Eentje uit de oude doos over de FTT, de beoogde belasting op beurs transacties. (duur 3:19)

13 REACTIES

 1. Hoort u wat Bloom hier zegt?

  Financial services contributes 40 % of Britisch GDP.

  Financial services produceren niets, ze verkopen schuld en schuldgerelateerde producten en geven de illusie van welvaart. Deze financiele industrie zal de komende jaren compleet wegbranden en London City voelt de bui al hangen.

  Deze man is een bankiersslaafje net zoals Farage. Ze hebben een hekel aan de euro omdat het eurosysteem goud heeft ingebracht.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Ratio [3] reageerde op deze reactie.
  Ratio [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Hugo [1]: Bloom is hier inderdaad minder consistent. In een goudgebaseerde economie kan een financiele sector veel minder betekenen. Juist door de fiat valuta’s en wettig betaalmiddel wetgeving komt er veel onzekerheid (wisselkoersfluctuaties, rente manipulatie, etcetera) waar de financiele sector van profiteert.

  Hij zou er eigenlijk op moeten wijzen dat veel van de financiele sector wegvalt als men een goudgebaseerde economie invoert. Ondanks dit nadeel weet hij het wel mooi te verwoorden.

  Aan de ene kant maakt de komst van de euro de positie van de dollar sterker en aan de andere kant zwakker. Ik denk niet dat de euro de dollar onderuit haalt zodat er straks weer in goud wordt afgerekend.

  Hugo [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [2]:

  Tot 1971 was goud de store of value voor centrale banken. Na 1971 nam de dollar deze rol in de vorm van US T-bonds deze rol over.

  Je hoeft een monetair econoom niet te vertellen dat een schuldverklaring in welke vorm dan ook een slechte store of value is. Papier, of het nu fiatvaluta’s, obligaties of aandelen zijn uiteindelijk gaan ze allemaal naar nul.

  De enige store of value die de tand des tijds heeft doorstaan is goud.

  Met de introductie van de euro gebeurde iets wat velen niet hebben gezien of de betekenis daarvan niet doorzagen.

  De ECB waardeert goud als nr. 1 asset op de reservebalans en heeft de staatsobligaties afgebouwd. Inmiddels bestaat meer dan 60% van de reservebalans uit goud, dat ziet er alsvolgt uit:

  http://tinyurl.com/lm7orey

  De ECB waardeert de goudvoorraad elke 3 maanden naar marktwaarde.

  Daarnaast heeft de ECB in de WAG te kennen gegeven geen goud meer te zullen verkopen en het niet meer uit te lenen.

  De ECB geeft hiermee impliciet en expliciet aan dat goud in waarde gaat stijgen en schuldpapier in waarde gaat dalen.

  Tevens werd de aankoop van goud btw vrij gemaakt voor de burgers. Goud is een asset die geheel buiten het schuldensysteem staat en daarmee aartsvijand van de financiele industrie die schulden verkoopt en mensen laten sparen en investeren in schuld.

  Dit is de doodsteek voor het Rothschild bankensysteem. De petrodollar en het corrupte financiele systeem gebaseerd op schuld zullen compleet wegbranden.

  Engeland dat afhankelijk is van dit systeem is flink de lul want ze produceren niets behalve financiele schuldproducten ( 40 % GDP). UKIP is de afgazant van London City, kijk maar naar de cv’s van Bloom en Farage.

  Ook “Israel first Wilders” is tegen het eurosysteem want Israel is compleet afhankelijk van dollarinjecties en holohoax afpersingpraktijken.

 4. @Hugo [6]: Bescherming voor olie lijkt in ieder geval een deel van de deal.

  Je stelling dat de ECB goud spaart onderschrijf ik niet. Ten eerste is de post goud niet 100 % fysiek goud maar bestaat de post goud in de weekstaat uit goud en goudvorderingen. En dat maakt een wereld van verschil. Bankbiljetten waren ooit ook een vordering luidende in goud. Maar waren niet altijd 100 procent gedekt. Welk percentage van het bedrag “goud” van de ECB is goudvordering? En wat is het dekkingspercentage van die vordering? Dat wordt niet vermeldt……

  Ten tweede. De goudprijs is van ongeveer 300-320 euro in 2002 gestegen tot 900 – 920 euro thans. Bijna een verdrievoudiging. Wat zien we bij de post goudvorderingen van de ECB?

  Een weekstaat uit 2002: http://www.ecb.europa.eu/press/pdf/wfs/2002/fs021227nl.pdf

  En een weekstaat uit 2014:http://www.ecb.europa.eu/press/pr/wfs/2014/html/fs140101.nl.html

  De goudvoorraad stijgt van 131 naar 303 miljard euro. Iets meer dan een verdubbeling. Zeg 230 procent stijging.

  De groei van de goudvoorraad der ECB houdt dus geen gelijke tred met de goudprijs in euro. Sterker nog, doordat er enkele kleine landen bij kwamen zou de fysieke goudvoorraad juist iets hebben moeten toenemen.

  Hugo [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Ratio [7]:

  Die goudvorderingen zijn gewoon ons bezit alleen tijdelijk uitgeleend aan de bullion banken. Hiervoor krijgen wij een vergoeding in dollars.Het goud zelf wordt niet eens verplaatst maar wisselt slechts tijdelijk op papier van eigenaar.

  Centrale banken lenen hun goud niet meer uit en daarom daalt de prijs van papiergoud. Ze laten dus bewust de futuremarkt ontploffen zodat goud geherwaardeerd wordt.

