avatar MMAPHebben we al niet genoeg te stellen met een roverheid, die (als natte droom van de Stasi) ons volgt, meet, opspoort, filmt en fotografeert wanneer zij daar maar zin in heeft, zijn er nu ook steeds meer bedrijven die dit doen. Ik boycot vanaf heden de Bas Group.

De Bas Group is het moederbedrijf van Dixons, Mycom en iCentre. Winkels waar u voornamelijk luxe-artikelen kunt kopen. En deze winkels monitoren uw aanwezigheid, gedrag en verzamelen zelfs de unieke MAC-adressen van uw slimme telefoon. Die Mac-adressen van uw smartphone verbinden uw toestel met u persoonlijk.

In de 160 winkels van deze ketens wordt dit al een tijdje gedaan, zónder u daarvan op de hoogte te stellen. Niet alleen de roverheid treedt uw privacy met voeten, ook (een deel van) het bedrijfsleven doet daar vrolijk aan mee. Niet meer bij mij, dus. De vrijheidsberoving van het individu wordt elke dag erger en erger.

Bron.

16 REACTIES

 1. Dat deed ik al zonder iets te doen, want kom er gewoon niet. Wat wel opmerkelijks is, is dat men ook Wi-Fi en Bluetooth gegevens van passanten peilt. Ik loopt bijna dagelijks langs een van hun winkels. En wanneer en hoe vaak dat is gaat ze net zo min iets aan als al die raamamtenaartjes.

  Overigens doet de staat dit soort gepeil ook, weet ik van iemand die er meer van weet. Vooral bij evenementen wil men graag weten wie er was, waar, hoe vaak, etc.

  Zé [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Naam * [1]: Vandaar dat iedereen een mobieltje moet hebben, iedereen dient ‘bereikbaar’ en te volgen te zijn.
  Voor het creëren van een wereldwijde gevangenis die inmiddels verworden is tot een open psychiatrische inrichting.
  En leuker dan dat kunnen we het niet maken…….

  Vrede,
  Zé.

 3. Ik vind dit niet netjes en wel onfatsoenlijk van Dixon.
  Maar is dit in strijd met het NAP?

  Dixon wil (veel) verkopen en daarvoor is het nuttig om zoveel mogelijk gegevens over (potentiële) klanten te hebben.
  Iets dergelijks proberen bedrijven met klantenkaarten.

  Ruud [8] reageerde op deze reactie.

 4. Je hoeft je Bluetooth en wifi niet altijd aan te hebben staan. Ik gebruik een app dat mijn telefoon alleen verbindt met het thuisnetwerk, en verder uitlaat. Spaart ook nog batterijen. Ik heb ook geen internetabonnement.

 5. @printer [4]:
  Vorig jaar mijn baan opgezegd, omdat ik geen millaire componenten wilde verkopen. Ik was Trader in Parijs. Nu ben ik dus al een tijdje aan het solliciteren naar een baan als industriële inkoper maar krijg nergens wat. 8 jaar ervaring in de actieve internationale inkoop!! Spreek, lees schrijf 4 talen. Zou je toch denken dat je snel aangenomen wordt?? Mooi niet, ik heb namelijk mijn kop niet op linkedin en facebook staan. Als men je niet vindt via social sites, gaan ze ervan uit dat er iets mis met je is.

  printer [15] reageerde op deze reactie.

  • Dus men is alleen dan nog sociaal als je je hele hebben en houden op internet pleurt?
   Ik doe ook niet mee aan facebook etc., ik heb niet eens een mobiel en tv.
   Krijg ik dus jaarlijks controle of ik echt geen liegbak heb, het is namelijk verdacht als je je ontrekt aan de brainwashbox van de staatsmaffia.

   Zé.

 6. @Hub Jongen [3]:
  Inderdaad Hub, volgens mij niet in strijd met het NAP.

