comets.doomToen er in het jaar 1682 een komeet langs kwam, was dat volgens de toenmalige heersers omdat de onderdanen wat fout hadden gedaan. De onderdanen wezen met grote angstige ogen naar de sterrenhemel en aangezien ze toch niet begrepen wat er aan de hand was, kon je ze van alles wijsmaken en ze mooi manipuleren door hun schuldgevoel tegen vergoeding weg te nemen.

Dit ging door totdat Edmond Halley uitvond dat kometen regelmatig terugkwamen en voorspelde dat dezelfde komeet van 1682 in 1758 zou terugkeren. Toen kometen voorspelbaar werden voor het menselijk brein, was het gedaan met de pret. De onderdaan kon zo uitvinden welke factoren een rol speelden bij het verschijnen van de komeet en dat had niets met hun zonden te maken en er hoefde dus ook geen vergeving gekocht te worden. Je zou zeggen dat onderdanen zich nooit meer een rad voor ogen lieten draaien, maar dat is onjuist. Als een onderdaan er achter komt dat Sinterklaas niet bestaat, dan weerhoudt dat hem er niet van in god te blijven geloven of in de welvaartsstaat. Goedgelovigheid bij onderdanen komt met evenveel voorspelbaarheid terug als kometen.

Het was eerder al zo geweest met planeten. Je kon er de onderdanen alles over wijsmaken, die rare wandelende sterren. Mars had met oorlog te maken, Venus met liefde, Saturnus met de oogst. Totdat Johannes Keppler daar met begrip en voorspelbaarheid een resoluut einde aan maakte. Determinisme en begrip van oorzaken, is de vijand van iedere kwakzalver, die nu niet meer kon zeggen dat die wandelende sterren hun koers verlegden vanwege de onderdaan. Het lag vast in ijzeren wetten.

Vrijspreker: Het lijkt een verloren wedstrijd voor de heersers. Steeds als iets verklaard wordt en vast komt te liggen in natuurwetten, valt er weer een stok weg om de hond mee te slaan.

Opperdienaar: Ik maak me geen zorgen. Om te beginnen zijn sommige dingen heel ingewikkeld en niet eenvoudig te vatten in wetten. Neem het klimaat. De onderdaan is er schuldig aan dat het klimaat naar de mallemoer gaat. De wetenschapper van nu is toch de priester van toen en als je zegt: hier zijn 400 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar het klimaat, dan zal die wetenschapper als eerste denken:”Wat wil deze gulle gever dat de uitkomst is van dat onderzoek?”

Vrijspreker: Dat zit momenteel ook een beetje tegen. Je kunt maar een aantal keer zeggen dat er een rare uitzondering is als je ‘opwarming van de aarde wetenschappers’ vast komen te zitten in het zomerijs van Antartica.

Opperdienaar: We slaan ook net zo eenvoudig alarm over het aanbreken van een nieuwe ijstijd, zoals in de jaren zeventig, de onderdaan is kort van geheugen. De economie is ook een systeem dat heel complex is en net als het klimaat een chaotisch systeem (heel gevoelig voor wijzigingen in initiële condities). Daarmee is het vrijwel onmogelijk te voorspellen. Als de economie slecht gaat, kunnen wij dus zeggen dat het door gierige kapitalisten komt, te lage belastingen, te weinig regulering of belastingontduiking via belastingparadijzen.

Vrijspreker: Geloven onderdanen dat dan?

comets.doomOpperdienaar: De onderdanen geloven wat wij willen dat ze geloven. Natuurlijk hebben we weer honderden miljoenen beschikbaar voor onderzoek naar de economie om het allemaal wetenschappelijk te onderbouwen.

Vrijspreker: Die zullen natuurlijk zeggen dat er meer macht en controle bij de overheid moet komen om de zaak stabiel te houden.

Opperdienaar: Ja, complexe systemen die niet eenvoudig zijn te voorspellen, blijken altijd vreselijk instabiel, tenzij wij daar ontzettend veel macht over krijgen. Als we bovendien de onderdaan zijn persoonlijke leven heel instabiel maken, zal hij geneigd zijn dit te geloven, aangezien iedereen geneigd is tot projectie. Planeten en kometen waren gewoon een verkeerde keuze, omdat de heersers toen dachten dat deze nooit voorspelbaar zouden kunnen worden.

4 REACTIES

 1. Er is ergens een kracht die onderdanen doet opkijken nar zijn heerser.
  Als de heerser zegt dat 1 + 1 = 2, dan zegt de onderdaan: “Ja natuurlijk.”
  Als de heerser zegt: “In de democratie gebruikt de meerderheid geen geweld om de minderheid haar orders te doen uitvoeren, dan zeggen veel onderdanen :”Neen,natuurlijk niet”
  Zelfs als dan iemand wijst op allerlei geweldsdaden van inspecteurs en politie, en de heerser zegt dat dit “iets anders” is, dan is het geen geweld maar “iets anders”.

  Hoe komt dat en hoe kunnen libertariers dat genezen? Als dat ontdekt wordt, komt een vrije maatschappij in zicht!

  John [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [1]:

  Quote: “Hoe komt dat en hoe kunnen libertariers dat genezen?”

  Vroeg of laat gaat bij sommigen een lampje branden, maar sommigen hebben nog niet eens de stroom uitgevonden.
  Anderen willen absoluut niet dat je hen de weg wijst.Het water staat hen soms ook aan de lippen, maar het enige wat zij dan willen is: Meer water.

 3. Zo gauw er een europese regering gevormd gaat worden kan deze site en het libertarisme opgedoekt worden. Vechten tegen een bierkaai wordt het dan waarbij wij allen weten wie er wint.

  Dit wordt mogelijk gemaakt door laffe mensen die niet verder kijken dan hun eigen portemonnaie.

  Worden de satanisten (regeringen) gestopt? U kunt er wat aan doen.

  Hadjememaar [4] reageerde op deze reactie.

 4. @ric ardo [3]:

  Die “eigen”portemonnee wordt aardig leeggehaald door het beleid van corrupte politici en dat is nu precies de valkuil waar deze corrupte lieden naar alle waarschijnlijkheid zullen invallen,was het niet Macchiavelli die zei:”Je kunt iemand zijn gehele familie uitroeien,geef hem een zak gouden dukaten en hij zal je vergeven,echter beroof hem van zijn geld,dan zal hij je tot het einde bestrijden”.

  En is het niet zo,dat alles wat armoede heeft vecht en de bevolking pas wakker wordt,als er bloed in de straten vloeit (J.J.Rousseau?)

  “Democratie” is als een schorpioen,als het beestje in doodsnood komt,vernietigt het zichzelf!(Plato?)

Comments are closed.