Vinger_wijsEr zijn weer allerlei discussies opgelaaid over wat een ander (bedrijf) wel of niet mag doen. Vitens in de Gaza, of H&M in Bangladesh, Shell in Nigeria, we hebben het er maar druk mee. Natuurlijk mag iedereen daar zijn mening over hebben/uiten, we doen dat hier natuurlijk ook, maar het gaat te ver als niet-stakeholders in die bedrijven, hun morele wensenpakket gaan opleggen aan die bedrijven.

Er zal best een markt zijn voor bedrijven die alleen ‘duurzaam’ werken, wat dat ook moge zijn, of bedrijven die beloven geen kinderarbeid te accepteren.

Al wordt het wel lastig om dit van uit de luie stoel te beoordelen: het staal uit een hoogoven, wordt o.a. voor wapens gebruikt, mag je nu niet meer in staalfabrieken investeren? Of is kinderarbeid nu echt zo slecht? Een mijn die zeldzame metalen uit de grond haalt waarmee windmolens efficiënter gemaakt kunnen worden, is die nu wel of niet duurzaam? Als PGGM met Israël een probleem heeft, geldt dat dan ook voor China, de VS met Guantánamo Bay, of de atoomcentrales in Frankrijk? Deze vragen zijn onmogelijk te beantwoorden, dat moet iedereen voor zich doen en zeker geen overheid of een centraal geleide moraliteitskamer.

Het mooie van een vrije markt en de invisible hand is dat deze dingen zich ‘vanzelf’ oplossen.

Individuen kunnen dan zelf bepalen of ze kiloknallers bij AH kopen of duurzaam vlees van de zorgboerderij, sinaasappels uit Tunesië of toch uit Zuid Afrika, Angora truitjes wel of niet diervriendelijk verkregen, vegetarische schoenen etc: als er een markt voor is zal die er vanzelf komen.

Tenzij ‘we’ van bovenaf opgelegd krijgen dat we alleen dit of dat mogen kopen/doen. Dan gaat het dubbel fout. De overgebleven leveranciers krijgen een markt- en dus prijsvoordeel, waardoor u teveel betaalt en de moreel niet goedgekeurde/verboden leveranciers, zoeken naar uitwegen waar ze hun spullen nog wel kunnen verkopen, waarschijnlijk tegen lagere prijs en dus de neiging tot nog meer uitbuiting van de arbeiders of het foute productieproces. Want het is naïef om te denken dat als wij in Nederland met ons vingertje de deur voor iets dicht doen, dat dan ineens de ‘slechteriken’ gaan investeren om voor de Nederlandse markt wel goedgekeurd te worden: er zijn nog wel een paar miljard andere afnemers in de wereld.

Laat in vredesnaam de mensen zelf bepalen welke voetbalclub ze leuk vinden ( Let op, er kan er maar een de hoogste, morele waarden hebben, zijn die andere dan slecht?) of welke bank en pensioenvoorziening ze willen. Als er een markt is voor duurzamer bankieren of pensioen (en minder rente), dan draait Triodos goed. Maar geef ons dan wel de mogelijkheid om van pensioenfonds te wisselen, dan kan ik tenminste in het hoogrenderende vice fonds gaan dat belegt in sigaretten-, drank- en gok industrie.

42 REACTIES

 1. @Hugo [11]:

  Het onderzoek wat u aanhaalt is wetenschappelijk behoorlijk neergesabeld. Het lijkt er sterk op dat de onderzoeker een (politieke) stelling wou poneren, zonder deugdelijk bewijs. Want hij vond een genetische verwantschap van Joden met mensen uit de Kaukasus, zonder daarin mee te nemen dat de Kaukasus zelf ook bevolkingsvermenging met het Midden-Oosten heeft gehad.

  De Khazaren hypothese is onwetenschappelijk gebleken, want het heeft geen verklaring voor de sterke genetische verwantschap tussen Asjkenazische (Europese) en Sefardische (Mediterrane) Joden, die keer op keer is vastgesteld. Ook in strijd met de Khazaren hypothese is dat volgens de laatste onderzoeken er bij een behoorlijk aantal Asjkenazische Joden in de vrouwelijke lijn juist sprake is van Italiaanse voorouders.

  Dat brengt ons bij een wezenlijker punt: natuurlijk is het zo dat na ruim 3.000 jaar het Joodse volk niet genetisch zuiver is (gebleven). Er zijn mensen Joods geworden, zoals die Italiaanse vrouwen. Dat weet iedereen. Maar omdat Joden niet raszuiver zijn, is het nog wel een volk.

  Want alle Joden delen een gemeenschappelijke taal, cultuur, geloof en geschiedenis; de kenmerken van een volk. Het Nederlandse volk is vermoedelijk veel minder raszuiver dan het Joodse. Toch twijfelt niemand aan het bestaan ervan. De vraag naar raszuiverheid is daarmee irrelevant. En roept vervelende herinneringen op aan het nazisme.

