Studenten_instroomHet aantal opleidingsplekken voor medisch specialist moet met ongeveer 20% omlaag en de instroom voor de  basisopleiding geneeskunde met 0%. Dat is het advies van het Capaciteitsorgaan aan minister Schippers. De instroom moet volgens de adviesraad omlaag om een toekomstig overschot aan specialisten te voorkomen. Nu zitten er al veel net afgestudeerde specialisten thuis omdat er weinig banen zijn. TT  Staatsgeregeld en de onverwachte consequenties:

De tarieven voor en welke verrichtingen worden door de overheid geregeld en nog eens extra geregeld door de verzekerings mijen. Ook de salarissen van de (loondienst) medici worden door de overheid vastgesteld. En dan wordt, net als bij andere studierichtingen, de werkelijke prijs van de opleiding niet berekend, maar is er ook geen concurrentie tussen de opleidingen wb kwaliteit en prijs.

Eind van al deze liedjes: een medisch bouwwerk gebouwd op drijfzand, zonder fundering waar regelmatig een verdieping tussenuit gehaald moet worden en er continu nieuwe steunmaatregelen getroffen moeten worden. En waarbij het aantal controleurs en toezichthouders/bestuurslagen, onderhand groter is dan de beroepsuitoefenaars zelf!

Dat er geen concurrentie is, betekent ook geen lagere kosten, laat staan innovatie want verbeteringen passen niet in het tariefstelsel.

En waarom moet iemand meer dan 7 jaar studeren om heupen te kunnen vernieuwen? In 9 van de 10 gevallen is dat standaardwerk en voor die 10% is er dan een echte specialist nodig. Maar zelf heb ik liever een heupensmid met een jaar opleiding, die dat 10 keer per dag doet, dan een algemeen orthopeed die er een per week doet.

Ja je zou bijna op Wilders gaan stemmen: Buitenlanders worden voorgetrokken om hier de medicijnen opleiding te volgen. Vervolgens gaan ze natuurlijk niet terug En worden gelijk? getrokken met de specialistenopleiding. Tegen de tijd dat we hier dan de opleidingsplaatsen gekort hebben En het in hun thuislanden weer wat beter gaat en zij dus wel wegtrekken, zitten we hier met een dubbel tekort.

3 REACTIES

  1. Het lijkt wel Kommunisme met zo’n Capaciteitsorgaan en al dat toekomst geplan.

    Hoe zit het eigenlijk met die buitenlandse studenten? Die krijgen hier min of meer gratis onderwijs, en als de diploma’s binnen zijn gaat men vrolijk in een ander land werken? Ik zou ook misschien dankbaar gebruik maken van zo veel dwaasheid maar toch vind ik dat een ander er niet voor op hoeft te draaien.

    Ook zo frappant is al dat les geven in het Engels om de buitenlandse studenten te faciliteren. Toen ik studeerde leerden de buitenlandse studenten gewoon Nederlands zodat men de lessen kon volgen. Dat vond iedereen doodnormaal. Of geldt dat tegenwoordig als “rassies”?

    Hadjememaar [3] reageerde op deze reactie.

  2. @Naam * [2]:

    Alles wat Nederlands is,moet met wortel en tak uitgeroeid worden,geschiedenis moet door een bepaalde bril be/herschreven en gedoceerd worden,zodat elk nationalistisch (onafhankelijkheids-identeit)gevoel bij de opgroeiende jeugd in de kiem gesmoord wordt.Men dient immers “wereldburger” te worden op weg naar een wereldregering en aldus voor een World Constitution and Parliament Association met een nieuw wereldwijd monetair systeem,een massale,socialistische herverdeling van de welvaart en een definitief einde aan de soevereiniteit van onafhankelijke landen.Heden kon men het zionistische riedeltje van de heer Rutte in buitenhof weer aanhoren,werkgelegenheid scheppen,banen scheppen,export naar Europa (alsof dat laatste er niet was,voordat het zelfbeschikkingsrecht van de bevolking door corrupte politici verkwanseld werd)Het enigste echter wat geschept wordt, is geld,wat eveneens ook door het ESM verdrag (met dank aan Rutte en de Jager) steeds meer aan waarde verliest.

Comments are closed.