goudbaar“De economische omstandigheden die aan de basis lagen van de goudhausse (…) zijn grotendeels verdwenen.”, zo schreef Time Magazine in augustus. “De dollar is stabiel [en] de wereldwijde inflatie is bedaard. Al deze ontwikkelingen verminderen het wantrouwen in papiergeld dat vele speculanten ertoe bewoog om hun geld in goud te beleggen.” U bent echter in voor een verrassing. Time Magazine kwam namelijk precies 38 jaar geleden — in de zomer van 1976 — tot deze conclusie.

Als ik u echter verteld had dat dit citaat een recent opiniestuk betrof, dan had u mij alsnog geloofd. Opiniemakers zijn immers ook vandaag onverminderd negatief over goud. Net als in 1976 is de overgrote meerderheid het erover eens: de opmars van goud is voorbij.

De bomen door het bos zien
Indien beleggers in 1976 echter in de valkuil waren gelopen door te denken dat de opmars van goud voorbij was, dan zouden zij een verachtvoudiging (!) van de goudprijs hebben misgelopen. Dat is een stijging van maarliefst 800%. Sommige beleggers zouden zelfs een verlies van 35% of meer hebben geaccepteerd.

Maar uiteindelijk bleek de dollar toch niet stabiel, was de inflatie toch niet bedaard, en werd papiergeld opnieuw gewantrouwd. Veel beleggers werden misleid door het ‘bandwagon effect’ — de neiging om iets te denken omdat anderen hetzelfde denken. Hun maag kon de volatiliteit van de markt niet aan.

Af en toe lijkt het wel dat hoe meer informatie we binnenkrijgen, hoe slechter onze beslissingen worden; hoe meer opiniestukken we lezen, hoe lager ons beleggingsrendement uitvalt. Wij mensen lopen het gevaar om al snel meegezogen te worden in de mentaliteit van de kudde.

Voorspellingen voor 2014
Opnieuw een vergelijking met de beruchte correctie van 1974 – 1976: de ABN Amro bank voorspelt een goudprijs van $1,000 in 2014 — een verdere daling van 20%. Dit is niet de enige pessimistische voorspelling wat betreft goud voor het nieuwe jaar. De ABN is één van de vele die buitengewoon negatief over goud is.

Hoe zit het met de voorspellingen van de goudprijs destijds — in 1976? Wat zeiden grootbanken en beleggers toen? De New York Times citeerde een beleggingsexpert in augustus 2012: “Onze eigen voorspelling is dat goud onder de $100 gaat”. Aan het einde van het jaar — luttele maanden later — stond de goudprijs echter op $130 dollar. Dat is 30% hoger dan de voorspelling van Heim, de expert in kwestie.

Het sentiment is vergelijkbaar. Beleggers voorspelden een volgende inzakking van de goudprijs in 1976 en 1977 en kregen er een wonderlijke rally omhoog voor terug.

De les van 1976
De les van 1976 is vrij eenvoudig: geduld loont. De onderliggende situatie in de wereld is niet verbeterd in vergelijking met twee jaar terug. De schuldenlast loopt verder op, overheden en centrale banken steken hun hoofden in het zand, en de reële rente is nog steeds negatief. De financiële en fiscale gesteldheid van bijna de gehele westerse wereld is fragiel. Het lijkt een kwestie van tijd voordat goud opnieuw de gunst van beleggers wint.

Het moment om goud of zilver te kopen is wanneer er bloed door de straten vloeit. In dat opzicht zijn de huidige opiniestukken van de meute beleggers tekenend. Het loont om linksaf te gaan wanneer de meerderheid rechtsaf gaat.

Een korte quiz: raad het jaar
Nu de ultieme test: komen de volgende citaten uit het rampjaar 1976 of uit het rampjaar 2013?

 • Veel gouduitgiftes zijn, warempel, 40 procent of meer gedaald vanaf hun hoogtepunt. “ (New York Times, 26 maart)
 • De goudprijs daalt het komende jaar met nog eens 15%.” (Goldman Sachs, 10 oktober)
 • “(…) het feest lijkt voorbij” (New York Times, 26 maart)
 • Het vooruitzicht op de lange termijn voor goud is ‘bearish’ op fundamentele basis” (CNBC, 14 oktober)
 • Er is niets in het economisch beeld dat vandaag tot een vlucht naar goud kan leiden” (New York Times, 19 augustus).

