Euro_doodstrijdTwee man die de toekomst van een continent veranderen. Aan een tafeltje. Etende in een Limburgs restaurant. Is dat mogelijk? Ja het is gebeurd. De eurocrisis was er niet geweest. We hadden waarschijnlijk geen euro gehad. Als deze twee man niet aan de avond voor de top in Maastricht december 1991 bij elkander waren gekomen.

Eigenlijk was het etentje de triomf van Tommaso Padoa Schioppa. De intellectuele vader van de eenheidsmunt gedachte. Hij fluisterde Andreotti een plannetje in om de verwachte Duitse weerstand tegen het opnemen van een startdatum van de euro in het verdrag van Maastricht te overwinnen. Dit was het latere stabiliteitspact, de 60 procent schuld regel en de 3 procent tekort regel. Indien aan deze voorwaarden voldaan zou worden dan zou een land automatisch toetreden tot de muntunie.

Andreotti wist tijdens het etentje Mitterrand te overtuigen en de rest is geschiedenis. Met name de Duitse bezwaren waren overwonnen en er was een datum vastgelegd waarop de muntunie zou ingaan. De euro zou realiteit worden. Twee man, een tafel, en Europa is nooit meer hetzelfde geweest.

Bron 1: Roel Jansen, Wellink aan het woord ISBN 978 90 234 6607 9 pag 71, Bron 2,  Bron 3

NB: de euro brengt welvaart….

euro welvaart

 

10 REACTIES

 1. @boos casje [1]:

  Geenszins, het eurosysteem is het product van strategisch monetair denken in een wereld waar de petrodollar niet meer bestaat.

  Nederland heeft bijvoorbeeld een handelstekort met olieproducerende landen. Wij nemen meer olie af dan we producten aan hen leveren.

  Denkt u dat olieproducerende landen Nederlandse guldens zouden gaan sparen en zo ja waarom?

  Denkt u dat olieproducerende landen Nederlandse staatsschulden zouden kopen in guldens en zo ja waarom?

  De euro is een tegoedbon voor de gehele euro-economie en daarmee wel interessant voor olieproducerende landen. Daarnaast hebben de landen die aangesloten zijn bij de ECB het meeste goud.

  Uw denkwijze is uit een wereld die niet meer bestaat.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  BSN [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Hugo [2]:

  Ik geloof ook niet dat die oliesjeiks verliefd waren op “Nederlandse guldens” Maar dat punt speelde in die tijd niet want de hele oliehandel was gecentreerd op Amerikaanse dollars.

  Dat de sjeiks daar nu van af willen wordt mede veroorzaakt door de enorme tekorten die de Amerikaanse overheid vooral de laatste jaren gemaakt heeft.
  Daardoor dreigt die “dollarbetaling” verlaten te worden. Dat is al op gang begonnen te komen En het kan een hele klap voor de USA worden,
  Vooral door plannen van China, Rusland, Brazilië

  Daardoor zou best

  Hugo [5] reageerde op deze reactie.
  Vrijdag [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [3]:

  Dat is het probleem als je als land de wereldreservemunt hebt, je krijgt dan te maken met het Triffin dilemma.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Triffindilemma

  Daarom kun je met zekerheid zeggen dat China de yuan nooit zal dekken met goud en ook nooit de wereldreservemunt wil hebben.

  Iedereen denkt maar dat OPEC landen zich laten betalen in dollars maar dat is niet het hele verhaal. De OPEC landen laten zich betalen in dollars net zolang ze met deze dollars ook goud kunnen kopen.

  Iedereen weet dat fiatvaluta’s een beperkte levenscyclus hebben en dat weten deze oliesheiks ook.

  In 1913 hadden we een goudstandaard, maar deze is geklapt omdat er teveel dollars werden geprint met als uitkomst de jaren 30 crisis.

  In 1933 konden particulieren hun dollars niet meer inwisselen voor goud, dat recht was alleen voor landen.

  In 1971 konden ook landen hun dollars niet meer inwisselen voor goud en kregen we de petrodollar.

  Goud werd daarna bestempeld als commodity en op de termijnmarkt verhandeld zodat ze de prijs konden controleren en laag houden. Een lage goudprijs is een lage olieprijs.

  De oliesheiks konden zo 40 jaar lang goud voor een prikkie kopen en de VS kreeg alle import gratis want andere landen moesten exporteren voor dollars en zodoende verhuisde de totale industrie van de VS naar lage lonen landen zoals China.

  China had jarenlang een handelsoverschot en zit nu op een berg dollars die steeds sneller minder waard worden. In oktober 2013 heeft China te kennen gegeven voldoende valutareserves te hebben en ze willen nu dus betaald worden.

  De FED heeft geen goud dus China moet dat goud van de vrije markt halen, alleen niemand wil z’n goud verkopen en er komt maar 2500 ton per jaar uit de mijnen. De goudprijs is nu voor veel mijnen te laag om nog te kunnen produceren dus de output zal lager worden.

  Als China z’n handelsoverschot jaarlijks omzet in goud dan zit je bijna op $ 10.000 per ounce, maar ja de oliesheiks worden pissig want ook zij willen een gedeelte van dat goud hebben en niet te vergeten de Indiers die van nature hun welvaart omzetten in goud.

  Het eurosysteem is de lachende derde met maarliefst ruim 60% goud op de reservebalans en btw vrij goud voor de inwoners van de EU. kijk, dit noem ik monetair strategisch nadenken.

  Terwijl de papierprijs van goud daalt omdat niemand het wil hebben is de vraag naar fysiek goud ontzettend groot.

  Dus we hebben nu de volgende situatie:

  De dollar wordt niet meer ondersteund en de FED moet d.m.v. QE de schulden opkopen.

  Papiergoud op de Comex wordt niet meer ondersteund.

  En ondertussen zit de libertarische gemeenschap bitcoins te pushen en het eurosysteem af te kraken…

  Hadjememaar [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Hugo [5]:

  Zeg Hugo,hoe zit dat nu met die goudreserves van ondermeer de Nederlandse staat,die de NLoverheid in de US heeft opgeslagen,wat door Knot als normaal gezien wordt?

 5. @Hub Jongen [3]: precies Hub, en raad eens wie daarvan gaat profiteren? Exact: Europa. De natuurlijke pre-1914 situatie gaat hersteld worden: Europa weer nummer een in de wereld. Het feit dat de Europese moedercivilisatie gekoloniseerd werd door een voormalige kolonie was een volstrekt unicum in de wereldgeschiedenis.

 6. @boos casje [1]: de Duitse eenwording, die niet meer was tegen te houden na de opstanden in Oost-Europa van 1989, werd bedongen onder de voorwaarde van inlevering vd DM. WO1 werd uitgevochten om Duitse hegemonie te breken, dat kon niet herhaald worden in 1989, vandaar: if you can’t beat ‘em, join ‘em. Er was geen alternatief voor de euro, als je het bekijkt in het perspectief vd geschiedenis, wat vrijwel geen modern mens meer doet, incl libertariers.

  De huidige ‘crisis’ in Europa heeft weinig te maken met de euro, maar is een symptoom in alle westerse maatschappijen, incl VS, UK en Japan, geen van allen lid vd euro. We hebben het over vergrijzing en uitputting van energiebronnen en andere resources die staan te zagen aan de poten van het quasi eeuwige economische groei model, wat we de afgelopen 50 jaar hebben aangehangen. De Club van Rome had het allemasl juist gezien in 1970. Dat euromuntje heeft er allemaal weinig mee van doen.

Comments are closed.