Person_Rompuy_cartoon1Vandaag wordt Letland de 18de deelnemende staat aan de euro! Met de helft van de eigen bevolking hiertegen, hebben Estlandse politici dit dat toch doorgezet. Ook daar is de “democratie” niet veel beter dan in “Nederland!

Voordeel is dat de Letlanders nu mee mogen betalen als er inderdaad ingegrepen gaat worden in Slovenië en weer geleend aan Portugal onder andere.

Het is namelijk de vraag of er geld betaald moet worden om Slovenië op de been te houden.
Maar onder bekwaam voorzitterschap van Griekenland dat zelf nog in de “bail-out” zit, moet dat lukken. Tussen haakjes, dat voorzitterschap brengt voor de Grieken ook nog minstens € 50- aan kosten mee.

Portugal schijnt nu in Mei, uit de bail-out te komen en dat betekent dat er weer nieuw EU-geld naar toe kan. Ook daarmee kan de Letlandse (en de Nederlandse) belastingbetaler goed meehelpen.

Ach, gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken want onze allerhoogste baas, de president Europese Raad Herman van Rompuy heeft net verklaard dat de crisis voorbij is!!  http://nos.nl/artikel/591776-van-rompuy-crisis-is-voorbij.html

In Delfzijl gaat tegelijkertijd de aluminiumfabriek ALDEL failliet waardoor 460 werknemers op straat komen. (plus die van toeleveringsbedrijven!). Ondanks dat ALDEL al € 8-miljoen van het Rijk en Groningen gekregen heeft.

Wat betreft Slovenië nog een waarschuwing in Euobserver die een spannend relaas geeft over de onderzoeken:

Slovenia: Bank tests treated as military secret”. . . .
The test results, published last month and accompanied by positive statements from the Slovenian government, the Bank of Slovenia and the European Commission, say Slovenia can recapitalise its banking sector without international help.

But the role of financial consultancies, Oliver Wyman and Roland Berger, and auditors, Deloitte and Ernst & Young, in the exercise has prompted questions on lack of transparency and conflict of interest.

 The bank also says that due to lack of time, the ongoing credit crunch and prolonged negotiations with the EU institutions, it was forced to hire the “suggested” consultancies without a public tender and using a legal procedure normally reserved for arms procurement contracts.

The procedure means that, aside from the results of the tests, all other information, such as the methodology used and the fees paid to the consultancies, have the formal status of military secrets.

Last summer, several Slovenian economists signed a petition demanding that the “credible methodology” – to use the EU commission’s phrase – be made public.

It never was.

Instead, the terms of reference and the whole process underlying the test results was negotiated between the Slovenian central bank and EU officials behind closed doors.
To carry out the tests, some 250 consultants spent four months in Slovenia reviewing eight of its banks.
The personnel, mainly from London, had little knowledge of Slovenian institutions or the Slovenian language.

The exercise was carried out with extensive help from the Slovenian central bank itself, which effectively repeated its own earlier evaluation.

The central bank estimated in October that the cost of the new test will be over €21 million. The initial estimate does not include the consultancies’ possible overtime and additional expenses, which are to be filed later. . . .

For his part, the former Slovenian central bank governor, Mitja Gaspari, has estimated that if the same criteria are used at European level next year, the eurozone recapitalisation price will not be €100 billion, as expected, but approximately six times higher.
Geplakt uit <http://euobserver.com/economic/122584>

U hoeft zich over niets meer te verbazen.
Het is wel verstandig als u al het mogelijke doet om Nederland uit die EU te  krijgen.

6 REACTIES

  1. @pcrs [2]:

    Holy smoke. Maandelijks belastingvrij gestolen geld toucheren voor een dictatoriale baan en dan mevr. van Rompuy ook nog klagen dat ze geen budget heeft voor cadeautjes. Bescheidenheid is blijkbaar niet aan de orde in huize Rompuysteeltje.

  2. Nigel Farage had hem dan toch wel juist ingeschat met zijn betiteling : “damprag” !

  3. @Reier Kleinluchtenbeld [1]:

    Och, datzelfde geintje hebben ze hier ook geflikt. En bijna geen enkele burger die zich er druk over maakt. We gaan nog steeds braaf en gedwee naar de stembus en geven al jaren onze stem aan precies díe lieden die ons landje verkwanseld hebben.

Comments are closed.