EUvlagGedurende het najaar van 2015 zal het huis van de Europese geschiedenis haar deuren openen. Een project dat bijna een decennium heeft geduurd vanaf het voorstel in februari 2007. Hans-Gert Pöttering, Voorzitter van het Europees Parlement, stelde toen het Huis van de Europese geschiedenis voor als een plaats van herinnering en toekomst, waar de Europese gedachte verder kan gedijen.

Geraamde kosten in de ontwikkelingsfase 2011-2015: €31 miljoen voor de renovatie en uitbreiding van het gebouw, €21,4 miljoen voor de permanente en de eerste tijdelijke tentoonstellingen (€15,4 miljoen voor de inrichting van tentoonstellings- en andere ruimten, €6 miljoen voor meertaligheid) en €3,75 miljoen om de collectie uit te bouwen.

Men heeft het in de documentatie steeds over diversiteit en debat. Men stelt zelf:

Het Huis van de Europese geschiedenis wil een grensoverschrijdend overzicht van de Europese geschiedenis bieden, waarin rekening wordt gehouden met de diversiteit en de vele interpretaties en percepties van deze geschiedenis. 

De echte achtergrond komt op pagina 35 van dit document naar voren

In western Europe, the beginning of the European integration process set the course of a development with far-reaching consequences. Visionaries from very different backgrounds expressed — with great persuasive effect — the idea that the maintenance of peace and the pursuit of reconciliation required new political solutions. The foundation of the European Economic Community, an entirely unique form of organisation aimed at integrating the economies and, to some extent, the legal systems of a number of independent nation states, marks a turning point in the history of the continent. It prevents western Europe from regressing to earlier chauvinistic, agressive and imperialistic mechanisms.

Samengevat: visionaire personen hebben de Europse Gemeenschap gesticht. Dit is een keerpunt in de geschiedenis van Europa. En voorkomt dat Europa afglijdt naar de agressieve chauvinistische en imperialistische mechanismes uit het verleden.

Is Brussel dan niet de ultieme manifestatie van een imperium. Dat zich gesteund door lokale elities op agressieve manier uitbreid tegen de wil van de volkeren in? Moeten we 50 miljoen betalen om een officiele versie van de geschiedenis gepresenteerd te krijgen? Wil Brussel ons naast ons geld en onze vrijheid ook nog eens de geschiedenis afpakken?

7 REACTIES

 1. En het antwoord op de laatste vraag is…..(trom geroffel)……:Ja

 2. Wil Brussel ons naast ons geld en onze vrijheid ook nog eens de geschiedenis afpakken?
  Uiteraard. Wat had je anders verwacht?

  In het EU handboek 1984 (onbedoeld zo geschreven door George Orwell) gaan ongewenste versies van de geschiedenis gewoon in het “memory hole”. Daarna wordt deze herschreven volgens de nieuwste politieke propaganda.

  Maar over Eurobouwen gesproken, weet iemand hoe het er voor staat met het “Ei van Gollem”? Gollem is Rompie (zie Google voor gelijkenissen) Ei is een monsterlijk gebouw dat een van zijn “Grands Traveaux” is. Dat kost slechts een paar miljard als ik het goed had gelezen en is net zo ‘nuttig’ als het bouwsel van dit artikel.

 3. Een goed initiatief, want ‘we’ begrijpen het nog steeds niet. Het ‘huis’ zal aan de bevolking kunnen duidelijk maken, wat ‘onze’ gemeenschappelijk normen en waarden zijn. Europa is immers niet zozeer een economische, monetaire of politieke gemeenschap, maar vooral een waardengemeenschap. Ik zou Ria Oomen met haar uitstekende Engels willen voordragen als voorzitster:

  http://tinyurl.com/p3eenps

  Now she has not been the Joeriopiejan Ombudsmen she cna probably here find som emploiment.

 4. Mijn ‘stem’ in mei aan deze poppenkast is duidelijk: naar de PVV, zodat er eens wat meer gescholden wordt.

 5. Ik zie nu op de Televee (Nieuwsuur), dat ouders in Duitsland 300 tot 800 euro per maand ervoor overhebben om hun kinderen naar een ‘Europese’ school te sturen. De beelden laten een indoctrinatieprogramma zien. Een van de leerstellingen is, dat, wanneer Griekenland niet in de Unie had gezeten, het failliet was, en dat het daarom ‘maar goed’ is, dat er een EU is. ‘We’ zijn immers ‘solidair’.

 6. Ah, de inrichting van dat huis zie ik al voor me. Zodra je het pand binnenstapt, sta je meteen aan de rand van een bijna onmetelijk diepe put, waar je net de laatste euro en het laatste restje vrijheid in de diepe duisternis ziet verdwijnen. Dat is dan de EU-geschiedenis in een halve seconde.

Comments are closed.