RANBAXYVan de week een reportage in Nieuwsuur over Ranbaxy. Dat bedrijf maakt generieke medicijnen in India en daar zijn afgelopen voorjaar in de VS allerlei artikelen over verschenen over hoe slecht zij produceerden. Nu hoef ik Ranbaxy niet te verdedigen, maar wil wel vanaf mijn afstandje wat aspecten aandragen.

Ik wil het kort over patenten hebben, welke na afloop, de kans geven aan bedrijven als Ranbaxy, de oorspronkelijke medicijn voor een fractie te maken en te verkopen. Ja wat wil je als alle ontwikkelkosten door een ander worden gedragen en als een ander ook nog de jarenlange minstens zo dure goedkeuringskosten heeft gedragen, kun je natuurlijk zonder die kosten terug te hoeven verdienen, goedkoop produceren. Stel je voor dat je een Iphone zonder patent-kosten zou mogen maken, dat ding kost dan ook een fractie van het huidige apparaat.

Dan komen we de enorme regels en voorzorgprincipes tegen om een medicijn goedgekeurd te krijgen. MannKind, die een toedieningsmethode voor insuline/medicijn ontwikkelt is bijv. al 5 jaar bezig met en is inmiddels miljarden aan de goedkeuring kwijt.

Navrant is dat er in Nederland ook van de week een actie was om ongeneeslijk zieken, toe te staan om nog niet goedgekeurde medicijnen te laten gebruiken. Inderdaad, wat zal het mij uitmaken als ik nog 3 maand? te leven heb, of ik van een ongeregistreerd medicijn een grotere kans op hersenbloeding over 5 jaar heb?

Jammer dat die actie zich richtte op die harde gewetenloze pharma industrie. Want je zal maar zo’n medicijn hebben ontwikkeld en die dure goedkeuringsprocedures zijn begonnen. Zodra je daar van afwijkt en iemand met een samaritaans gebruik gaat dood, wat denk je dat de claims (kunnen) zijn. Ook al laat je die voor-gebruiker van alles tekenen, de (overheids) advocaat kan makkelijk stellen dat dat tekenen onder dwang gebeurde.

Inmiddels sterven er meer mensen aan het niet, goedkeuren en de lange goedkeuringstijd van medicijnen, dan aan te vroeg geïntroduceerde medicijnen.

Als libertarier zou ik veel meer beslissingsmogelijkheden naar het individu terug willen geven. Dan los je die te vroeg discussie ook meteen op: wanneer een medicijn wordt ontwikkeld, geeft de producent de testrapporten/methoden vrij, dan kan iedereen zelf beslissen of er voldoende is getest en waarop. Ook mbt waar het voor dient. Een middeltje tegen aambeien, wordt dan anders beschouwd als een tegen maagklachten. En natuurlijk weet bijna niemand hoe die testrapporten te evalueren, maar daar zijn dan artsen, apothekers en consumenten/medicijnen organisaties voor. Reken maar dat de Reuma vereniging graag voor haar leden eea evalueert. Dan kan ik zelf de afweging maken of ik op mijn 90ste dat middel tegen hoofdpijn met kans op kaalheid wil nemen.

Lastig zijn ook de regels dat ziekteverzekeringsmaatschappijen, dwars tegen de apotheker en arts in, bepalen welk merk/middel u mag. Ik kan mij voorstellen dat er verzekeringen goedkoper kunnen zijn die stellen dat ‘hun’ medicijnen en behandelingen vergoed worden, maar dan wel graag in concurrentie en duidelijk voor de verzekerde.

Maar waar ik bijv. tegen aanliep was dat een generiek medicijn, inderdaad van Ranbaxy, werd geëist door de verzekering, terwijl dat ik het merkmiddel voor dezelfde prijs wilde. Dat kon niet! (vergoed worden) Zou ik de evt hogere prijs zelf moeten bijbetalen, had ik daar geen probleem mee, maar vergoedt dan wel het te vergoeden bedrag. Nee zei de verzekeringsmij., want dan kunnen wij niet goed prijs onderhandelen met zeg Ranbaxy. Oh, daar zit dus toch ergens een belang en was dat nou niet juist waarom de apothekers niks meer mochten?

We zijn dus nu zo ver gereguleerd dat opgegeven kankerpatiënten niet de middelen mogen die zij wensen en verzekeraars tegen de artsen en patiënten in, bepalen dat medicijnen van een ongewenste producent genomen moeten worden.

Goed geregeld hoor. En zeg niet dat dit geprivatiseerde gezondheidszorg is, want dan zou ik wel keuzes kunnen maken. Oja en laat nu net de dag na de Nieuwsuur reportage, Ranbaxy enkele importverboden krijgen, jawel wat zijn we weer actief met het regelen.

1 REACTIE

 1. Het is inderdaad plots, dat de Inspectie ineens de invoer van grondstoffen verbood!
  Makkelijk zo’n besluit als u weet dat Nederland GEEN gronstoffen importeerde, doch complete produkten.
  Reeds in (of wellicht zelfs vóór) 2005 is er in de VS ophef over Ranbaxy.
  Onze regering met al zijn Inspecties en colleges, die behoren te waken over onze gezondheid(szorg) zitten allemaal, zeer goed betaald, te slapen.
  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat ze totaal niet zijn begaan met onze gezondheid!! Het gaat immers alleen maar om onze centen!
  Nieuwsuur: bedankt voor de heldere reportage; ik ben weer wakker geschud!

Comments are closed.