  Maar dat verbaast niet voor iemand die het over de “holohoax” heeft.

  Onderbouwing:
  http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2012/08/ashkenazi-jews-are-probably-not-descended-from-the-khazars/#.UWi7nKJg-jN
  http://www.nature.com/ncomms/2013/131008/ncomms3543/full/ncomms3543.html
  http://www.haaretz.com/print-edition/news/international-genetic-study-traces-jewish-roots-to-ancient-middle-east-1.456676

  Hugo [34] reageerde op deze reactie.

 2. @Likoed Nederland [33]:

  Helaas Likoed met desinformatie en leugens redt je het niet meer. Het genetisch, historisch en biologisch bewezen dat de khazarentheorie een feit is. Het mooie is dat heel veel Israeliers ook wakker geworden zijn.

  Mijn wake-up call was een artikel hier op Vrijspreker uit 2009 over de holohocaust waar een reageerder onder de pseudoniem Ron Paul fan iedereen de oogjes deed openen.

  We weten dat de zionistische bankenlobby machtig is en dat de Samsom optie wordt gebruikt als afschrikmiddel, maar dat kan de waarheid niet stoppen. Elke oorlog is een bankiers oorlog, een joodse bankiersoorlog om precies te zijn. Het staat gewoon zwart op wit dat de FED zowel de nazi’s, Jappanners als de Russen heeft gefinancierd en dan hebben we het nog niet eens over het communisme.

  1980 Jewish Almanac
  “Strictly speaking it is incorrect to call an ancient Israelite a ‘Jew’ or to call a contemporary Jew an Israelite or a Hebrew.” (1980 Jewish Almanac, p. 3)
  .
  The Jewish Encyclopedia:
  “Khazars, a non-Semitic, Asiatic, Mongolian tribal nation who emigrated into Eastern Europe about the first century, who were converted as an entire nation to Judaism in the seventh century by the expanding Russian nation which absorbed the entire Khazar population, and who account for the presence in Eastern Europe of the great numbers of Yiddish-speaking Jews in Russia, Poland, Lithuania, Galatia, Besserabia and Rumania.”
  .
  The American Peoples Encyclopedia … for 1954 at 15-292 records the following in reference to the Khazars: “In the year 740 A.D. the Khazars were officially converted to Judaism. A century later they were crushed by the incoming Slavic-speaking people and were scattered over central Europe where they were known as Jews.

  According to the standard Jewish Encyclopedia 96% of all the Jews known to the world today are descendents of the Khazar tribes of Russia, Eastern Europe and western Mongolia.

  En zoals ik al eerder schreef, het woord jood of jew is pas in 1800 in de bijbel gekomen. Een vertaalfoutje met grote gevoolgen.

  De wereld veranderd in een ras tempo en het is niet voor niets dat Iran nu onze beste vriend is i.p.v. Israel en Saudi Arabie.

  Het is niet voor niets dat Israel nu aan de ketting wordt gelegd door Kerry. Het is niet voor niets dat de complete vloot van de VS en Rusland voor de kust van Israel ligt.

  Het is niet voor niets dat dergelijke onderzoeken inclusief onthullingen over de holohoax juist nu massaal boven tafel komen.

  Het is niet voor niets dat Putin de zionisten uit Rusland getrapt heeft en dat Rutte en koning Willem op de knietjes naar Rusland gaan.

  Als je een klein beetje fatsoen in je porem hebt en ook maar iets geeft om de Israeliers dan stop je met je leugens en haatzaaien richting moslims.

 3. Hugo,

  Het ontkennen van de Holocaust is een misdaad in Nederland en in de EU. Het benoemen van de Holocaust als “Holohoax” evenzo.

  Ik geeft de redactie van Vrijspreker in overweging om je te banen. zo niet dan doe ik aangifte tegen de jou en deze site.

  Hugo [35] reageerde op deze reactie.
  Hadjememaar [35] reageerde op deze reactie.

  Hugo en Boos Casje: ik weet het nog beter gemaakt.

  Hugo heeft een ban, wegens onophoudelijk “kapen” van topics met zijn stokpaardjes fiatgeld en nu deze litanie over semitisme, antisemitisme en aanverwante kreten.

  Boos Casje heeft een voorlopige ban (wellicht wordt deze herroepen), omdat Vrijspreker niet gediend is van chantage. Ook chantage is strafbaar, Boos Casje. Stel dat iemand Vrijspreker wil aangeven omdat wij een platform bieden aan chantage. Dat kan toch niet en dat moet u toch met me eens zijn? Behalve dat het strafbaar is, staat beslissingsbevoegheid over eigendom nogal hoog op de agenda van Vrijspreker, en chantage is daarop een grove inbreuk.

  De moderator.