En? Heeft u bedacht uit welk jaargang deze citaten komen? Het antwoord is als volgt: 1976, 2013, 1976, 2013 en 1976. Opvallend is ook de uitspraak van technisch analist LaLoggia op 19 augustus 1976, slechts dagen voor de uiteindelijke uitbodeming van de goudprijs. Wellicht kunnen we straks met terugwerkende kracht hetzelfde over de analist van Goldman Sachs (Jeffrey Currie) zeggen.

Hoe een zeepbel er werkelijk uitziet
Denk er over na: dit is voor velen de grootste — of één na grootste— daling van de goudprijs van onze generatie. Is de zeepbel geknapt? Vraagt u zich eerlijk af: hoeveel personen in uw nabije omgeving hadden goud daadwerkelijk in hun bezit ten tijde van het hoogtepunt van de goudgekte in 2011 — het moderne equivalent van 1973? Kochten uw slager, kapster en groenteboer goud in 2011? Als het antwoord “nee” luidt, dan zegt dat waarschijnlijk dat we nog geen echte goudgekte hebben meegemaakt.
http://www.australian-gold.com/blog/wp-content/uploads/2011/04/gold-pension-funds.gif

Ook de cijfers liegen er niet om. In 2011 — toen goud op een recordniveau lag — keken pensioenfondsen wereldwijd niet eens om naar edelmetalen. Zelfs op het toppunt van de goudgekte hadden bijster weinig personen en instellingen daadwerkelijk goud.

De Japanse pensioenfondsen zijn een goede illustratie hiervan: zij hebben momenteel 0.015% van al hun vermogen belegd in goud of goudgerelateerde beleggingen. Alleen een verdubbeling — laat staan een stijging naar één of twee procent van het totaal — zou een significant effect op de goudmarkt hebben. Met de verslechterende fiscale situatie van veel overheden (waaronder de Japanse), lijkt een dergelijke verdubbeling zich in de toekomst te gaan ontvouwen.

‘Wie het laatst lacht, lacht het best’
Sta stil bij het feit dat het juist nu het moment kan zijn om in de edelmetalen te stappen. Het is waar, het kan zijn dat u er vroeg bij bent. De contraire belegger loopt altijd het risico om eerst voor gek te staan alvorens zijn gelijk te halen. Maar wie het laatst lacht, lacht het best.

Door: Olav Dirkmaat (GoldRepublic)

OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Meld u nu aan en ontvang zes maanden lang geheel kosteloos en vrijblijvend
The GoldRepublic Journal ter waarde van €45,99! Bij GoldRepublic koopt u eenvoudig fysiek goud, zilver en platina met opslag in Zürich, Amsterdam of Frankfurt.

7 REACTIES

 1. Noodwet, die het mogelijk maakt al uw spaargeld, pensioengelden, obligaties, aandelen en andere beleggingen van u in beslag te nemen voor ‘s lands welzijn! Uw spaarzaamheid wordt afgestraft.
  Een bankrekening op uw eigen naam gedeponeerd, dan kan dat van het ene op het andere moment op grond van de Artikelen 26-32 van deze Noodwet worden geconfisqueerd
  http://www.st-ab.nl/wetten/0211_Noodwet_financieel_verkeer.htm

 2. @Hub Jongen [2]:

  Wat zou je zelf doen als je bakker was? Ik zou zelf het brood houden. Want je weet niet of je er zelf weer iets kunt kopen voor je goud. De schappen in de supermarkt zullen leeg zijn. Voorraden niet aangevuld. Zorg dat je zelf voor een paar weken te eten in huis hebt. Zorg voor een onafhankelijke mogelijkheid om te koken, zeker als je nu op elektriciteit kookt. Zorg voor een onafhankelijke verwarming en drinkwater.
  Omdat de meerderheid niet voorbereid is zal er totale paniek ontstaan.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 3. water kun je lang goedhouden: doe 1 druppel bleekwater er bij, laat het minimaal een half uur staan, en klaar, je kunt het gebruiken.

Comments are closed.