  Het goud wat tussentijds ( 2000-2013) verkocht is was een reeds bestaande afspraak.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Washington_Agreement_on_Gold

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Hugo [8]: Nogmaals, de stelling “De ECB waardeert goud als nr. 1 asset op de reservebalans en heeft de staatsobligaties afgebouwd. Inmiddels bestaat meer dan 60% van de reservebalans uit goud, dat ziet er alsvolgt uit” kan volledig of bijna volledig verklaard worden door de waardetoename van goud. Het afbouwen van staatsobligaties dat je suggereert is niets anders dan een waardestijging van goud.

  Daarnaast blijft mijn punt staan dat een goudvordering niets meer is dan een papiertje en we kennen de verhouding papieren goud en echt goud op de balans van de ECB niet. Ik niet tenminste. Dus is het doen van uitspraken over de echte hoeveelheid goud toch lastiger dan het lijkt.

  Bovendien heeft de EU met haar EFSF / ESM en de ECB met haar LTRO acties en het daarvoor direct opkopen van staatsobligaties duidelijk te kennen gegeven het schuldsysteem in tact te laten. Dit blijkt ook uit de vergroting van het balanstotaal. Zie de linkjes naar de 2 weekstaten. Het balanstotaal is met 1500 miljard toegenomen. De bankbiljetten circulatie maar met 600 miljard. Een groot deel van de rest is LTRO en aanverwante steunoperaties. Sterker nog, de steun aan het fiat geldstelsel middels LTRO heeft meer dan het dubbele bedragen dan de waarde van de goudhoeveelheid.

  Als de ECB de vijand is van het fiat valuta stelsel, waarom is de goudhoeveelheid dan niet toegenomen (in fysieke hoeveelheid)?
  En sterker nog, waarom is er de LTRO operatie geweest? Banken bijna gratis geld geven die vervolgens staatsobligaties kochten. Als je kijkt naar het percentage goud op het balanstotaal der ECB dan is dat niet echt toegenomen.

  Hugo [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Ratio [9]:

  Beste man, wat is je probleem? Wij kopen geen schuldverklaringen van de VS meer.

  Wij verkopen geen goud en leasen geen goud meer uit anders dan al was afgesproken.

  Ons goud is nog steeds van ons maar TIJDELIJK uitgeleend in ruil voor wat extra dollars.

  Dat is het systeem, Centrale banken staan garant voor goudleveranties aan de bullion banks die het weer leveren aan OPEC etc.

  Het goud wisselt TIJDELIJK op papier van eigenaar maar verlaat de kluis nooit. Zodra Centrale banken niet meer garant staan zoals stort de futuremarkt in en gaan alle onwetenden lopen blaten dat de prijs van goud gemanipuleerd wordt.

  Goud op de futuremarkt verhandelen IS de MANIPULATIE. U bent ruim 40 jaar voor de gek gehouden.

  Het lijkt me logisch dat het systeem van geldcreatie in stand gehouden wordt. Er is namelijk GEEN enkel probleem met fiatvaluta’s zolang je maar niet spaart in schuld of schuldgerelateerde producten. Zonder lenen geen economische groei.

  Je kunt geen valuta hebben die zowel store of value als medium of exchamge is. Dit is de grote fout in de theorie van Austrian economics, daarom klapt de goudstandaard altijd.

  John [11] reageerde op deze reactie.
  Ratio [13] reageerde op deze reactie.

 8. @John [11]:

  Prima, dan wil ik uw goud lenen. U heeft daar geen bezwaar tegen begrijp ik?

  U weet dat u geen enkele zekerheid heeft dat u uw goud ooit nog terugziet, begrijpt u dat?

  U krijgt ook geen vergoeding in de vorm van rente over dat goud want er komt maar 1,5 % goud bij per jaar en de wereldbevolking groeit harder.

  Begrijpt u nu waarom centrale banken hun goud niet meer uitlenen?

  Goud is geld, maar een hele slechte valuta voor economische activiteit.

 9. @Hugo [10]: Zonder lenen geen economische groei. Wat dacht je van sparen en technologische vooruitgang? Daarnaast, een fiat valuta maakt juist sparen onaantrekkelijk omdat je niet weet hoe hard de geldschepping gaat plaats vinden. Dit geef je zelf ook aan: Er is namelijk GEEN enkel probleem met fiatvaluta’s zolang je maar niet spaart in schuld of schuldgerelateerde producten. Derhalve geef je eigenlijk zelf toe dat er wel degelijk een probleem is met fiat valuta.

  daarom klapt de goudstandaard altijd Volgens mij is bijna ieder gouden muntje geslagen in een grijs verleden, ook al is het duizenden jaren geleden, thans nog steeds meer waard dan een 50 euro biljet. Dat geeft volgens mij aan dat soms duizenden jaren na de val van het uitgevende rijk de munten nog steeds waarde hebben. Dat kan je van papiergeld niet zeggen.

  Je kunt geen valuta hebben die zowel store of value als medium of exchange is Store of value is tegenwoordig ook bijvoorbeeld de aandelen markt. Daarnaast zijn er mogelijkheden met onroerend goed en wat al niet meer. Store of value van geld en goud is relatief beperkt vergeleken met de andere zaken welke je kan gebruiken om waardevast vermogen op te slaan. Daarnaast is dit een stelling die de nodige vragen oproept. De conclusie dat de goudstandaard steeds zou klappen is discutabel. Laat staan dat de causale relatie tussen zowel store of value en medium of exchange en het vermeende noodzakelijke klappen van de goudstandaard niet helder is.

Comments are closed.