Vinger_wijsEr zijn weer allerlei discussies opgelaaid over wat een ander (bedrijf) wel of niet mag doen. Vitens in de Gaza, of H&M in Bangladesh, Shell in Nigeria, we hebben het er maar druk mee. Natuurlijk mag iedereen daar zijn mening over hebben/uiten, we doen dat hier natuurlijk ook, maar het gaat te ver als niet-stakeholders in die bedrijven, hun morele wensenpakket gaan opleggen aan die bedrijven.

Er zal best een markt zijn voor bedrijven die alleen ‘duurzaam’ werken, wat dat ook moge zijn, of bedrijven die beloven geen kinderarbeid te accepteren.

Al wordt het wel lastig om dit van uit de luie stoel te beoordelen: het staal uit een hoogoven, wordt o.a. voor wapens gebruikt, mag je nu niet meer in staalfabrieken investeren? Of is kinderarbeid nu echt zo slecht? Een mijn die zeldzame metalen uit de grond haalt waarmee windmolens efficiënter gemaakt kunnen worden, is die nu wel of niet duurzaam? Als PGGM met Israël een probleem heeft, geldt dat dan ook voor China, de VS met Guantánamo Bay, of de atoomcentrales in Frankrijk? Deze vragen zijn onmogelijk te beantwoorden, dat moet iedereen voor zich doen en zeker geen overheid of een centraal geleide moraliteitskamer.

Het mooie van een vrije markt en de invisible hand is dat deze dingen zich ‘vanzelf’ oplossen.

Individuen kunnen dan zelf bepalen of ze kiloknallers bij AH kopen of duurzaam vlees van de zorgboerderij, sinaasappels uit Tunesië of toch uit Zuid Afrika, Angora truitjes wel of niet diervriendelijk verkregen, vegetarische schoenen etc: als er een markt voor is zal die er vanzelf komen.

Tenzij ‘we’ van bovenaf opgelegd krijgen dat we alleen dit of dat mogen kopen/doen. Dan gaat het dubbel fout. De overgebleven leveranciers krijgen een markt- en dus prijsvoordeel, waardoor u teveel betaalt en de moreel niet goedgekeurde/verboden leveranciers, zoeken naar uitwegen waar ze hun spullen nog wel kunnen verkopen, waarschijnlijk tegen lagere prijs en dus de neiging tot nog meer uitbuiting van de arbeiders of het foute productieproces. Want het is naïef om te denken dat als wij in Nederland met ons vingertje de deur voor iets dicht doen, dat dan ineens de ‘slechteriken’ gaan investeren om voor de Nederlandse markt wel goedgekeurd te worden: er zijn nog wel een paar miljard andere afnemers in de wereld.

Laat in vredesnaam de mensen zelf bepalen welke voetbalclub ze leuk vinden ( Let op, er kan er maar een de hoogste, morele waarden hebben, zijn die andere dan slecht?) of welke bank en pensioenvoorziening ze willen. Als er een markt is voor duurzamer bankieren of pensioen (en minder rente), dan draait Triodos goed. Maar geef ons dan wel de mogelijkheid om van pensioenfonds te wisselen, dan kan ik tenminste in het hoogrenderende vice fonds gaan dat belegt in sigaretten-, drank- en gok industrie.

42 REACTIES

 1. @Likoed Nederland [1]:

  Misschien ben je nog niet helemaal op de hoogte maar jij en je zionistische vriendjes zijn helemaal geen semieten.

  Khazaren van Turks Mongoolse afkomst wiens voorouders circa 800 na christus over zijn gegaan op het judaisme.

  Wereldwijd worden jullie zio’s op grote schaal ontmaskerd als identiteitddieven en holohoaxers

  Hier een mooie docu voor je waarin jij en je vriendjes totaal ontmaskerd worden..

  http://vimeo.com/71860632

  Oh ja, en niemand met meer dan 2 hersencellen geloofd dat moslims achter 9/11 zaten.

  Leuke website heb je trouwens, wanneer zorg je eens voor een reageermogelijkheid? Ik heb nogal wat te melden..

