hennepbladEen overwinning voor gezond verstand en het resultaat daarvan: vrijheid! Volgens FOK! zijn in Denver, in de staat Colorado, de eerste vergunningen voor de verkoop van marihuana uitgereikt. Vanaf 1 januari kunnen we de eerste coffeeshops in Denver verwachten en als er één schaap over de dam is volgen er meer. Het is te hopen dat eerst de steden in Colorado en Washington zullen volgen, en vervolgens ook de andere staten van de Verenigde.

Zelfs het van nature nogal conservatieve Amerikaanse publiek lijkt nou te snappen dat de ‘war on drugs’ zinloos, contraproductief en gewelddadig is en geweld in de hand werkt. Drugsgerelateerd geweld in Mexico heeft al tot wijdverbreide corruptie geleid en voor tienduizenden doden gezorgd. Sigarettengerelateerd geweld is echter bijzonder matig, ondanks de zeer verslavende werking van de tabak.

Het is niet erg waarschijnlijk dat blowkickers in Denver nu massaal voor problemen gaan zorgen en dat hun geestverwanten in andere staten van de marihuana afblijven: dat is immers op de zwarte markt nog gewoon beschikbaar. Iemand die in de publieke ruimte een joint rookt is strafbaar en wordt waarschijnlijk gestigmatiseerd. De sociale acceptatie van drugsgebruik is bijzonder matig en alleen dat al zou de zichtbare overlast moeten beperken.

Laten we allen hopen dat hier van een beweging sprake is die zich zal voortzetten: alle drugs decriminaliseren! Hier zijn in Portugal al goede ervaringen mee opgedaan. Nou de rest van de wereld nog…

1 REACTIE

  1. En in NL gaat het in de tegenrichting. Dankzij een stel autoritaire opa’s in Den Haag die geloven dat dit soort verboden ook echt werken. Als ik mij goed herinner had van de week een college van andere bejaarden met dit beleid ingestemd.

    Dus buitenlanders mogen niet in coffeeshops komen. Nederlanders komen er ook niet meer, want pasjes nodig en registratie in o zo betrouwbare overheids-IT; maar kwamen zij er nog? Coffeeshops mogen niet dichter dan 250 meter van een school zijn. De opa’s denken blijkbaar dat jongeren geen 251 meter kunnen lopen zonder een rollator voor de laatste meter nodig te hebben.

    Ik vermoed een collectief geval van vergevorderde dementie bij al deze opa’s hierboven genoemd. De huis-, straat- en andere dealers gaan gouden tijden meemaken.

Comments are closed.