Winst_belanghebbendeLezing door Peter Heemeijer op de LP-bijeenkomst Den Haag dd 7 januari.

De internationale Kredietcrisis laat haar sporen na. De economie groeit sinds 2011 niet of nauwelijks, de werkloosheid is opgelopen tot boven 8% en de collectieve uitgaven bedragen inmiddels meer dan 50% van het Bruto Binnenlands Product.

Dit gaat samen met ongekend hoge belastingtarieven. De combinatie van economische crisis en een torenhoge belastingdruk creëert een neerwaartse spiraal: de bedrijvigheid die essentieel is om de overheidsfinanciën op orde te brengen wordt systematisch ontmoedigd doordat werken en ondernemen onvoldoende loont.

Het meest schadelijk is de progressieve inkomstenbelasting. De sterk toenemende belastingtarieven op arbeid, tot het toptarief van 52%, verhinderen de stimulans die Nederland nodig heeft om uit de crisis te komen. Peter Heemeijer zal betogen dat de meest effectieve oplossing hiervoor de invoering van een vlaktaks is. Onder een vlaktaks worden aftrekposten en heffingskortingen afgeschaft en wordt het belastingtarief op arbeid gelijkgesteld aan een laag, uniform, tarief. Verlaging van de belastingdruk en vermindering van de complexiteit van het belastingsysteem maken de economische herleving mogelijk die Nederland nodig heeft. De vlaktaks wordt in een groot aantal landen al met succes toegepast.

De presentatie gaat over een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Haagse denktank Quid Novi. In dit onderzoek wordt het vlaktaks-tarief berekend waaronder de overheidsinkomsten maar verwachting onveranderd blijven, daarbij rekening houdend met de economische stimulans die gepaard gaat met het uniformeren van de huidige progressieve tarieven. Voor diverse sociaal-economische groepen wordt berekend welke impact de vlaktaks heeft op hun inkomen. Het onderzoek baseert zich op officiële data van het CBS en wetenschappelijke literatuur.

Over de spreker
Peter Heemeijer is investment manager bij het Pensioenbureau ABN AMRO. Hiervoor was hij monetaire-beleidsanalist bij De Nederlandse Bank en docent kwantitatieve economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelding, aanvangstijd, locatie, route

U kunt zich aanmelden via Facebook (niet verplicht). Toegang is gratis. Seminar. Op dezelfde locatie wordt ’s middags van 13.00-17.30 een gratis seminar over belastingontwijking gehouden. Aanvang. dinsdag 7 januari 2014 om 20 uur. Locatie, Libertarische Partij p/a Haags Juristen College Landgoed Marlot Leidsestraatweg 77A 2594 BB ‘s-Gravenhage T 070-4262600. Routebeschrijving Let op! Wie een Navigator gebruikt moet niet de Leidsestraatweg maar de Hofzichtlaan 1 invoeren! De gemeente heeft namelijk de toegang vanaf de drukke Leidsestraatweg naar de oprijlaan van Landgoed Marlot afgesloten. Vanuit de richtingen Amsterdam (A4), Utrecht (A12), Rotterdam (A13) en Delft (A4): U neemt afrit 8 van de A4 (Den Haag Leidschenveen), waarna u rechtsaf de N14 richting Wassenaar kiest. Na drie tunnels gaat u links richting Den Haag Mariahoeve en bij de eerstvolgende stoplichten (schuin tegenover een Texaco pompstation) rechts de Hofzichtlaan in. Na een bocht om het water ziet u verscholen in een park ons kantoor liggen.

4 REACTIES

  1. Vlaktaks is al lang achterhaald en daar profiteren alleen de rijken van.

    Immers haal 90% van een top inkomen af en men kan nog prima leven maar haal 90% van een minimum inkomen af en men kan niet meer leven.

    Het belastingtarief op arbeid “gelijkstellen” zorgt alleen maar voor een nog grotere kloof tussen arm en rijk.

    Dan moet je beginnnen met het “gelijkstellen” van inkomen, dan kan je pas gaan praten over het “gelijkstellen” van belastingen.

    Dit is ook al lang geprobeert voor de “krediet crisis”, jaren geschiedenis heeft ons geleerd dat welvaart niet van boven naar beneden druppeld maar boven blijft hangen en helemaal niet voor een “stimulans” zorgt.

