.HOWARD_Staat-Authoriteid-1Als redeneren onmogelijk is,  welke weg kunnen  libertariërs dan nemen om hun idealen te verwezenlijken??

.

 

16 REACTIES

 1. Toch de politieke weg om die “autoriteit” terug te geven

 2. Er zijn geen betere bewijzen dat ‘de Overheid’ niet werkt dan de toestand van de maatschappij hoe die op dit moment is.
  Toch is het moeilijker dan ooit om iemand te overtuigen.

 3. Net als met alles moet je gewoon beginnen. Als je gaat wachten tot je toestemming krijgt (van wie?), dan kun je wachten tot je een ons weegt. Je moet ook niet proberen om anderen te overtuigen. Mensen kunnen alleen zichzelf overtuigen. Verzamel een groep libertariërs en begin. Daarmee wordt ook meteen duidelijk waar het werkelijke probleem zit. Je moet namelijk bereid zijn om je huidige leven op te geven om aan een libertarisch alternatief te werken. Ik vermoed dat de prijs die je daarvoor moet betalen voor veel libertariërs te hoog is.

  Prepperoni [7] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 4. De wijze van communiceren is erg belangrijk. En wat ik vooral zie bij Libertariërs is dat ze erg gepassioneerd zijn en hun boodschap willen overbrengen op het grote publiek. Maar ik zie voornamelijk uitroepen als: “De overheid is het probleem, niet de oplossing” en “Legaliseer softdrugs”.
  Mensen associëren een politieke partij vaak met een bepaald beeld. En als ze denken dat Libertariërs wiet rokende anarchistische hippies zijn, krijg je het publiek nooit mee.
  De libertarische stroming mist in mijn ogen een goede marketing & pr afdeling. Er wordt van alles geroepen, maar echt 1 grote groep mensen die gezamenlijk hetzelfde willen en dat ook communiceren (een visie zeg maar) mist gewoon. Het belangrijkste is dat iedereen die ook maar iets met de LP te maken heeft eens bij elkaar gaat zitten en samen 1 visie op papier gaan zetten. Dat moet dan overal op dezelfde wijze worden verkondigd.
  Zelf zie ik regelmatig LP uitingen op facebook waar ik me mateloos aan irriteer. Vooral dat schoppen naar de overheid, zonder daadwerkelijke oplossingen aandragen, is zorgwekkend. Ik weet ook wel de de overheid het probleem is, maar kom dan met feiten die aangeven dat de LP wel oplossingen heeft.
  Vergeet niet dat er veel mensen afhankelijk zijn van ons sociale monster (het geldinfuus). Die zullen de LP alleen maar als bedreiging zien, omdat ze hun eigen broekriem gewoonweg niet willen/kunnen ophouden.

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 5. @John [5]:
  Mensen bereiken is het probleem niet, maar de aandacht trekken en behouden wel. Daarom; wat zet je in een brochure of op een poster? Waarmee ga je de aandacht op de LP vestigen? Zelfs op radio en tv hoor je alleen maar de namen van de gevestigde orde. En waarom is dat zo?

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Patrick [3]: Veel reactie hier gaan over publiciteit. Dat is een goede. Tik bijv af en toe libertarisch commentaar op een niet libertarisch blog, zoals geenstijl, joop enz. Linkjes naar learnliberty, vrijspreker, larkenrose. Ik krijg daar positieve reacties op. Je moet “de ander” wel opzoeken, ze vinden ons niet vanzelf.

  Maar zelf beginnen is idd het beste. Creeer een paralelle vrije economie met een groep loyale ondernemers en particulieren. Handel in bitcoin, lets, goud. Spreek af dat je alleen bij elkaar koopt. Waarom? Wet van Gresham: good money drives out bad money. Als je kunt kiezen houd je je goud vast en euro’s ben je het liefst kwijt. Maar zo komt een paralelle economie natuurlijk niet tot stand.

  We hebben het tot nu toe te goed om echt los te gaan. Om je werkelijk souverein te laten verklaren (ikclaimmijnnaam.nl) moet je met je rug tegen de muur staan. En veel mensen (ook ik) zijn gewoon te schijterig om belasting te weigeren.

  Ik heb wel veel gehad aan het boek “How I Found Freedom in an Unfree World” van Harry Browne.

  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.
  marnix [15] reageerde op deze reactie.