  Smeerlappen zoals jij doen de joden geen goed vrind!

  boos casje [3] reageerde op deze reactie.
  ***Bericht van de moderator:
  Hugo, u heeft hier alle vrijheid uw ongenoegen te uiten, echter niet op deze wijze. Ad hominems, zoals in deze en uw volgende reactie, worden niet getolereerd. Bij deze heeft u een eerste waarschuwing te pakken.
  Einde bericht van de moderator***

 2. @Hugo [2]:
  Waar ben jij mee bezig? Spoor jij wel door zo’n achterlijke reactie?

  Ik begrijp heel goed de frustratie van degene waar jij op deze schofterige manier op reageert.
  Het is namelijk ronduit ergerlijk hoe door onze regerings”leiders” de Islam wordt geknuffeld; en wie daar tegen protesteert de grond wordt in geboord.

  Hugo [4] reageerde op deze reactie.

 3. @boos casje [3]:

  Ik reageer op haatneuzen zoals je op haatneuzen dient te reageren.

  Haatneus Likoed vergeet ook altijd te vermelden dat z’n khazarenvriendjes van de Frankfurter Schule verantwoordelijk zijn voor de multicul.

  Direct totaal ontmaskeren dus en in de mand terug sturen. Opzouten met z’n Rothschildvlaggetje,

 4. @Likoed Nederland [1]: @Likoed Nederland [1]:’Het rare is dat er honderd betwiste in de gebieden zijn in de wereld, zoals Tibet, Kashmir en de Westelijke Sahara’, ‘zegt’ Likoed Nederland om vervolgens te concluderen dat kritiek op Israel dus uit de anti-semietische hoek moet komen! Deze tactiek hanteert men al jaren en met name iemand als Frits Barend is daar zeer bedreven in. Helaas komt men maar weinig ‘weerwerk’ t.o.v. deze stelling tegen., maar zal ik dat hier mar eens proberen. Likoed Nederland heeft n.l. ten dele wel gelijk; al die protesten tegen schending van de ‘mensenrechten’ zijn niet vrij van hypocrisie en politiek opportunisme!

  Maar Israel, met speciale verdragen verbonden met de EU, maakt het toch wel erg ‘bont’, dat is o.a. het gevolg van het idee van een ‘joodse’ staat, waar niet-joden dus automatisch 2de rangs burgers zijn!

  Een tweede punt, en m.i. is dat veel erger, is dat de oorspronkelijke bewoners van de zgn. ‘West-Bank’, een gebied dat niet tot het oorspronkelijke ‘Israel’ behoort. al sinds 1967 ‘aangemoedigd’ worden om hun biezen te pakken en ergens anders te gaan wonen. Hierbij wordt dan o.a. het argument gebruikt, zie Likoed Nederland, dat de Moslims al 57 landen hebben. Alsof het daarom gaat!

  Hetzelfde argument hoorde ik bij mijn laatste bezoek aan Israel, en dat is ook al 45 jaar geleden!

  Kortom men verzint van alles om ons ‘domme’ westerlingen op het verkeerde been te zetten, profiteert van de EU verdragen en gaat ondertussen rustig door met de annexatie van de ‘Westbank’. Hierbij gesteund door ‘naieve’ christenen die hierdoor hun Arabische geloofsgenoten op een gruwelijk manier in de steek laten en het christendom te schande maken!

 5. @Likoed Nederland [10]:

  Nu ben je weer aan het liegen. De joden bestaan pas sinds 1800 en is een foutieve vertaling in de bijbel.

  De originele bijbel in het oud Grieks en latijn spreekt over Judeeers.

  I.N.R.I. Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum betekent Jezus van Nazareth koning der Judeeers.

  Judea is een provincie in Palestina. De Ashkenazi joden waar jij toe behoort stammen helemaal niet af van de bijbelse Judeeers die wel of niet het judaïsme aanhingen.

