piraatDe Piratenpartij heeft twee voorbeeldbrieven gepubliceerd die gebruikt kunnen worden om inzage te krijgen in de gegevens die de AIVD en MIVD hebben verzameld. De wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten kent namelijk de mogelijkheid om een informatieverzoek te doen bij de verantwoordelijke ministers.

De Piratenpartij hoopt zo een massale stroom van verzoekschriften naar de verantwoordelijke ministers op gang te brengen. Door de gebleken gebrekkige controle op de werkwijze van de veiligheidsdiensten is het nodig dat burgers nu actie ondernemen en zelf de inlichtingendiensten gaan controleren.

“Nu duidelijk is geworden dat de AIVD hele databases van internetfora binnenhaalt, zullen er veel mensen zijn die de afgelopen jaren volkomen onterecht in de sleepnetten van de geheime diensten gevangen zijn. Het is belangrijk dat iedereen daarover opheldering kan eisen.” stelt Dirk Poot. “De wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten kent maar heel beperkt rechten toe aan de bevolking. Dit is één van de weinige rechten die deze wet ons biedt, dus laten we er dan ook gebruik van maken. Het is duidelijk dat de eigenlijke controleurs in hun taak tekort schieten,
dus moeten we het zelf maar doen.”

De Piratenpartij hoopt met deze actie twee dingen te bereiken. Wanneer de actie een succes wordt maken de vele informatieverzoeken het systeem van burgerspionage zowel duurder als transparanter. Het tappen van internetverkeer is nu zo goedkoop dat de veiligheidsdiensten de verleiding maar moeilijk kunnen weerstaan. Door zowel de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als Defensie te overspoelen met informatieverzoeken wordt het hele proces van burgersurveillance een stuk kostbaarder. Daarbij vormt een stapel postzakken op twee departementen een lastig te negeren protest.

De brieven zijn hier te vinden
De actie staat hier uitgebreider beschreven

 

17 REACTIES

 1. Ga ik doen!
  Laat ze maar werken voor hun geld en ik heb er recht op om te weten wat ze van mij weten en opslaan.
  Als we dat met velen doen loopt het systeem vast! prima toch?

 2. Ik denk er nog even over na, maar als ik het doe pas ik de onderdanige toon van de brieven wel enigszins aan.

  In ieder geval zullen de aanhef en de ondertekening er aan moeten geloven, want ik acht ze helemaal niet hoog. Dat zou dan worden:

  Mevrouw de minister (of Meneer de minister),
  en
  Met vriendelijke groet,

  Lijkt me mooi genoeg. Ministers zijn dienaren, en dienen als zodanig toegesproken te worden.

  Naam * [6] reageerde op deze reactie.

 3. Leuk maar niet effectief, niet vragen maar eisen – geen verzoek maar een bevel – iedereen is zijn eigen autoriteit en het is belangrijk dat je de communicatie onderhoud zoals men dat van een autoriteit gewoon is.

  Aangetekend verzenden, mooie envelop – Urgent meteen openen.

  “Dwangbevel” In naam der Vrijheid! ——- 5, december 2013

  Dossier nummer: RVRHD1984
  Kenmerk: Aivd

  Geachte heer/mevrouw

  Uw aandacht voor het volgende;

  Uw organisatie maakt zich schuldig aan de grootschalige privacy schending van onschuldige mensen.

  Met dit schrijven wil ik u “eenmalig” in de gelegenheid stellen om deze misstanden recht te zetten.

  Indien u binnen 5 geen gehoor geeft aan dit dwangbevel bedraagt de boete € 50.000 vanaf de 6e dag en iedere dag hier op volgend! dit bedrag is onmiddellijk opeisbaar!

  Als u geen gehoor geeft aan dit dwangbevel en betaling uitblijft zien wij ons genoodzaakt een oProT procedure te starten, dit houd onder andere in dat alle betrokken “persoonlijk” aansprakelijk worden gesteld en uw organisatie te maken krijgt met een externe sanering.

  Voor meer uitleg over welke stappen u moet ondernemen om verdere sancties te voorkomen voorkomen verwijs ik u naar de bijlage of onze website verderinvrijheid.nl

  Dit bericht is ter kennisgeving, u heeft geen mogelijkheid om bezwaar te maken.

  Of zoiets….

  Meneer Storm [7] reageerde op deze reactie.
  Prepperoni [9] reageerde op deze reactie.

 4. @R. Hartman [4]:

  Mee eens. In mijn ogen zelfs deurmatten van middelmatig niveau. Daarom meten zij zichzelf van die potsierlijke titels aan. Als je niks bent moet je een “Fake it till you make it” doen.

