Goed Gedrag vechtende-mensen-cartoonAfgelopen week was er het voorstel van Opstelten om geen VOG te geven aan iemand die onderwerp van een rechtszaak is. En zo schuift de overheid weer een enorme stap op, ten koste van uw vrijheid.

Was het principe dat je pas schuldig bent na veroordeling door de rechter (en met de mogelijkheid van hoger beroep) nu gaat Ivo O. veel verder: dat tot nu toe onschuldigen, geen baan meer kunnen krijgen. Want diezelfde O.-verheid eist voor steeds meer beroepen een VOG.

Het zal je maar gebeuren dat je buurman of je ex iets roept over kindermishandeling/porno en jij mag dan gaan proberen te bewijzen dat je iets niet hebt gedaan. Maar ondertussen staat je carrière stil en kun je je sollicitatie wel vergeten. Natuurlijk wordt zoals gewoonlijk gezegd dat het met veel checks en balances gepaard gaat en alleen, zoals gewoonlijk, voor de ergste dingen als kindermisbruik.

Nou vergeet het maar, dat is gewoonlijk het begin, we zien nu al dat een vastgoedhandelaar in Roermond al 3 jaar met rechtszaken bezig is om slechts van het OM te horen of hij nu wel verdachte is of niet, maar hij blijft wel al die tijd bungelen in onzekerheid en zou met de nieuwe regels zeker geen VOG kunnen krijgen. Daar speelt nu ook al de jarenlange rechterlijke procedure van van Rey: met groot politiemachtsvertoon in een rechterlijke procedure gewikkeld en nog niet eens uitzicht op een proces. Hoe lang moet hij nog bungelen laat staan straks wachten op een VOG? En beste Ivo O. waar ga ik in beroep vanwege het niet (kunnen) verkrijgen van mijn VOG.?

Dit alles vanwege het Overheids principe dat we alles en iedereen moeten beschermen en alle risico’s uitbannen. Helaas Ivo, er blijven altijd risico’s waartegen ook VOG’s of protocollen niet bestand zijn. Kom nu eens van die almachtige waanbeelden af dat je alles voor ons kunt regelen en alle risico’s van ons wegnemen. Want zodoende haal je alles van ons weg en zijn de middelen/regels erger dan de kwaal.

7 REACTIES

 1. Waarom is er geen VOG nodig als je in de politiek gaat? Zaten zij nu in ieder geval ergens anders.

 2. En wordt het voor bedrijven ook niet eens tijd een VOG af te geven? Bijvoorbeeld aan multinationals als deze? Zodat de werknemer bijvoorbeeld weet bij wie hij solliciteert?

  ‘Bierdrinker betaalt boetes Duitse bierbrouwers’

  De kans is groot dat uiteindelijk de bierdrinker de boetes zal moeten ophoesten die vijf grote Duitse bierbrouwers afgelopen week opgelegd kregen wegens illegale prijsafspraken.

  Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel op gezag van bronnen in de sector.

  Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre moeten samen 106,5 miljoen euro aan boetes betalen. Zij maakten in 2006 en 2008 afspraken over een gecoördineerde prijsverhoging. Daardoor betaalden horeca-ondernemers en consumenten te hoge prijzen voor vaten en kratten pils, oordeelde het Bundeskartellamt.

  Drankhandelaren stellen tegenover Der Spiegel dat de brouwers, ook gezien de toch al lage marges op de productie van bier, de opgelegde boetes waarschijnlijk zullen doorberekenen aan hun klanten. Dat zou betekenen dat de prijzen verder omhoog gaan.

  De Duitse tak van het Belgisch-Braziliaanse bierconcern Anheuser-Busch Inbev kreeg als verklikker van het kartel geen straf. Naar de mogelijke betrokkenheid van een aantal andere brouwerijen, waarvan geen namen zijn genoemd, wordt nog onderzoek gedaan. Bron: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/bierdrinker-betaalt-boetes-duitse-bierbrouwers

  Eerst de prijzen bovenmatig opdrijven, daarna de mensen die je genaaid hebt daarvoor ook nog eens laten betalen. Lijkt bijna op de fiscus!

 3. Met een “VOG” ben je dus Vieze Opa Goedgekeurd? Wie wil dat nou zijn?
  Bij mijn weten is Ivo O. nog steeds de beschermengel van prominente pedofielen in VVD gelederen. Want waarom wordt Joris D. (de D van Demmink) anders maar niet vervolgd ondanks alle aanklachten?

 4. @Hub Jongen [4]: In wezen zijn die volledig rechtmatig. Er worden immers geen rechten van anderen mee geschonden. Er bestaat niet zoiets als het recht op een product tegen een bepaalde (maximum) prijs. Hoe die prijs tot stand komt is niet relevant. Je bent bereid het product voor de aangeboden prijs te kopen of niet.

  Net zoals bedrijven het recht hebben om onderling prijsafspraken te maken, zo hebben consumenten het volste recht om die bedrijven zonder geweld verbaal aan de schandpaal te nagelen (zwart te maken) en het recht om boycotkartels te vormen dan wel op te roepen geen producten van bepaalde bedrijven af te nemen.

 5. @Hub Jongen [4]:
  Ik denk zelf dat het in een vrije maatschappij wat makkelijker is om een bierbrouwerij te beginnen.

  Met ander woorden, een kartel gaat dan niet werken wegens competitie.

 6. Het opmerkelijke is dat de grootste tegenstanders van kartels zich ter linkerzijde van het politieke spectrum bevinden. Ze zien het vaak zelfs als een rechtvaardiging om een overheid in stand te houden.

  Daarentegen staan ze juist weer pal achter vakbonden, en zijn dat geen werknemerskartels?

Comments are closed.