  Ashkenazi’s stammen af van Jafet en komen uit het gebied wat thans Zuid Rusland is en vroeger ook wel Khazaria werd genoemd.

  Khazaren bekeerden zich om politieke redenen tot het judaïsme in 800 na christus. Jullie zijn nietr semietische joden, met een kleine letter J want er bestaat niet zoiets als een Joods volk net zomin als er een Katholiek volk of Moslim volk bestaat.

  Likoed Nederland [33] reageerde op deze reactie.

 6. @Likoed Nederland [10]:

  Nu ben je weer aan het liegen. De joden bestaan pas sinds 1800 en is een foutieve vertaling in de bijbel.

  De originele bijbel in het oud Grieks en latijn spreekt over Judeeers.

  I.N.R.I. Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum betekent Jezus van Nazareth koning der Judeeers.

  Judea is een provincie in Palestina. De Ashkenazi joden waar jij toe behoort stammen helemaal niet af van de bijbelse Judeeers die wel of niet het judaïsme aanhingen.

  Ashkenazi’s stammen af van Jafet en komen uit het gebied wat thans Zuid Rusland is en vroeger ook wel Khazaria werd genoemd.

  Khazaren bekeerden zich om politieke redenen tot het judaïsme in 800 na christus. Jullie zijn nietr semietische joden, met een kleine letter J want er bestaat niet zoiets als een Joods volk net zomin als er een Katholiek volk of Moslim volk bestaat.

 7. @Likoed Nederland [13]:

  Hier heb je een echt onderzoek uit oktober 2012 van een joods genetisch onderzoeker van het wereldberoemde John Hopskins notabene.

  Ashkenazi Jews are a mix of genetic ancestries, far more of which than previously thought originating in tribes from the Caucasus – a region that sits in between Eastern Europe and Asia between the Black and the Caspian seas, Reuters reports. Those Slav, Scythian, Hunnic-Bulgar, Iranian, Alan and Turkic tribes formed a confederation that created the Khazar empire – which at its height stretched from Kiev in the west to the Aral Sea in the southeast.

  Members of those tribes, thought to be primarily from the upper and merchant classes, converted to Judaism in the 8th century CE, a new genetic study has found.

  “We conclude that the genome of European Jews is a tapestry of ancient populations including Judaised Khazars, Greco-Roman Jews, Mesopotamian Jews and Judeans. Their population structure was formed in the Caucasus and the banks of the Volga, with roots stretching to Canaan and the banks of the Jordan,” Elhaik claims.

  Zie je, er zit niets semitisch aan die europese ashkenazi’s.

  http://gbe.oxfordjournals.org/content/5/1/61.full.pdf+html

  http://failedmessiah.typepad.com/failed_messiahcom/2013/01/new-genetic-study-reportedly-proves-khazar-ancestry-for-ashkenazi-jews-567.html

  Werkelijk jullie hele geschiedenis is bij elkaar gelogen en bedrogen. En het mooie van internet is dat iedereen nu het bronmateriaal kan bestuderen en zelf zijn conclusie vormen.

  Misschien is het je nog niet helemaal duidelijk maar de petrodollar is dood en daarmee is de noodzaak van Israel als bruggehoofd in een olierijk gebied niet meer nodig.

  De zionisten worden nu onder de bus gegooid.

  Dus maak jezelf niet meer belachelijk met antisemiet roepen want het sprookje is uit.

 8. @Hugo [17]: Jouw haat tegen alles wat met de Staat Israël te maken heeft is walgelijk en stuitend.
  De Staat Israël is, met steun van de winnaars van WO II opnieuw gesticht op een deel van hun oude grondgebied. Israël is door de eeuwen heen aangevallen en in de steek gelaten als het de grote mogendheden zo uitkwam. En die willen momenteel de Arabische landen niet voor het hoofd stoten om hun olie.

  De Staat Israël heeft daarvan geleerd en voert nu een actief beveiligingsbeleid; genoeg is genoeg. En dat mag niet? Laat je nakijken.

  Hugo [19] reageerde op deze reactie.
  Hadjememaar [29] reageerde op deze reactie.