 7. De LP of andere liberale partijen of bewegingen moeten goed nadenken hoe zij hun boodschap overbrengen naar de mensen. Bedenk heel goed, dat de libertarische boodschap voor de massa moeilijk te verteren is. Om je boodschap over te brengen, moet je je doelgroep kennen. Maar ook heel belangrijk, wat is hun mens- en wereldbeeld van deze doelgroep.
  Dit heb ik zelf moeten ervaren. Tevens lees ik niet alleen deze site maar ook de sites van de tegenpartijen. Ik wapen mijzelf met kennis en kunde.
  Je moet niet vergeten dat jouw medemens De Waarheid in zijn hoofd heeft zitten. Je begint dus al met een achterstand, want aangezien zij de waarheid kennen en jij niet, moet niet verwachten dat op het moment dat je hun uit de confort zone haalt, dat zij jouw boodschap overnemen.
  Wat je nooit moet doen: alles in detail plannen en een gedetaillieerd visie neerleggen, want dit is nu net de denkwijze van het huidige systeem. Maak hun niet belachelijk, zeg niet dat zij slaven of schapen zijn.
  Je hebt te maken met mensen die de overheid als een stukje zekerheid zien, een stok achter de deur, de redder van de economie. Hun uitleggen dat dit niet zo is, gaat maanden overheen. Ben voorzichtig met je argumenten, niet als wapen gebruiken, anders druk je hun in een hoekje.
  Valt met iemand niet te praten, laat ‘em gewoon lopen. Niets doen is beter.
  Als laatste: heel veel gezinnen met kinderen stemmen op sociaal democratische partijen, mede omdat de ouders verwachten van de overheid gered te worden als het hun een beetje tegen zit. De boodschap van de LP overbrengen naar hun toe, wordt dan heel moeilijk. Wij hebben nog een lange weg te gaan.

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Patrick [3]:
  Heel goed.
  ” Verzamel een groep libertariërs en begin”
  OK, Jij en ik zijn bij de eersten.
  Ik stel voor eerst een heel goed plan te maken om allemaal op dezelfde golflengte te komen.
  Akkoord om als Handleiding te nemen?:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/11/het-begin-van-de-
  vrijheids-revolutie/

  Onze handleiding zal in ieder geval de volgende hoofdstukken moeten bevatten:
  A. INLEIDING met “waarom”
  B. HUIDIGE toestand en waarom is die slecht (immoreel)
  C. GEWENSTE toestand in de toekomst
  D. PROJECTEN die helpen kunnen van B. naar C te komen.
  E. ACTIEPLANNEN voor de uitvoering.
  Ea.EISEN aan actieplannen.

  Dit is eerste impuls. Kan nog verbeterd worden. Het biedt de mogelijkheid voor veelmensen om inbreng te leveren en mee te doen.

  Wat denk je over deze start?
  Wat kun jezelf al inbrengen?

 9. @R. Reuvekamp [4]:
  Inderdaad.
  Ik denk en stel voor dat die (m.i. goede) opmerkingen van je goed passen, en het kunnen verbeteren, in het begin van het plan onder Reactie 9.
  Bekijk dat eens en overweeg om bvb bij D. of bij E. in te voegen wegen om tot betere PR behandeling te komen.

 10. @R. Reuvekamp [6]:
  Ja, ook dit kan een onderdeel van plan Reactie 9 worden.

  Wij hebben nog een stapel bumperstickers, die ook op publicatieborden geplakt kunnen worden met vraag:
  HOE VRIJ BENT U NOG. met verwijzing naar Vrijspreker.

  Idee of je kunt meewerken of methode hebt om die te gaan plakken?

 11. @Hart [8]:
  Ja, ik zou ongeveer hetzelfde willen zeggen als bij Reactie 10.
  Denken aan opleidingen, instructies, cursussen ?

  Kun je die misschien inbrengen in Reactie 9.

 12. Redeneren met een overheid is zinloos omdat die lui regels toepassen. Als je een overheid overstag wil laten gaan kan dat maar op 2 manieren: 1) is top down (verkiezingen waarbij je hoopt dat de LP scoort, of Libertarische bedrijven die goed zijn in lobbyen), 2) is naamsbekendheid, het onder de aandacht brengen, dat er een beweging in het volk ontstaat of expandeert.
  In feite dus precies zoals het sociaal-democratische gedachtengoed zich verbreidde. Vergt wel geduld.

 13. @Prepperoni [7]:
  Ben het met u eens van A tot Z.

  Alhoewel educatie een goed middel is om de maatschappij als geheel te beïnvloeden, ben ik eveneens van mening dat vrijheid sneller te bereiken val door concentratie van vrijheidslievende mensen in plaats van een mentaliteitsverandering of ‘volksrevolutie’ te weeg te brengen. Free State Project, seasteading, dat soort dingen. En ik heb goede hoop dat één van deze initiatieven mettertijd zal slagen. Maar tot die tijd is Harry Browne een zeer goed advies.

  Prepperoni [16] reageerde op deze reactie.

 14. @marnix [15]: Nog zo’n leuke: http://www.iiicitadel.com

  Een fysieke plek kan helpen bij het groepsgevoel en bij evt zelfverdediging. Maar feitelijk kunnen we best een zelfstandig economisch netwerk beginnen vanuit onze eigen huizen, internet ed overbrugt afstanden. Het lastige is wel dat veel van dergelijke structuren er al wel zijn (LETS, leenkring), maar dat ik er vooral (welliswaar bevlogen, idealistische en praktische) socialisten tegen kom 🙂

Comments are closed.