Een wijdverbreid misverstand   is, dat arm zijn een verdienste is die de arme toegang  dient te verschaffen tot zaken op grond van het feit dat de arme deze nodig meent te hebben.adf

Arm zijn is noch een verdienste, noch op zichzelf een verwijtbaar iets.

Wel is het zo, dat  de relatief deplorabele staat  waarin veel armen zich bevinden vaak aan voor een groot  deel aan henzelf te wijten valt.

Zo  vallen in het gezin van menig arme  een  of meer van de volgende fenomenen te observeren:

 

–       een groot percentage van het inkomen wordt besteed aan roken en drank en gokken

 

–       er bestaat weinig werklust, ten gevolge waarvan  veel tijd voor een televisieapparaat wordt doorgebracht

 

–       er  bestaat  weinig belangstelling  voor het verwerven van bekwaamheden  die  zouden kunnen leiden tot het verwerven van een hoger inkomen dan het vigerende

Het  van overheidswege op kosten van het producerend deel van de bevolking toevoeren van fondsen aan hen die zelf niet bereid zijn een substantiële bijdrage te leveren aan de productie van goederen en diensten, valt niet aan te raden.

Het is niet te adviseren, omdat het hiervan een sterk demoraliserend effect uitgaat, dat gemakkelijk kan leiden tot een vergroting van het bevolkingssegment dat tot de onderklasse behoort.

Dat  draagt niet alleen weinig bij aan het bloeien de natie, maar geeft ook aanleiding tot situaties waarin de meest productieve burgers sidderen voor het tuig dat bij nacht en ontij de dreven van ook de  mooiste dorpen en steden onveilig maakt.

Hugo van Reijen

31 REACTIES

 1. Geen sterk artikel. Ik vind dat werken een keuze moet zijn, geen verplichting (= dwang = slavernij). Als mensen ervoor kiezen niet te werken, maar te roken, drinken en t.v. te kijken, dan is dat een vrijheid die men niet mag afnemen. Dat het producerende deel van de bevolking daar last van ondervindt, is een logisch gevolg van deze vrijheid. Vrijheid is voor iedereen, niet alleen voor het producerende deel van de bevolking!

  Matthijs [12] reageerde op deze reactie.
  Bertus [17] reageerde op deze reactie.

 2. Dit artikel is inderdaad een dieptepunt voor de Vrijspreker. Kortzichtigheid in het kwadraat.

 3. De naieve en onwetende schrijver van dit kortzichtige artikel moet eens heel erg hard gaan nadenken bij zichzelf wie er exact voor de excessieve consumptie en het totale wanbeleid van de overheid en banken opgedraaid hebben en wie er precies gaan opdraaien voor de torenhoge nationale schulden en belastingen waarvan het meeste geld in de zakken van banken gaat en is gegaan.
  Je bent ziek en niet goed wijs in je kop man met je misplaatste bevooroordeeldheid.
  Er zijn genoeg mensen die per maand nog geen €5 voor een nieuwe broek overhouden en dat is echt niet omdat ze “zoveel gokken drinken en roken” maar omdat ze zo pis weinig verdienen en zoveel aan belastingen en voor levensonderhoud moeten dokken voor hun harde werk terwijl anderen door minder werk en vaak oneerlijkheid en hebzucht tonnen tot miljoenen lopen te graaien over de rug van andere hardwerkende mensen.
  Als je zelf nog nooit op een budget van twee tot vier tientjes in de week hebt gezeten en bijna geen cent per maand hebt overgehouden puur en alleen door het onbetaalbare levensonderhoud en belastingen dan moet je je dikke vette klep houden.

  The ruling elite need to be mindful of the monopolistic systems that they so want to perpetuate or it will be the very undoing of their current wonderful life.
  It’s a bit like the old Marxist idea that if profits grow too much compared to wages, there’s not going to be enough consumption, and capitalism is going to self destruct.
  There will always be people who work harder than others.
  There will never be people who work a $billion times harder than others.
  There will always be people who work harder than others.
  There will never be people who work a €millions times harder than others.