 9. @boos casje [18]:

  Typisch antwoord van een ongeinformeerde pvv-er. Maar helaas voor je.

  Israel is gesticht door de Rothschilds. Als dank voor het inbrengen van de VS in WO 1 (zie balfour declaratie). Heeft miljoenen doden extra gekost.

  De europese joden wilden helemaal geen joodse staat maar de zionistenvriendjes van Likoed hebben in de jaren 30 massaal jodenhaat gekweekt om de europese joden richting Israel te krijgen (bruggehoofd in olierijk gebied).

  In 1933 hadden ze zelfs een deal met Hitler gemaakt ( Ha avaara agreement), zoek het op.

  En neem als je toch bezig bent de onderstaande documentaire even door die minitieus laat zien hoe ze de holohoax door je strot hebben geduwd.

  More than Taboo 2013

  http://vimeo.com/71860632

  Informeer jezelf en kom daarna nog maar eens terug, want met die schoolboekjes kennis van je redt je het niet.

  En voor jouw informatie, ik heb geen hekel aan joden of Israel maar wel aan haatneuzen, haatbaarden en aartsleugenaars zoals likoednik.

  Het is game over en de wereld wordt razendsnel wakker omtrent het zionistenbedrog. Dit soort geeft vele goede joodse mensen een hele slechte naam.

  boos casje [20] reageerde op deze reactie.

 10. @Hugo [19]:

  Om te beginnen heb ik een uitstekende reden om op de PVV te stemmen. En die is dat ik tegen een EU dictatuur ben, zoals een Duitse leider met dropsnorretje voor ogen had, met Van Rompuy en Barroso als “Führers”.

  En voorts geef jij een mening over de geschiedenis van de Joodse Staat, die gebaseerd is op een eigen interpretatie van feiten en ingegeven door je haat tegen de Joodse Staat.

  Ik weiger verder nog met jou te discussiëren vanwege je verblindheid.

  jhon [22] reageerde op deze reactie.
  Hugo [25] reageerde op deze reactie.

 11. @boos casje [20]: ‘Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om
  die te uiten’. Moet zijn: ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal
  uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen’ (Dit citaat wordt toegeschreven aan Voltaire (1694-1778), maar het komt uit een boek uit 1906 over Voltaire, niet van Voltaire.).

  boos casje [23] reageerde op deze reactie.

 12. @boos casje [23]:
  Jhon, bij nader inzien trek ik mijn vorige conclusie (22) terug; mijn excuses!

  Hugo heeft het volste recht om te zeggen wat hij wil en ik ook. Alleen bespaar ik me de moeite om nog op zijn uitspraken te reageren; wij verschillen zo totaal van mening dat dat zinloos is.

 13. @boos casje [20]:

  Als je tegen de EU bent dan stem je NIET.

  Daarom ben ik ook tegen democratie omdat totaal ongeïnformeerde en gehersenspoelden denken dat er zoiets bestaat als democratie.

  Wilders is een asset van de likoedniks, bought and paid for. Enige taak om haat en tweedracht te zaaien.

  Get out of the system en informeer jezelf.

  boos casje [28] reageerde op deze reactie.

 14. @Hugo [25]:
  Dat zou je wel willen. Als ik tegen de EU bent stem ik WEL.
  Door op de PVV te stemmen hol je de EU van binnen uit en dat is precies mijn bedoeling.

  En op de rest van je reactie reageer ik niet meer.

 15. @boos casje [18]:

  Even een toevoeging-

  Is het niet toevallig,dat de staat Israel op een zeer strategische plaats is herrezen,terwijl er op vele plaatsen een Nationaal tehuis voor de Joodse bevolkingsgroep werd gezocht:

  Andinia Plan,Ararat city,British Uganda Program,Jewish Autonomous Oblast in de USSR,Fugu Plan,Madagascar Plan,British Guyana,Saramacca Project Suriname,Australie,Sjanghai etc.