  Echte mensen beginnen een bedrijf, maken kunst (zonder soepsidie), reizen de wereld rond of doen iets anders met hun leven dan een baan met “veel zekerheid” en een “goede pensioenregeling” te zoeken.

  In feite zou er een “ContraWiki” moeten komen. Een openbare database met alle denkbare informatie over dit soort gluur-ambtenaartjes. Zij willen alles van een ander weten maar zelf anoniem blijven. Dat laatste lijkt mij niet redelijk.

  Prepperoni [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Naam * [6]: Goed idee. Het idee dat je ambtenaren persoonlijk verantwoordelijk houdt voor hun daden (ipv dat ze zich verschuilen achter hun functie) maakt dat ze zich wel twee maal bedenken. Via linkedin en facebook zal veel info al te vinden zijn.

  Het bijhouden van gegevens van je opponent doet me wat denken aan de antifa en antiantifa-sites.

 6. Of ze nou wel of niet iets van mij weten of iets hebben verzameld, Ik ga ze natuurlijk niet van de eventuele ontbrekende info voorzien en mezelf verdacht maken door ergens naar te vragen.
  En wat meerdere al beweren, wie zegt dat ze de waarheid spreken?
  Er is nu al helemaal niemand die enige kennis heeft wat ze nou wel en niet verzamelen. Een zeer grijs gebied waar ik me dan in ga begeven en nog meewerk ook.
  NOOIT slapende honden wakker maken, is mij geleerd.
  Dan nog los van de onderdanige toon van het verzoek.
  Daarmee geef je ze bijna de status met dit onderdanige verzoek als inwoner.

 7. @11 Precies, het burgerinitiatief van maart, minder overdracht van nationale bevoegdheden naar Europa, zijn ze nu al aardig aan het verdonkeremanen. Ik hoor er niets meer over. Als argument zullen ze vast gebruiken, dat de petitie te algemeen is en niet tot achter de komma geclausuleerd is ingediend.

  BertG. [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Vilseledd [12]:

  Inderdaad, en daarmee strand iedere discussie waarin om een voorbeeld wordt gevraagd om deze op te noemen.
  Die zijn er namelijk niet.
  Maar het leid wel altijd lekker af van de werkelijkheid, je hebt het idee dat je het ergens voor doet en het roept enige saamhorigheid op.
  Daarna gaat iedereen weer over tot de orde van de dag.
  De enige die de lijst checken van zo’n petitie zijn waarschijnlijk de AIVD zelf om te kijken wie er nu weer opstandig is.
  Het burgerinitiatief was voor mij de laatste waar ik steun aan gegeven heb. Kan me tijd beter besteden.

 9. @Prepperoni [9]:
  de website is een beschikbare domeinnaam, het is meer een referentie aan hoe de roverheid naar ons toe communiceert, de oProT procedure is inderdaad een verwijzing naar oprotten maar het gaat er op dat het een vage afkorting is die inhoudelijk niks zegt, het kan overal voor staan, een techniek die roverheden ook vaak toepassen, WW, WAO, AOW, CJIB enzovoorts, ik heb de oProT procedure dan ook niet verder uitgewerkt 😉

 10. @BertG. [11]:
  Ik geloof ook niet dat er door een petitie een politicus in beweging gaat komen. Blijkt duidelijk uit ervaring.
  Maar een petitie is een van de weinige middelen om aan gelijkgezinde mensen te laten merken dat ze niet alleen staan. Veel libertariers voelen zich toch al tegen de bierkaai vechten.

  Stel eens dat we op een petitie een miljoen medestanders konden aantonen. Dan zou daar best wat mee te doen zijn en bij heel wat mensen aandacht trekken. En wie weet wat dan weer.

  Ik zoek overigens ook nog andere wegen om ons doel te bereiken. Alle wegen, alle ideeën zijn welkom.

 11. Petities is zonde van de tijd. Net zoals wachten en hopen dat de politiek een uitkomst biedt. Niet doen maar zelf actie ondernemen. Heb het al meerdere malen gepost, maar mogelijk zijn er mensen die het nog niet helemaal begrijpen. Voor hen:

  4 presentaties die een en ander duidelijk maken: http://destroman.nl/nieuws.htm

  Doe er je voordeel mee…

 12. PIRATEN PETITIE.
  Huub Jongen,7/12 .11:31
  Waarde vriend, Je zoek overigens ook nog naar andere wegen! ik bied je mijn SNELWEG aan:

  mail mij: omwenteling2014@yahoo.com
  en we praten verder.
  Gegroet Ad van Kuijk

Comments are closed.