  Je gooit zelf open en bloot een signaal in de lucht met je mobiel. Waarom mag niemand dat signaal afvangen? Ze gebruiken het vervolgens toch niet om je onder dwang geld afhandig te maken zoals de overheid dat doet? Het staat je vrij om je wifi signaal uit te zetten op je mobiel, kan ook niemand gebruik maken van het signaal dat je openlijk de lucht in gooit! Ik zie geen probleem ,mocht iemand wel een probleem zien dan laat je in de toekomst het bedrijf links liggen.

  Pteranodon [13] reageerde op deze reactie.

 7. Ik zie ook geen probleem, je wordt toch niks gedwongen, Ze vangen enkel signalen op die jij vrijwillig uitzend. En al helemaal niet als je je begeeft in een van hun winkels, daar hebben zij toch de eigendomsrechten. Als hun je willen filmen, een dresscode hebben, minimum leeftijd, fouilleren voordat je verder mag, zelfs discriminatie op basis van je haarkleur. Lijkt me vooral allemaal de keuze van het bedrijf.
  Aan jou dan de keus of jij vrijwillige transacties met dat bedrijf wilt doen.
  Maar ik ben het er wel mee eens dat het netjes zou zijn als er een soort van sticker op de deur zou zitten, net als met camera bewaking. Maar dwing dit niet af!!! Overheid bemoei je er NIET mee!!

 8. @printer [4]: Een ieder die zegt dat hij er geen probleem mee heeft leeft niet in deze tijd – je krijgt er pas problemen mee als je problemen hebt!

  Nu is het al dat indien je door de “bankencrisis” je baan bent kwijtgeraakt, geen hypotheek meer kunt betalen, je huis geveild is omdat er geen koper was, jij met een rest schuld zit wat je niet kunt betalen en zo de schuldsanering in moet – je hele doopceel wordt gelicht –

  Alle bankgegevens dien je verstrekken, iedere pin betaling dien je te verantwoorden, ook wat je getankt hebt, hoe vaak, waar je wel of niet gewest bent, waar je geparkeerd hebt, hoe lang en hoe vaak, als je met het openbaar vervoer gaat, waar je naar toe gaat, hoe vaak en waarom, boodschappen, waar, waneer, hoe vaak en wat je koopt, waarom je het koopt, hoe vaak je het koopt enz.

  Daar kan dus nu ook bijkomen bij welke winkels je naar binnen loop, waarom, waarvoor, hoelang enz.

  Kijk gerust op mijn facebook – die zegt dat ik over de 100 ben en in Spanje woon, maar ik zit eigenlijk in de USA of toch niet.
  Kijk bij mijn Linkedin – wat staat er eigenlijk – klopt dat wel.

  Misschien een idee om die winkels te bestormen met een paar 100 man en dan fink door elkaar heen stappen misschien kan het systeem de data niet verwerken en loopt hij vast – ik zou me ook geen zorgen maken als ik jou was – gewoon lekker in het verleden blijven leven – totdat je in botsing komt met het heden 😉

 9. Je zou kunnen beargumenteren dat door dergelijk onderzoek je een soort van heatmap kan maken welke delen van de winkel werken en niet.

  Door de winkelinrichting aan te passen op basis van die gegevens maak je feitelijk de winkel gebruiksvriendelijker.

  Of het zo makkelijk is om de verzamelde gegevens te koppelen aan personen betwijfel ik.

  Ik heb zelf een beetje het bekende storm in een glas water gevoel, immers, het klootjesvolk moet er dagelijks aan herinnerd worden dat alle bedrijven zeer, zeer, zeer slecht zijn.

  Laten we eerlijk zijn, in het gros van de winkels hangen beveiligingscamera’s en daar maken we ons ook niet echt druk over, terwijl je juist met die dingen en wat smoelherkenningssoftware veel beter en makkelijker personen kan achterhalen.

 10. Hier in de States is en TV serrie gebasseerd op data collectie

  Person of Intrest

  Met een computer systeem word alle data van iedereen op hetzelfde moment gekoppeld, dus inderdaad de “beveiligings-” camera, pinnen, smartphone (waarbij je op ieder moment geluid en beeld kan opvragen zonder dat het zichtbaar is), internet, gezichtsherkenning enz.