  De Rothschilds hadden enorme belangen in Palestina,zeker na de financieering van het Suez kanaal en het opkopen van Palestijns gebied,lang voor de Balfour declaratie in 1917.

  En het keer op keer roepen,dat voor haar veiligheid Israel het recht heeft om overal terug te slaan,ook in souvereine (????)staten als Israel ten onder zou gaan,desnoods met atoomaanvallen op hoofdsteden in het westen,indien zij niet geholpen worden (Martin van Crefeldt,militair analist in Israel,afkomstig uit Nederland),nogal oorlogszuchtig niet?Hoe zit dat dan met de veiligheid van de niet-Joodse (goyem)staten?Is dat de reden van de multicul en het verwerpen door corrupte politici van het zelfbeschikkingsrecht van de niet Joodse bevolkingen in Europa?

  Google eens wat meer b.v.op:

  ifamericansknew

  thewe.cc

  globalresearch.ca

  veteranstoday

  Hugo [30] reageerde op deze reactie.

 16. @Hadjememaar [29]:

  Het is niet voor niets dat ze uit maarliefst 109 landen zijn getrapt en als de dollar instort dan krijgen we de volgende exodus.

  Ik begrijp onze overheid ook dondersgoed dat ze de hoax van de holocaust en het uitverkoren volk meespelen want dit soort gajes wil je niet meer binnen je landsgrenzen hebben.

  Grappig dat Angela Merkel direct na de kranslegging in Dachau feest ging vieren. De haatneuzen krijsten stampvoetend antisemitisme….

  Meer dan een kaartje zonder postzegel kon er overigens ook niet af voor Sharon..

  Haatneusje Wilders en multicul Kok zijn wel hand in hand naar het beloofde land… hahaha

  boos casje [31] reageerde op deze reactie.

 17. @Hugo [30]: Hugo, wat ben jij zelf een ontzettend ongenuanceerde haatneus.
  Ik begrijp niet dat jij met deze antisemitische uitlatingen nog een podium krijgt bij vrijspreker.
  Ik ben geen Jood maar ik vind jouw mening over Joden zo ontzettend schofferend dat ik Vrijspreker bij deze verzoek om je te blokkeren.

  Hugo [32] reageerde op deze reactie.

 18. @boos casje [31]:

  Arabieren en Palestijnen zijn semieten Casje dus door PVV te stemmen ben jij hier de antisemiet.

  Er bestaan geen blanke joden. De Europese joden zijn gewoon Ariers en zijn afkomstig uit het toenmalige Khazaria, een gebied in het huidige Zuid Rusland.

  Hier uit de joodse encyclopedie zelf.

  A people of Turkish origin whose life and history are interwoven with the very beginnings of the history of the Jews of Russia. The kingdom of the Chazars was firmly established in most of South Russia long before the foundation of the Russian monarchy by the Varangians (855). Jews have lived on the shores of the Black and Caspian seas since the first centuries of the common era. Historical evidence points to the region of the Ural as the home of the Chazars. Among the classical writers of the Middle Ages they were known as the “Chozars,” “Khazirs,” “Akatzirs,” and “Akatirs,” and in the Russian chronicles as “Khwalisses” and “Ugry Byelyye.”

  http://www.jewishencyclopedia.com/articles/4279-chazars

  Je lijkt overigens verschrikkelijk veel op een jood want iedereen die hun leugens ontmaskert proberen ze monddood te maken, te intimideren of anderszins het spreken onmogelijk te maken.

  Het is dus ontzettend dom van je om mij als racist (antisemiet) weg te zetten want technisch gezien ben ik van hetzelfde ras als jouw niet semitische joden.

  De semitische joden in Israel zijn zwaar in de minderheid en worden als tweederangs burgers behandeld door de niet semitische joden.

  Ik ben van mening dat uw kennis omtrent deze materie zwaar tekort schiet om uberhaubt een mening te mogen vormen. Het verbaasd mij dan ook niet dat u een antisemitisch pvv-ertje bent.

  De volgende uitdrukking is u op het lijf geschreven.

  “It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Comments are closed.