queensunandaVrijspreker: U kijkt vol bewondering naar een voormalig heerser van Siam genaamd Rama V bekend onder zijn onderdanen als de koninklijke Buddha. Wat is het verhaal rond Rama V?

Opperdienaar: Deze koning maakte 2 reizen naar europa. De eerste in 1897. Daarna voerde hij veel hervormingen door. In 1900 schreef hij bijvoorbeeld een wet die verplichtte dat iedereen betaald moest worden voor werk, waarmee hij de slavernij afschafte die in Siam het corvée systeem genoemd werd. In 1905 schreef hij een wet die de dienstplicht instelde, dus als je niet in zijn leger wilde vechten, werd geweld tegen je gebruikt. Hij stuurde zijn zonen voor opleiding naar Denemarken, Duitsland, Rusland en Groot-Brittannië en stal het geld voor de aanleg van de eerste spoorlijn. Met zijn moderne westerse bewapening, beperkte hij ook de macht van de lokale adel en trok meer macht naar zichzelf toe.

Vrijspreker: Was Rama V monogaam?

Opperdienaar: Jazeker, hij had 77 kinderen van 153 vrouwen.

Vrijspreker: Wacht even, dat lijkt niet helemaal te kloppen.

Opperdienaar: Hoezo? Die vrouwen mochten door niemand anders worden aangeraakt. Wie dat toch deed werd vermoord, dat is een duidelijk een monogame insteek. Net zo als hij slavernij afschafte en de dienstplicht instelde. Regels zijn er niet voor de regelschrijver. Rama V was onder andere getrouwd met Sunandha Kumariratana, maar die ging helaas dood bij een bootongeluk op de Chao Praya River. De boot zonk en ze kon niet zwemmen. Er waren vele omstanders die haar hadden kunnen redden, maar ja, je mocht haar niet aanraken. Haar 2 jaar oude dochter stierf met haar.

Vrijspreker: Van wie heeft U deze verhalen vernomen?

Opperdienaar: Ik ben vaste klant hier bij Thong Dee restaurant, die een uitstekende set gerechten op tafel brengen in een vriendelijke atmosfeer. De eigenaar is geboren in Chili, opgegroeid in Zweden en heeft nu zijn restaurant in Thailand. Het was toevallig net verkiezingsdag waarop hij mij dit stukje geschiedenis vertelde. Op verkiezingsdag mag er geen alcohol geschonken worden ook niet aan mensen die niet stemmen. Dit zodat iedereen nuchter de harde realiteit van zijn onderwerping onder ogen ziet. Dat moet dus betekenen dat iedereen die avond in ThongDee volkomen nuchter was, een wet is immers een wet. Ik zag wel een Nederlander die probeerde zijn tip aan de serveerster in Bitcoin te geven. Die moet niet op de hoogte geweest zijn van de illegaliteit van Bitcoin in Thailand. Gelukkig voor hem mislukte het, anders had ik hem gelijk aan de authoriteiten gerapporteerd.

Vrijspreker: Het lijkt soms wel als je ‘vertegenwoordiging’ in Den Haag ziet, of nederlanders stom dronken zijn bij de verkiezingen.

6 REACTIES

 1. wat maakt het nu uit als je dronken zou stemmen? de roverheid blijft aan de macht dus geplunderd word je sowieso.

 2. Kan Opperdienaar ook wat vertellen over de huidige monarchie in Thailand? Die is toch ook nog steeds (semi-) onaanraakbaar?

  Er zijn talloze verhalen over toeristen die jarenlang in “Bangkok Hilton” belanden omdat deze te weinig ‘eerbied’ voor de koning toonden. Lees: in de buurt van een foto van de koning nietsvermoedend rondliepen en onbedoeld een Heilige Regel overtraden.

  Dat moet toch inspirerend zijn voor Marx Rutte en de kliek er omheen? Nu heeft bijna niemand rEpSeCt voor hen…
  Stel je voor, de hele Geenstijl redactie 25 jaar in de strafmijnen van Kerkrade, omdat ze een foto van Marx gebloksnord hebben! Welke heerser wil dat nou niet?

  pcrs [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Raymond [4]:Een verhaal en 4 reacties van hetzelfde achterlijke kaliber ! In Thailand is drank verboden de dag voor de verkiezingen daar in het verleden nogal wat politici vermoord werden vlak voor de verkiezingen. Thai zijn in tegenstelling tot nuchtere Nederlanders nogal emotioneel. Ik heb deze maatregel vaak mogen mee maken en het is er voor dat emotionele moment (de verkiezingen) beter op geworden. Nederlanders moeten eens stoppen met het vingertje naar anderen te wijzen. Nederlanders zijn de ‘uitvinders’ van de slavenhandel naar de Amerika, ontzettend gierig, meeknikkers, beterweters.
  Het zou goed zijn als die ‘commentaarniksnutten’ eens op vakantie gingen naar Thailand. Konden ze met eigen ogen aanschouwen dat er nog fatsoen en respect is bij dit Aziatisch volk.

  Hadjememaar [6] reageerde op deze reactie.

 4. @willy reiss [5]:

  U moet niet veralgemenen,de slavenhandel was in handen van Arabische en Joodse slavenhandelaren,die de slaven opkochten van stammen,die andere stammen overwonnen hadden en de leden van de overwonnen stam als oorlogsbuit verhandelden.Slavernij was overigens niet beperkt tot de gekleurde bevolking uit Afrika,het is van alle tijden en wereldwijd.Ook Stalin zag een goedkope manier van tewerkstelling door de overblijfselen van de Wehrmacht in de slavernij te voeren.

Comments are closed.