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

 4. M’n moeder is 60+ rookt drinkt en gokt niet en werkt 3 banen om in haar vaste lasten te voorzien haar verzekeringen belastingen en hypotheek te betalen en ze houd amper iets in de maand over.

  Het is een erg hufterig artikel van een schrijver die klaarblijkelijk ver van de realiteit verwijderd staat want mijn moeder is echt geen uitzondering integendeel het overgrote deel van de hard werkende midden en lagere klasse leeft van rekening tot rekening en salaris tot salaris dat heeft meer met uitbuiting van de medemens te maken dan met drinken roken of gokken als je dat niet vat moet je snel terug gaan naar de basisschool.

 5. @Eric [5]: Dat is ook wat er op het moment gebeurt in onder andere Griekenland, Cyprus, Italie, Spanje, Portugal en Ierland.

  Dit zijn beelden die de mainstream media liever niet uitzend het ware beeld van Europa een van verdeeldheid en anarchie.

  https://www.youtube.com/watch?v=TF_jPbV4iD4

  http://www.youtube.com/watch?v=q6heY7U0CwM

  Mensen worden ongeduldig er is niet veel nodig om een persoon die met de rug tegen de muur staat over het randje te duwen en op dit moment staan er minimaal 125 miljoen Europeanen die onder de armoede grens leven met de rug tegen de muur, denk er maar eens heel goed over na.
  Je kan best de volgende internationale Pim Fortuin doodschieten om de status quo te handhaven maar daar gaat een heel andere reactie uit voortkomen dan de doorgaans passieve reactie van de doorsnee Nederlander, in Griekenland en Italie zijn ze dat punt al lang en breed gepasseerd.

  De onwetende schrijven van dit kortzichtige artikel die er dezelfde ongure zienswijze als de overheid er op na houd gaat daar ook rap genoeg achter komen, je bent namelijk totaal achterlijk en gesticht rijp als je denkt dat de 125 miljoen Europeanen die onder de armoede grens leven door middel van drank drugs en gokken in die benarde situatie zijn beland;

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2014/01/arme-mensen/

 6. Het is idd waar dat armoede vaak veroorzaakt wordt door asociaal gedrag, mensen die zich niet tegen betaling in dienst willen stellen voor hun medemens maar liever drinken, gokken tv kijken of computer spelletjes spelen. Dat kan als je over voldoende eigen middelen beschikt, bvb een erfenis en met je tengels van andermans eigendommen af blijft maar meestal gaat het om staatsgesubsidieerde luiheid. Die uitkeringen worden betaald van belastingdiefstal en laat nu net de minstverdienende productieve personen zijn, het meest te lijden hebben onder de enorme belastingdruk.

  harry [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Johnny Feelgood [7]: Ik ken genoeg mensen die keihard werken en net boven op of onder de armoede grens leven gelukkig zijn deze mensen zelf niet te laf om hun leed op mensen met een uitkering af te schuiven maar zien ze vooral in dat hun verminderde welvaart vooral het resultaat is van de hebzucht van de medemens die aan een ton per maand nog niet genoeg hebben en het wanbeleid van hun eigen overheid.
  Als je leest dat er veel subsidies en uitkeringen richting Polen, Roemenie en Marokko gaan dan moet je jezelf toch eens achter je oren krabben en wat zelf kritischer zijn in plaats van de vele mensen die hier in Nederland tot een uitkering of subsidie veroordeeld zijn de schuld te geven, dat is nu juist het probleem waarom er niets veranderd en maar naief naar de kleine man in de straat blijven wijzen alsof die het probleem is, kortzichtiger kan het bijna niet.
  Wat is asociaal is, is als manager 100 tot 1000 keer meer verdienen dan een gewone medewerker.
  Het grote graaien aan de top en het constante wanbeleid dat de overheid voert is waarom Europa nu zo diep in de stront zit vergeet dat niet.