 4. @boos casje [35]:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/06/waarom-je-de-holocaust-ontkennen-mag/

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/07/blijf-bij-de-holocaust-les/

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/02/de-holocaust-is-nooit-geweest/

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2007/03/vrijheid-van-meningsuiting-in-de-eu-duitsland/

  Britse historicus David Irving vertelt de modus operandi van de zionisten na zijn onthullingen over de holocaust.

  http://www.youtube.com/watch?v=im7RQmO4x-A

  “If you want to know who rules over you in society, simply find out who you are not allowed to criticize.” Voltaire.

  Hugo en Boos Casje: ik weet het nog beter gemaakt.

  Hugo heeft een ban, wegens onophoudelijk “kapen” van topics met zijn stokpaardjes fiatgeld en nu deze litanie over semitisme, antisemitisme en aanverwante kreten.

  Boos Casje heeft een voorlopige ban (wellicht wordt deze herroepen), omdat Vrijspreker niet gediend is van chantage. Ook chantage is strafbaar, Boos Casje. Stel dat iemand Vrijspreker wil aangeven omdat wij een platform bieden aan chantage. Dat kan toch niet en dat moet u toch met me eens zijn? Behalve dat het strafbaar is, staat beslissingsbevoegheid over eigendom nogal hoog op de agenda van Vrijspreker, en chantage is daarop een grove inbreuk.

  De moderator.

 5. @boos casje [35]:

  Hou toch eens op met dat gekokketteer en die monopolisering van de holocaust onder de Joodse bevolkingsgroep weer op te roepen.Er zijn zoveel holocausten geweest in de geschiedenis der mensheid,terwijl er een veelheid van goyem (niet-Joden,veel meer dan 6 miljoen)gedurende WO II zijn omgekomen,waarbij nog gesteld dient te worden,dat het voorgaande bijdroeg aan de stichting van de zeer strategisch gelegen staat Israel op Palestijns gebied.

  appie b. broek [38] reageerde op deze reactie.

 6. ‘Had@Hadjememaar [37]: @Hadjememaar [37]: ‘Hadjememaar’ heeft hier wel een punt! Israel/Joden zijn immer in de weer hun ‘gelijk’ te behalen door dreiging en chantage van met name de ‘christelijke’ wereld. ‘Domheid’ speelt hier een belangrijke rol! Zelfs iemand als Johan Derksen, altijd een grote mond, zat bij K&vdB luidkeels te verkondigen dat Vitesse dus een ‘antisemietische’ club is omdat ze de speler met een Israelisch paspoort hadden thuis gelaten, terwijl ‘verstandige’ mensen, Derksen is dat duidelijk niet, toch moeten weten dat het hier om het paspoort gaat en niet om het al of niet ‘Jood’ zijn!

  appie b. broek [39] reageerde op deze reactie.

 7. @appie b. broek [38]: Aangezien Joden het bestaansrecht van Israel altijd baseren op historische verdragen is het misschien interessant hoe vanuit het Britse mandaat het huidige Israel ontstaan is, op pagina 3 van ‘Palestina wikipedia vond ik n.l. de volgende opmerking:

  ‘De Britten kregen van de Volkenbond de opdracht om in het Mandaatgebied Palestina een Joods nationaal tehuis te doen ontstaan, met de toevoeging dat hierbij geen enkele inbreuk mocht worden gemaakt op de rechten van de niet-joodse gemeenschappen in Palestina.’

  Iemand die hier het ‘slachtoffer’ van is geworden was de Nederlander Jacob Israel de Haan die als journalist pleitte voor een vreedzame samenleving met Arabieren en in de twintig jaren van de vorige eeuw door Joden werd vermoord!

 8. Het is zo jammer dat er hier hele discussies over Jood, niet-jood gevoerd worden terwijl het libertarisme daar volledig buiten staat: het ‘niet ten koste van anderen principe’ heeft geen enkele boodschap aan iemands achtergrond, uiterlijk, geloof of ras.
  Zou dat ijkpunt wat meer gebruikt worden, zouden er heel wat meer mensen vrijelijk met elkaar om kunnen gaan en er veel van de problemen en discussies opgelost zijn.

  appie b. broek [41] reageerde op deze reactie.
  Hadjememaar [42] reageerde op deze reactie.

 9. @Overnight [40]: @Overnight [40]: Ik voel wel met u mee, anderzijds hoef ik mij, al of niet libertariër, toch niet te laten belazeren door lieden die elke gelegenheid aangrijpen om de vermoorde onschuld te spelen!

 10. @Overnight [40]:

  U gaat nogal kort door de bocht:

  het “niet ten koste van anderen principe” geldt kennelijk niet voor bankiers en politici,die als hun doel verwezenlijkt wordt ,wel zullen zorgen dat o.a.het libertarisme wordt uitgeroeid en wij volledig gechipt en in de gaten gehouden kunnen worden,beroofd van privacy,soevereiniteit,identiteit en het leiden van een normaal vrij leven.

  U hoeft maar om U heen te kijken,het internet op politiek gebied goed te volgen (niet de mainstream media) voor wat er thans mondiaal plaatsvindt.

Comments are closed.