zij willen niet investeren in Italiaans staatsschulden. Echter, het is het ministerie van Justitie en Financiën die de bankiers bijna letterlijk chanteren.
  De bankiers in Italia kregen een telefoontje van hun Overheid, of je investeert in onze obligaties of je wordt gearresteerd. Verschillende bankiers hebben hun beklag gedaan in de New York en de Financial Times. Ook op biflatie, Marketupdate, mejudice zijn er artikelen te vinden over deze praktijken. Je kunt het terugvinden onder noemer: financiële repressie.

 3. ik wil hier een vraag neerleggen:

  Waar zijn de staatsoblegaties gebleven die in kas
  lagen van de Fortis/Abn-amro, ING en SNS bank?
  Deze vraag is nog nooit gesteld (voor de rest ik weet) door
  een journalist aan de minister van financien.
  Ik ben zeer benieuwd hierover.

  groeten allen.

Comments are closed.