avatar MMAPWaarschuwde ik vorige week de zzp-ers nog in verband met die op handen zijnde verplichte pensioenregelingen, lijkt de storm nu al weer geluwd.

In dit artikel lees ik, dat de roverheid (Klijnsma en Weekers) zich er natuurlijk “tegenaan bemoeit” en de wetgeving wil gaan regelen, en dat er allerlei belangenorganisaties voor zzp-ers plannen gaan uitwerken.

En wat is nu het geval? Deelname aan, én hoogte van inleg, in deze regelingen worden vrijwillig voor zzp-ers. Dat is op zich prima: vrijwillige deelname kan ik niets op tegen hebben.

Maar nu is mijn vraag: die situatie hebben we nú toch ook al? De zzp-ers kunnen nu toch ook al vrijwillig besluiten aan welke pensioenregeling zij deelnemen? Dus… er verandert eigenlijk niets, behalve dat er een (waarschijnlijk door de roverheid) gereguleerde optie bijkomt? Waarom dan al die moeite en kosten, als het toch niet verplicht wordt?

Gepruts van weer een stelletje, zich belangrijk voelende, mensen? Wéér een keuzemogelijkheid van een prutsregeling in het oerwoud van verzekeringen en pensioenmogelijkheden? Ik wacht het af.

8 REACTIES

 1. Ik ruik salami (-tactiek). Eerst komt er een ‘vrijwillige’ regeling.

  Je suggereert het antwoord zelf: Deze regeling zal op weinig bezwaren stuiten, want ‘vrijwillig’. Na invoering, wordt deze regeling na 1 of 2 jaar verplicht voor groep X die aan voorwaarde Y voldoet. 1 of 2 jaar daarna wordt de ‘vrijwillige regeling’ algemeen verplicht. Met eventueel een toeslag voor wie de regeling te duur is.

  Daarna moet worden voorkomen dat er vaak een beroep op wordt gedaan, dus komen er allerlei beperkende voorwaarden. En allerlei bureaucraten die moeten controleren of de regels niet overtreden worden. En gevangenissen om overtreders te gijzelen. Enz. enz.

  Naam * [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Naam * [1]:
  Ik vergeet nog iets. Het doel van zo’n regeling is natuurlijk extra inkomsten voor de politici en EU. Niet om iets te doen voor een groep mensen die z’n zaakjes liever zelf regelt.

  Over de rol van vakbonden hierin mag een ander vertellen.

 3. De overheid zoekt altijd naar manieren om zich meer en meer ‘onmisbaar’ te maken. Dit is de primaire functie van de overheid, want een misbare overheid heeft geen bestaansrecht.

 4. “Maar nu is mijn vraag: die situatie hebben we nú toch ook al? De zzp-ers kunnen nu toch ook al vrijwillig besluiten aan welke pensioenregeling zij deelnemen?”

  Ze zijn nu aangewezen op lijfrente, wat iets anders is dan pensioen. Voor lijfrente geldt verplichte afkoop bij onverhoopte belanding in de bijstand. En lijfrente-aanbieders zijn niet transparant over wat ze aanbieden. Gehanteerde factoren zijn maar moeilijk boven water te krijgen. Bij een introductiecursus voor pensioenen in 2000 werden we al gewaarschuwd daartegen. Later kreeg die man gelijk met de woekerpolisaffaire.

 5. Het veiligst om voor je oude dag te zorgen is dat je gewoon de matras onder openscheurt en daar je geld in verstopt….. De fondsen die zoveel geld binnen krijgen gaan risicovol te werk.. kijk maar naar het verleden. Er is mijns inziens te veel fluctuatie over de pensioenfondsen. De ene keer gaat het goed de andere keer komen ze geld te kort.. ik volg het niet meer helemaal en zou voor zeker gaan. (by the way, goed slot op je deuren kopen en alarm is misschien ook niet zo gek)

 6. @Sander [7]: NAUWELIJKS gelieerd, maar de zoveelste sluikreclame. Ga je dit nu in elk topic op Vrijspreker doen? Steeds maar jouw nachthemel linkje plaatsen? Begint aardig irritant te worden, zeker als het, zoals hier, ook nog eens off-topic is.

Comments are closed.