  Johnny Feelgood [14] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [8]: Excuses voor de dergelijke taal Hub ik denk niets met mijn commentaar te bereiken, ik ventileer alleen onmacht en frustratie, ik heb familie in Nederland die hard werken het moeilijk hebben en niet gokken roken en drinken.
  Ik heb zelf de hoop voor Nederland en Europa een tijd geleden al opgegeven, het blijft pijnlijk om het land waar je vandaan komt decennia achtereenvolgens misleid, opgelicht, uitgebuit, verdeeld en gedecimeerd te zien worden als een gehuurde ezel.

  Hub Jongen [18] reageerde op deze reactie.

 9. De argumenten in het artikel ga ik omdraaien, want als onzin is, is het tegengestelde ook onzin.
  1 een groot gedeelte van het inkomen wordt NIET besteed aan roken, drankoffers gokken. Dus houd ik geld over, want dit zijn notabene dure producten, wegens belastingen. Het argument is valide. Mensen met een klein inkomen, moeten dus een zware keuze maken.
  2. Er bestaat VEEL werklust waardoor er minder tijd wordt doorgebracht voor de televisie. Hoe meer je werkt, des te minder tijd heb je over voor de televisie. Het argument is valide. Helaas zijn er ook beroepen, die ondanks hard werken weinig oplevert.
  3. Er bestaat VEEL belangstelling voor het verwerven van andere bekwaamheden, waardoor de mogelijkheid kan bestaan voor het verkrijgen van een hoger inkomen. Hoger opgeleiden verdienen meer dan lager opgeleiden, maar dit komt omdat de hogere opgeleiden meer tijd en geld hebben gestoken in hun opleiding. Dit argument is valide.
  Iedereen heeft dus de mogelijkheid om een beter bestaan te verwerven. Een ding kan ik niet oplossen, het verschil in de kwaliteit van mensen. Sommige zullen meer kunnen verdienen dan anderen omdat zij sterke kwaliteiten bezitten.

 10. @R. Reuvekamp [1]:
  Tuurlijk hebben ze de vrijheid om dat te doen, maar dan heb ik ook de vrijheid om me te onthouden mee te betalen aan deze levensstijl?
  Want immers dwang = slavernij zoals je zelf zegt.

 11. Met de hoeveelheid uit lucht gecreeerd monopolie geld waarmee onze economie en kosten kunstmatig zijn opgepompt en de westerse manier van consumeren zat dit er al een lange tijd aan te komen, de meeste mensen hebben nu ongeacht hoe hard zij werken moeite om in levensonderhoud en basis behoeften te voorzien dat is de realiteit.

 12. Wat is asociaal is, is als manager 100 tot 1000 keer meer verdienen dan een gewone medewerker.
  Het grote graaien aan de top en het constante wanbeleid dat de overheid voert is waarom Europa nu zo diep in de stront zit vergeet dat niet.
  @harry [9]:

  Het grote graaien, denk aan bailouts van banken, semi-overheidsorganisaties zoals in de zorg, wordt mogelijk gemaakt doordat deze organisaties gevoed en beschermd worden door de staat. Er is geen marktwerking, geen gezonde concurrentie, gratis geld wordt idd snel gegraaid, of het subsidies, uitkeringen, of gouden handdrukken betreft, maakt niet uit.

  Hub Jongen [19] reageerde op deze reactie.

 13. @harry [10]:
  OK, Harry, ik begrijp dat gevoel van onmacht.
  Laten dit incident vergeten.
  Iedereen die werkt om in dit land te trachten de persoonlijke vrijheid te vergroten loopt het risico gefrustreerd te worden door de vele bierkades waar hij tegenop loopt.

 14. @Johnny Feelgood [14]:
  “Wat is asociaal is, is als manager 100 tot 1000 keer meer verdienen dan een gewone medewerker.”

