EU_LOVES CONTROLEen bedrijf in Nederland ontslaat 8o medewerkers en verplaats het bedrijf naar een land in het oosten van Europa waar de lonen lager zijn, en neemt daar gelijk 120 mensen in loondienst. Redenen zijn dat ze daar goedkoper en concurrerend kunnen werken. Als dat de toekomst van ons land is en veel bedrijven zich verplaatsen naar goedkope landen binnen Europa, dan zal onze economie dalen en er nog meer werkelozen komen. Is dat de bedoeling van één Europa waar wij aan werken en mee betalen?

Ingezonden door Reiny

 

8 REACTIES

 1. “Zou dit de bedoeling van een Europa zijn?”

  Als dat zo was dan zou het wellicht nog niet eens zo slecht zijn. Immers, door het creëren van werkgelegenheid in dat soort landen gaat daar de welvaart omhoog.

  Ow en op termijn de lonen ook. Overigens, wie een dergelijke verschuiving van werkgelegenheid slecht vind moet zich eens gaan verdiepen in de term Comparative advantage.

  Slechts kijken naar een paar banen die “Over de grens gaan” en niet kijken naar het grotere plaatje is kortzichtig.

 2. Men maakt zo vaak de redenatiefout dat het aantal banen of de hoeveelheid “welvaart” een statisch iets is om te verdelen als een taart.

  Dat Nederlands bedrijf kon hier niet concurrerend produceren en maakte de enige verstandige beslissing. Nu zijn de werknemers vrijgekomen om ingezet te worden in bedrijven die beter functioneren. Deze bedrijven kunnen dan groeien en zo de totale productie van een land vergroten. De andere kant van de medaille is dat wij nu van het eerste bedrijf nu goedkopere producten kunnen kopen dan eerst het geval was. Op deze manier hebben consumenten meer koopkracht over om andere producten te kopen die ze eerst niet konden kopen omdat het eerste bedrijf te duur was.

  Ik zet daarom hele grote vraagtekens bij de protectionistische stelling van “Reiny”… Dit soort praatjes hoor ik meestal van PVV-ers en SP-ers. Allebei je ergste soort autoritaire, plan-economische partijen.

 3. Reiny, weet je wat ik altijd zo opmerkelijk vind? Dat steeds meer van deze bedrijven kiezen voor een vestiging in ‘opkomende markten’ als Rusland en China om meer winst te kunnen genereren. Maar laat dit nu juist markten zijn die planmatig, dan wel semi- planmatig worden gestuurd. Toen de ex- Oostbloklanden nog (semi)planmatig werden gestuurd, volledig corrupt waren, zag je de eerste bedrijven verkassen naar landen als Polen. Maar hoe meer deze landen ‘verwesterden’, hoe meer van deze bedrijven ook weer terugkeerden naar het land van herkomst.

  Hierbij opgemerkt dat ik er geen enkele traan om laat dat bedrijven vertrekken uit Nederland. Het is hun goed recht, en anderzijds geeft het de blijvende bedrijven minder directe concurrentie op de binnenlandse markt. (Denk bv. ook maar eens aan transportkosten)

 4. Ha.. Leuk dat je er over begint.
  Ik werk bij Thermo Fisher scientific in Amsterdam Westpoort, gelegen aan de Abberdaan 114. Wij zijn in 2010 overgenomen door dit bedrijf. Afgelopen september te horen gekregen dat de vestiging gaat sluiten. En ging het nu slecht of zo. Niet van dat alles. Dit jaar hebben we een omzet van bijna 350 miljoen Pleuro, en 20 miljoen winst. 3% hoger dan vorig jaar. Tel uit je winst. 36 man op straat.. Een deel van de produktie gaat naar germering in Duitsland vlak bij Munchen en een ander deel gaat naar VS. Op dit moment zijn hier duitsers en amerikanen om ingewerkt te worden. Thermo fisher scientific heeft wereldwijd meer dan 38.000 werknemers. Wij zijn/waren een speldeprik binnen het bedrijf. Een bedrijf dat zoveel winst maakt en het UWV gaat zomaar accoord met het ontslag.. Er is immers door het bedrijf aan alle voorwaarden voldaan. Nou.. Daar sta je dan na 12 jaar trouwe dienst, denkende dat je nog 14/15 jaar moet voor je met pensioen mag. De thyphus aan die amerikanen…

 5. Ja het is jammer dat ze aan de ene kant belasting geld die kant op smijten en aan de andere kant de productie zich verplaatst maar dat laatste is toch echt iets wat in een vrije wereld zonder handels barrières net zo goed zou gebeuren, lokaal pakt dat soms even slecht uit voor mensen maar globaal gezien zouden we volgens mij binnen enkele decennia een welvarende wereld hebben waarin vrijwel iedereen het beter heeft als nu.

  Burnitall [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Igor [6]: Extra winst maken over de ruggen van werknemers vind ik zo wie zo verderfelijk.. Bij het libertisme is het toch zo dat je samen een afspraak maakt. Een arbeidsovereenkomst is een afspraak tussen werkgever en werknemer. Werkgever gaat een overeenkomst voor onbepaald tijd ( meestal tot het pensioen) aan met werknemer.. Werkgever denk na een paar jaar , he als ik daar heen ga kan ik 10 euro meer verdienen… Dan geld afspraak is afspraak niet meer… NEt zoals de Roverheid. Die pas afspraken ook altijd eenzijdig aan zonder dat de burger er wat aan kan doen..

  Igor [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Burnitall [7]:
  Tja wat moet ik hier nou van zeggen, afspraak is afspraak, een man is een man en een woord is een woord.

  Als je voor een bedrijf werkt met 38.000 mensen is de kans groot dat het een ordinaire corporatie betreft, net zoals bij de overheid is er niemand die de verantwoordelijk heeft, althans de verantwoordelijkheid wordt gedragen door een tijdelijk entiteit, de persoon in kwestie kan uit zijn functie gezet worden maar is hoogst zelden persoonlijk aansprakelijk, vaak krijgen ze in dat geval nog een grote zak geld mee ook, als je voor een corporatie werkt is het heel verstandig om dergelijke ontslagvergoedingen in je contract te krijgen, het heet namelijk een contract voor “onbepaalde tijd” niet een contract tot aan je pensioen.

  Voor het betere geld tot aan je pension plan moet je op de universiteit zijn, tenure heet dat geloof ik, een baan voor het leven zonder al te veel verplichtingen trouwens.

Comments are closed.