woensdag, 5 februari 2014
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Argentinië déjà vu

De waarde van de Argentijnse peso is vorige week met 16 % gedaald. De Argentina crisisinflatie vliegt dit jaar naar 30 % en het overheidstekort is adembenemend. Het ziet er naar uit dat Argentinië haar bankroet van 2002 gaat herhalen dit jaar. Met dank aan de Argentijnse machthebbers die opnieuw de economie totaal verziekt hebben.

Vanaf 1990 liepen hun schulden snel op en in 2002 ging Argentinië failliet met 81 miljard dollar in het rood – het grootste soevereine bedrag ooit. Het land ontkoppelde haar valuta van de dollar en ging door een zware economische crisis. Niet lang na het opkrabbelen kwamen de politici-met-gaten-in-hun-hand weer aan de macht. En de huidige president Christina Kirchner denkt er niet aan om haar spilzuchtige beleid te wijzigen.

In de onderstaande grafiek staan de overheidsuitgaven ten opzichte van het BNP. Die uitgaven zijn geëxplodeerd (van 22 % in 2002 naar 44 % in 2013) en het wordt ‘gefinancieerd’ door geld bij te drukken.

Argentina Spending


 

Het economische mismanagement van het laatste decennium door de regeringen en overheid brengt Argentinië in dezelfde situatie als in 2002 maar dan erger. Toen was er nog buitenlands kapitaal maar die vlieger gaat nu niet meer op. De overheid doet – als iedere overheid – precies het verkeerde. Prijscontroles op binnenlandse energie, regulering van contracten met buitenlandse ondernemingen, exportheffingen en zware valutaregulering. De reserves van de banken zijn gedaald naar 29 miljard dollar.

De Argentijnse overheid kan niet meer in het buitenland lenen dus gaat ze op een andere manier te werk. In 2008 nationaliseerde Kirchner particuliere pensioenfondsen (waarde 30 miljard), een vliegmaatschappij en een groot oliebedrijf. Toen dat op was, ging de geldpers aan. Volgens de Argentijnse overheid is de inflatie nu 11 % maar onafhankelijke analisten zetten het op 28 %. Econoom Steve Hanke schat het zelfs in op 74 %.

De prijsregulering van voedsel, electriciteit en kapitaal hebben alleen maar schaarste gecreeërd en de opkomst van een enorme zwarte markt. Op die zwarte markt wordt de peso 50 % onder zijn officiële waarde gewaardeerd.

De gedeeltelijke devaluatie van de peso vorige week was een poging van de overheid om de kloof tussen de echte en de theoretische waarde te overbruggen. Maar dat lukt niet. De zwarte marktkoers viel ook verder terug. Het ziet er naar uit dat de regering het vertrouwen in de Argentijnse economie gewoon verder kapot maakt.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Economie, Globalisatie, Internationaal
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
  1. Plato schreef op : 1

    En steeds weer stemmen we op dit soort mensen. Tja, dan verdien je misschien ook niet beter. Wel jammer voor de goedwillende mensen. Maar het is een ziekte die zich over heel de wereld voor doet. Soms meer soms minder.

  2. R. Reuvekamp schreef op : 2

    Wat is dat toch met ambtenaren? Je zou haast denken dat het een ziekte is die leidt tot overmatig andermans geld uitgeven.