  Waarom is dat asociaal als die persoon eerlijk 1000 keer zoveel presteert als ik of meer levert wat veel anderen meer waarderen dan wat ik lever?
  Als hij 10.000 keer meer waarde levert, mag hij van mij 10.000 keer zoveel verdienen.

  Johnny Feelgood [21] reageerde op deze reactie.
  Nemesis [23] reageerde op deze reactie.
  ric ardo [27] reageerde op deze reactie.

 15. @Hub Jongen [19]:

  Een manager die 20x meer verdient ok
  maar een die 1000 x meer verdient verdient het niet van mij. Hij kan ook minder doen en delegeren.
  Wat maakt dat iemand 1000x meer presteert dan ik? Zijn opleiding, zijn kennis zijn aanwezigheid van 6.00 u tot 22.00 savonds????

  Prestatie en verdiensten moeten beide NIET buiten proporties zijn. Dat is pas a-sociaal!!!

  hugo van reijen [24] reageerde op deze reactie.

 16. @hugo van reijen [24]:

  Slecht voorbeeld. Buffet en Gates, prima. Maar waarom heeft de sultan recht op miljarden oliedollars? Omdat hij de sultan is?

  Ik merk aan je artikel dat je vind dat ‘ärme’ mensen zelf iets aan hun situatie kunnen veranderen? Door minder of helemaal niet te roken, drinken en gokken? Wat doe jij om uit onze uitzichtloze situatie te komen die wij EU en overheidswaanzins en bemoeienis noemen? Niets toch? Jij laat je toch ook niet opsluiten omdat jij pricipieel tegen belasting bent? Net als de rest van Nederland? Ja ik ook! Wat doen wij dan echt om onder het juk van de roverheid uit te komen? Niets! Net als dat arme gezin dat hun onmacht verbergt door te roken en drinken.

  hugo van reijen [28] reageerde op deze reactie.

  • @John Galt [25]:
   01.
   Inderdaad, de Sultan toucheert een hoog inkomen, omdat hij Sultan is. En hij is geliefd.
   02.
   Ik ben geen ingezetene van het Koninkrijk der Nederlanden en raad iedereen af zich binnen het Koninkrijk te vestigen of aldaar gevestigd te blijven.
   De reden van mijn advies is, dat het Koninkrijk een sterk communistische inslag heeft.
   Hugo van Reijen

 17. reageer je aub niet af op mensen, maar op de overheid die deze situatie creert.

 18. @Hub Jongen [19]: Nou nou, ik zou zeggen bullshit. Ten eerste kan een manager dat (uitvoering van zijn plannen) niet alleen doen dus mag hij nooit 10.000 keer zoveel verdienen als zijn medewerkers. Kortzichtig en asociaal gedrag noem ik dat. Hoeveel managers krijgen ideeën vanaf de werkvloer? (bottom up benadering) en voeren dit later uit. Diegene die de ideeen heeft bedacht krijgt die ook geld??

  Richard [30] reageerde op deze reactie.

 19. @Bertus [17]:

  Ik vind dat je als werkend persoon de vrijheid moet hebben om te kiezen voor of tegen het betalen van belastingen om daarmee de werklozen te voorzien.

 20. @ric ardo [27]: Volgens mij is het heel simpel. Iemand verdient een bepaald bedrag omdat een ander het kennelijk waard vindt om dat bedrag te betalen voor hetgeen er geleverd wordt. En waarde is subjectief. M.a.w. als iemand bereid is om een miljoen euro te betalen aan een ander om een paar gaten voor hem te graven en die ander gaat daarmee akkoord, dan is er niets aan de hand. Dan krijgt die ander niet te veel of te weinig, omdat de enige partijen die er mee gemoeid zijn dit op vrijwillige basis overeengekomen zijn. Objectief gezien verdient de gatengraver exact wat hem toekomt.

  Als werknemers het gevoel hebben dat ze niet voldoende waardering krijgen voor ideëen, moeten ze dat aankaarten, de ideëen niet meer aandragen of voortaan zelf doorspelen aan de directie of een andere baan zoeken.

  MMAP [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.