  Inderdaad heeft niemand er een probleem mee totdat ze een probleem hebben.

  Er is een verschil tussen hoe jou wordt wijsgemaakt hoe de werkelijkheid er uit ziet en wat werkelijk de werkelijkheid is!

 11. @Ruud [8]:
  Je lijkt van een ander totaal geen respect voor privacy te verlangen. Iemand mag dus kennelijk antennes, camera’s en gevoelige richtmicrofoons rond je huis plaatsen (maar nog wel in de openbare ruimte of in z’n eigen tuin) die op jouw huis gericht staan. Of als je een dochtertje hebt, de kamer van je dochtertje. Mijn ideale samenleving is dat niet. Alles wat wordt opgevangen, wordt door jou beschouwd als “gepubliceerd”. Privacy wordt op die manier dus met het voortschrijden van de technologie steeds verder in de catacomben teruggedreven. In jouw ideale samenleving mag PRISM nog veel meer dan het nu misschien nog doet, en daarnaast ook elke jan en alleman de burger en bedrijf die over de mogelijkheden beschikt.

  In mijn ideale samenleving is degene echt fout die het briefgeheim schendt, signalen afluistert die ik niet als “publicatie” maar als privé had bedoeld, en wie dat schendt, schendt niet alleen mijn privacy maar ook mijn auteursrecht op het geestelijk eigendom en het opnamerecht. Verder is er in mijn ideale samenleving naast een verbod op het initiëren van geweld ook nog een wet die concreet vaststelt wat privacy is en elke schending daarvan zodanig de kop indrukt dat het afdoende is om het anderen uit hun hoofd te laten zodat de last van privacy niet alleen ligt bij degene die het wil beschermen maar ook dat er iets wordt gedaan om een ander respect bij te brengen over een ander’s privacy. Met alleen 1 wet tegen geweld kom je wat betreft privacy niet ver als iemand het bloed onder je nagels vandaan krijgt door camera’s op je huis te richten, microfoons en antenens te plaatsen waarmee alles kan worden opgevangen.

  Je mag wel filmen in de openbaarheid, maar vergeet niet dat het onderwerp dat je filmt zich daar ook moet bevinden, het is dus een ander soort discussie dan tappen van telefoons, schenden van briefgeheim, plaatsen van cookies en zaken die daarop neerkomen.

 12. Ik vind het niet prettig dat ik gevolgd word, ik heb genoeg te verbergen. Dat we in een soort inrichting rond bewegen ben ik al geruime tijd achtergekomen. Ik zat gisteren avond in een restaurant en bij de gezellige tafel recht tegenover mij zaten 6 personen, ik dacht eerst dat ze het overlijden van een dierbaar familielid zaten te verwerken, maar met het voorbijgaan en terwijl ik de ober betaalde zag ik dat ze alle 6 op een mobieltje bezig waren. Ha gezellig uit eten ik merkte ook op dat er foto’s van elkaar gemaakt werd met idiote uitdrukkingen erop, heel leuk lijkt het omdat er om gelachen werd op dat moment.
  Voor mij hoeft het niet, ik zorg dat ik niet bereikbaar bent, laat mijn mobieltje in de auto als ik eruit gaat. Ik draag het nooit mee en ik zie wel wie getracht heb mij te bellen, soms bel ik terug of luister de boodschap af.
  Ik vraag mezelf ook af waarom ik bereikbaar moet blijven, ik heb gezellige vrienden en vriendinnen welke ook de foon thuislaten.
  Wij spreken elkaar aan en kijken mekaar aan als we contact hebben.

 13. @ric ardo [6]:
  Je mag jezelf gerust afvragen of je geschikt bent om voor een organisatie te werken die van je verlangt dat je persoonsgerelateerde informatie op bepaalde websites zet.
  Als je daar problemen mee hebt, is de kans groot dat je niet echt past in zo’n organisatie.
  Succes met solliciteren; het valt allemaal niet mee in deze tijd.

Comments are closed.