DaliHet IMF pleitte in oktober vorig jaar voor een heffing op particulier spaargeld om daarmee de overheidsfinanciën te saneren.

Het bericht toont weer eens aan dat geld in tijden van crisis niet veilig is, ook niet op de bank. Iedereen herinnert zich nog de uitspraak van Jeroen Dijsselbloem over de “haircut” die spaarders met geld op Cypriotische banken moesten verdragen toen dat land gered moest worden. Dat was een blauwdruk voor toekomstige bankreddingen, zei Dijsselbloem. (Geloof nooit iets zolang het niet officieel ontkend is.)

Maar ook als er geen banken omvallen is spaargeld niet veilig. De overheid profiteert namelijk van de combinatie van lage rente, inflatie en de belasting in box 3 van de inkomstenbelasting.

Reken maar even mee: voor 2014 is de inflatieverwachting 1,7%. Dat is ongeveer even hoog als de rente op spaarrekeningen, zoals deze. Per saldo levert sparen dus niets op. Dan komt er nog eens de heffing van 1,2% in box 3 van de inkomstenbelasting overheen. Het reële rendement na belasting is daarmee -1,2%. Na acht jaar is dat opgelopen tot een verlies van 10% cumulatief. Voor politici is dit een aantrekkelijke manier om de financiële tekorten in de publieke sector te saneren. Burgers denken dat inflatie normaal is en hebben niet altijd door dat het de facto werkt als een verkapte belasting. Hoe langer overheden deze politiek vol kunnen houden, hoe groter het resultaat.

Ondertussen worden banken gesubsidieerd met goedkoop krediet van centrale banken, terwijl de rente voor leners (bedrijven en huishoudens) niet echt laag is. De extra winst die banken zo maken wordt door u betaald.

Een derde manier om geld bij de burgers weg te halen hebben we de afgelopen jaren al leren kennen: overheidsinkomsten (leges, boetes, accijnzen e.d.) opschroeven onder het mom van “kostendekkend maken”, “de veroorzaker moet betalen” etc. Tegelijkertijd wordt bij de belastingen maar mondjesmaat rekening gehouden met gestegen kosten voor de burger: de onbelaste kilometervergoeding het gebruik van de eigen auto voor baan of zaak staat al sinds jaar en dag op 19 cent per km, terwijl die in 2002 en 2003 nog 28 cent bedroeg.

Kortom, u wordt aan alle kanten geplukt en geschoren als bewoner van de Belastingplantage Nederland BV.

Een openlijke 10- of 15%-confiscatie zoals het IMF bepleit verwacht ik niet snel. De weerstand die dat oproept is voor politici een (te) groot risico. Een eigen bijdrage van spaarders en obligatiehouders als er weer eens een bank omvalt, ligt wel voor de hand. Cyprus was daarvoor een oefening, ongeacht wat de autoriteiten zeggen. Maar de echte “winst” voor de publieke sector komt van een hele reeks kleine maatregelen en trucs, zoals hiervoor uiteen gezet. Stuk voor stuk doen ze niet echt pijn, maar bij elkaar opgeteld hakt het er wel in. Het is als met motregen: je denkt dat het niets is, maar als het blijft motregenen word je wel kletsnat.

Paul Verhaegh

7 REACTIES

 1. Ik denk eerder een beurs crash en dan daarna verplicht je pensioengeld in staatsobligaties beleggen. Zoals de MyIRA van Obama. Of nationalisatie van pensioenfondsen gecombineerd met richtlijnen.
  Uiteindelijk komt die 10% confiscatie er wel, maar eerst voor alles boven een miljoen, dan alles boven een ton, dan het percentage omhoog. Bij elke stap is het eenmalig, de laatste keer, bedoeld om de zaken op orde te krijgen en veroorzaakt door greedy bankers met bonussen.

 2. In mijn omgeving heerst nog een wollig vertrouwen, dat zoiets niet gebeurt in Nederland. En wetende dat wikipedia niet de meest betrouwbare bron is én het percentage staatsschuld t.o.v. BNP niet alles zegt, klik toch eens op onderstaande link en kijk eens hoe de staatsschuld van Cyprus en Nederland zich in september 2013 tot elkaar in verhouding stonden. Ik zal alvast een tip geven: zoek ergens tussen nummer 25 en 30 om te beide tegen te komen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_staatsschuld

  Misschien dat die staatreligieuzen hun rotsvaste geloof in de leugenaars uit Den Haag ter discussie kunnen stellen.

 3. of zoals Maarten Verheijen schreef: toch gek/tegenstrijdig dat in 2008 volgens politici en Dijsselbloem ‘geen spaarder iets tekort mocht komen en dat daarom de overheden de banken moesten helpen’ , dat dat nu geheel anders is en ze de blauwdruk/confiscatie van Cyprus instellen.

 4. @Timothy [5]: Precies. Vooral in goederen, bij voorkeur dingen die relatief weinig ruimte innemen, gewild zijn bij een deel van de mensen, niet bederfelijk zijn en een redelijke waarde per eenheid vertegenwoordigen.

  Ik denk dan, behalve aan edelmetaal, ook aan: sterke drank van een bepaalde prijsklasse/niveau, tabak (wel vacumeren), andere soorten drugs, “limited editions” van kleine dingen van veel geld (sieraden, luxe gebruiksartikelen), enz.

 5. Kijk, u kunt vandaag lezen dat wanneer de regering het besturen neit meer aankan het gewoon teruggedrukt wardt naar de gemeentes. De regering durft nu niet meer te vragen aan inkomsten (belastingen) en wordt nu de pijp doorgegeven aan de gemeentes. Dit alleen maar zodat het volk niet van schande spreekt. Wat een laffe vieze smerige regering… Mei afwachten en zien wat er gebeurt. Ik persoonlijk denk dat er niet veel veranderd want de gemiddelde nederlander is laf, achterbaks, hypocriet en egoist.

Comments are closed.