    Banen creeeren en produceren zorgt voor een “stimulans”, zoals je dat onder andere in China ziet.

    Zolang een uitkering praktisch gelijk is aan een minum inkomen hebben mensen geen trek meer om ervoor krom te liggen.

    50% jeugd werloosheid spreekt ook boekdelen, veel mensen verdienen amper meer dan een uitkering, banen zijn er amper en veel banen zijn via uitzendbureaus en bieden praktisch nul garantie of zekerheid.

    Het moet eerst nog heel erg veel donkerder worden voordat het licht word de mensen zijn nog te idealistisch en liggen nog teveel te slapen en hebben er in de verste verte geen benul van hoe serieus onze probelemen werkelijk zijn.

    Zelfs de mensen die dit gigantische piramide spel draaiende houden weten dat ze het eerst moeten afbreken voordat je weer iets kan opbouwen en opnieuw kan beginnen.

    Als dit systeem compleet heeft gefaald en het leed zo groot is dat niemand er meer omheen kan dan pas gaan we zien of er dingen ten goede gaan veranderen of dat we op dezelfde voet doorgaan zoals we altijd hebben gedaan wanneer Europa in puin lag, dat we gewoon voor vanaf het begin af aan beginnen met dezelfde spelletjes in een nieuw jasje gecontroleerd door dezelfde mensen die ons deze crisis en ellende in de eerste plaats bezorgt hebben.

    Dit is niet de eerste keer dat bepaalde mensen zonder succes hebbben geprobeerd Europa te verenigen linksom of rechtsom.

    Iemand zei ooit eens dat elke keer precies hetzelfde opnieuw proberen en een ander resultaat verwachten, de defenitie van waanzinnigheid is.

  2. De productieve Nederlander wordt van het grootste deel van zijn inkomen beroofd. En wat wil de Libertarische Partij? Dezelfde hoeveelheid geld op een andere manier bij elkaar roven. Bij de ene iets meer geld wegroven en bij de ander iets minder. In politiek correct Nederlands ook wel een vlaktaks genoemd.

    De machthebbers hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken!

    Ratio [3] reageerde op deze reactie.

  3. Een herindeling van de belastingen zou wel een goed idee zijn.
    Vlaktaks? Ik heb geen idee, maar het spreekt me op de eerste blik wel aan.
    Waar misschien eerder naar gekeken moet worden is het opheffen van de hypotheekrente aftrek, de bijtelling van de auto en het opheffen van de werkgeverspremies. Als werkgever wordt je namelijk gestraft als je iemand aan het werk helpt. Naast het bruto salaris dat je betaalt moet je ook nog eens werkgevers premies afdragen. Haal je dat deel weg, dan is dat al een stimulans voor de werkgever om weer een extra kracht in te huren.

    Waar we vooral van af moeten is de achterhaalde collectiviteits-gedachte. Dit socialistische systeem heeft ons de afgelopen vijftig zestig jaar geconditioneerd tot de schapen die we nu zijn. Braaf meelopen in de kudde en vooral geen vragen stellen.

    Ik weet niet of ik een echte Libertarier ben, want ook aan die beweging vind ik scherpe randjes zitten, maar een socialist ben ik zeker niet.

    De oplossing? Hah, wist ik het maar. Maar hef de belastingen op en laat de burger zelf uitmaken waaraan hij zijn geld uitgeeft. Wil je een WW uitkering? Verzeker je er dan maar voor. Wil je in een ziekenhuis geholpen worden? Verzeker je er dan maar voor. Wil je geen geld afdragen aan ontwikkelingswerk? Prima dan betaal je daar niets voor. Heb je geen behoefte aan een hoog pensioen? Dan betaal je daar ook niet aan.
    Met het geld dat vrijkomt als je geen belasting meer afdraagt kan je precies dat betalen waar JIJ als individu behoefte aan hebt. Daar heb je geen roverheid voor nodig. JIJ als individu kunt heel goed beslissen waar je JOUW geld aan wilt uitgeven.

    Enfin, maak er een fijn jaar, wees lief voor je dierbaren en steel niet

Comments are closed.