piratesSinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden kent de Nederlandse Piratenpartij een groei in het ledenbestand. Vanaf de eerste publicaties is het ledenaantal in korte tijd gestegen met 30%. Het is dan ook niet voor niets, dat sommigen 2013 typeren als ‘het jaar van Edward Snowden’. Time Magazine overwoog Edward Snowden zelfs tot persoon van het jaar uit te roepen; hij is uiteindelijk op de tweede plaats geëindigd.

Op dit moment kent de Piratenpartij ongeveer 1600 leden. De partij verwacht dat de groei de komende tijd doorzet, mede omdat het NRC over gelekte documenten beschikt die specifiek over Nederland gaan. Naast de groei in ledenaantal doet de Partij het in de peilingen ook steeds beter, haalde de partij in de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen nog nét geen zetel, zoals het er nu uitziet gaat de partij bij de komende verkiezingen een of meer zetels zal behalen.

Volgens een woordvoerder van de Piratenpartij toont de groei aan, dat ook voor Nederlanders het debat rondom privacy en de veiligheidsdiensten van belang is. “Het is geen toeval dat wij in korte tijd zoveel leden erbij gekregen hebben. Er is veel vraag naar informatie, we worden steeds vaker gevraagd om ergens uit te komen leggen wat er nu precies aan de hand is en wat je daaraan kunt doen. De afgelopen weken zijn we echt overal in het land uitgenodigd om te spreken op informatie avonden over privacy en internet. Veel mensen organiseren plotseling een avond met familie en vrienden om hierover te spreken. Dit gebeurde enkele maanden geleden nog nauwelijks.”

Twee dagen geleden is via de Guardian naar buiten gekomen dat een federale rechter in het Amerikaanse district Washington een uitspraak heeft gedaan waarin het verzamelen van telefoongegevens ongrondwettig wordt genoemd. Ook de advocaat-generaal van het EU Hof van Justitie maakte deze week bekend dat hij de opslag van telecomgegevens schadelijk vindt. In dat licht is de Piratenpartij verbaasd dat de Nederlandse regering nog volhardt in haar plannen om een Nederlands PRISM-systeem te bouwen. Wij blijven ook erg benieuwd naar wat de NRC nog gaat onthullen over de hulp van de AIVD en MIVD aan de NSA en GCHQ. “Met deze informatie verbazen wij ons erover dat de regering door lijkt te willen gaan met de plannen voor een breed sleepnet, niet alleen de uitspraken van de advocaat-generaal maar ook de groeiende aandacht voor onze partij maken dat dit voor ons een issue is wat binnen de komende verkiezingen moet komen te liggen”

De Piratenpartij komt voort uit de internationale Piratenbeweging en maakt deel uit van een netwerk van partijen in onder andere Zweden, Duitsland, België maar ook Australië en de Verenigde Staten, die zich met name richt op internetvrijheden, privacy en vernieuwing van de democratie. De partij kent een grote aanhang onder jongeren en verwacht bij de komende Tweede Kamer verkiezingen een zetel te behalen. Daarnaast selecteert de partij op dit moment de aangemelde kandidaten voor de Europese verkiezingen en verwacht de partij samen met andere Europese Piratenpartijen vanaf mei volgend jaar deel te kunnen nemen in het Europees Parlement.

*************************************************************************************

Dat we dit persbericht van de piratenpartij plaatsen wil niet zeggen dat Vrijspreker de politieke weg voorstaat. Noch dat we de piratenpartij verkiezen boven de LP of een andere partij.

13 REACTIES

 1. We hadden een mijnheer genaamd Assange, die liet ons zien wat een smerige criminele huigelaarsbende de politiek is.
  We hebben een mijnheer Snowden, die ons laat zien dat alles wat om die policitek heen draait een smerige criminele huigelaarsbende is.

  En wat doen we, we steunen een andere smerige criminele huigelaarsbende en morgen vragen we ons nog steeds af waarom deze planeet toch zo verkankerd.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 2. @R. Hartman [4]: Met een lijstverbinding kunnen twee kleine partijen elkaar aan net genoeg stemmen helpen om een zetel te bemachtigen. Ondanks dat hiervoor ideologisch wel wat water bij de wijn moet, denk ik dat de voordelen zijn dan de nadelen. Zeker voor de LP, die qua stemmers toch de kleinste is.

 3. Ik betwijfel of de piratenpartij enige invloed zal krijgen. Nee, veel effectiever zal het zijn als mensen die niet in een Big Brother staat willen leven, de controle acties van de overheid gaan saboteren.

  Zet bijv. ook de Wifi van je i-phone uit omdat er steeds meer winkels komen waar ze je ongevraagd volgen bij je doen en laten.
  Ook de gratis Wifi- door het hele land maakt het mogelijk om precies te traceren waar je bent.
  Je hoeft het onze controlerende roverheid niet makkelijker te maken; laat ze maar werken voor dat geld!

  Philosoof G&R Eiegenwijs [9] reageerde op deze reactie.
  Prepperoni [11] reageerde op deze reactie.

 4. @R. Hartman [4]:

  lijkt me onmogelijk gezien de ideologische verschillen. Zie deze kaart: http://falkvinge.net/files/2012/manual/PirateWheel-2012-11-10.pdf

  profit motive cant go unchecked: fail
  private monopolies harmful: fail
  public monopolies infrastructure: fail
  voorschrijven welke energie sources: fail
  wifi whenever streetlighting: fail
  free public transport: major fail
  universal healthcare: major fail
  unconditional basic income: EPIC fail
  drugs policy: fail
  public funding universities: fail
  culture subsidies: are you kidding me?

  R. Hartman [13] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.