Manders_Manders_ToineNiemand weet nog of Toine of HJC regels of wetten overtrad. Wat ik wel weet is dat er inmiddels zowel wetten en regels zijn, dat iedereen er (on)bewust wel enkele per dag overtreedt. Ook dat het maar de vraag is of er moreel onjuist (door HJC) is gehandeld. Ook is duidelijk dat de raid grote effecten heeft op de bedrijfsvoering van HJC. Toine/HJC hielp indertijd velen de dienstplicht te ontwijken, toen was er minder commentaar en tegenstand dan nu hij mensen helpt de slavenplicht te ontwijken.

Voorts lees ik dat er tientallen rechercheurs bezig zijn geweest in Nederland en in Cyprus. Inclusief maanden van voorbereiding, afluisteren en onderzoeken van deze fishing expeditie, praten we over miljoenen aan onderzoekskosten. En dan nog miljoenen in de eventuele gerechtelijke procedures. Je kunt je afvragen of al die miljoenen in verhouding staan tot de ontdoken? en ontweken belasting.

 Een groot deel van de ontwijking zit ‘m er in dat meest ondernemers, zaken via het buitenland willen doen, zonder zich er zelf te willen vestigen. Zouden ze dat wel doen dan is de belastingdruk veel lager: Maarten Toonder ging echt niet vanwege de natuur naar Ierland, maar de royalties op zijn boeken kwamen daar wel belastingvrij binnen.

Cynisch is dat HJC de in Nederland blijvende ondernemers adviseert, zodanig dat zij in Nederland kunnen blijven en dat er dus veel meer in Nederland wordt geproduceerd en uitgegeven, dan als die ondernemers naar Cyprus, Thailand, etc waren gegaan. Maar dat zal wel al te praktisch geredeneerd zijn.

 Ook zien we dat veel multinationals zich in Nederland vestigen omdat, binnen de belastingregels, dat gunstiger is dan in Frankrijk of de VS. Blijkbaar mag dit wel?

 Maar het per saldo kapot maken van HJC zal ongetwijfeld een rol spelen.

En zelfs al wordt Toine veroordeeld, ben ik zeer benieuwd op basis van welke gronden/wetten/regels. Inmiddels zijn er zoveel van dat die vaak tegenstrijdig zijn en op zijn minst multi interpretabel. Hoe verdedig je je daartegen van uit een cel, afgesloten van je geld en je stilstaand bedrijf? Zelfs al wint Toine, dan is er grote kans dat hij zijn bedrijf verliest..

En misschien is hij wel schuldig, voor deze “wet”. Maar was degene in het verzet, die Joden liet onderduiken dat ook niet voor diezelfde wet?

Het verschil tussen het beschermen van iemands leven of zijn levenswerk, vind ik niet zo groot. En het bejubelen of ophangen van een verzetsheld, is ook maar een tijdsafhankelijke zaak.

56 REACTIES

 1. “Voorts lees ik dat er tientallen rechercheurs bezig zijn geweest in Nederland en in Cyprus. Inclusief maanden van voorbereiding, afluisteren en onderzoeken van deze fishing expeditie”

  Heeft u hier een of meerdere links over?
  Ik zou er graag meer over lezen.
  Dank bij voorbaat.

  Verder ben ik het inhoudelijk/filosofisch geheel eens met uw artiekel.

  Overnight [16] reageerde op deze reactie.

 2. De rovers wanen zich oppermachtig en zijn dit vooralsnog ook. Maar het tij kan keren. Als productieve slaven stuk voor stuk de handdoek in de ring gooien. Dan zullen ze toch een keer elkaar te lijf gaan. Parasieten die elkaar gaan leegzuigen. Tegen die tijd. zal het argument dat ze voor de zwakkeren zorgen, niet alleen van libertariers hoongelach opleveren. Ze zullen steeds grover geweld gaan gebruiken en alle autoriteit verliezen.

 3. Elke overheid heeft twee manieren om te reageren: officieel en ‘onderhands’. Wanneer het kans van slagen heeft, dan zullen ze de officiële weg bewandelen. Lukt dit niet, dan zie je hier – mutatis mutandis – wat in de Oekraïne gebeurt: je wordt op een valse manier aangepakt. Misschien is het beter, dat Toine Manders zich in de toekomst helemaal niet met belastingen bezighoudt, want je doet toch kennis op over het systeem (terwijl je verstand ‘Nee!’ uitschreeuwt. Zo houd je het systeem in stand en maak je er deel van uit.

  “En dan nog miljoenen in de eventuele gerechtelijke procedures. Je kunt je afvragen of al die miljoenen in verhouding staan tot de ontdoken?”

  Nee, dat staan ze niet en is ook niet de bedoeling. Het is een keihard gevecht over wie de baas is. Anders zou men ook niet al die mensen oppakken en gijzelen, die een boete open hebben staan bij het CJIB.

 4. @Reiziger [4]:
  Inderdaad, de overheid onttrekt een heel bedrijf aan het economische verkeer en meldt verder helemaal niks.
  Ik weet zeker dat dit bedrijf veel klanten had die nu allemaal in onzekerheid verkeren of ze hun ingelegde gelden nog ooit gaan terug zien.
  De overheid kan wel steeds wetjes blijven verzinnen om hun onwelgevallige zaken te kunnen verbieden maar ze heeft ook een plicht om zaken normaal af te handelen.
  Iemand gijzelen en laten uitleveren is ronduit belachelijk.
  Iemand die alleen een advieskantoor runt opsluiten is ronduit belachelijk en toont niet meer aan dan grof machtsmisbruik door de overheid.
  Men moet en zal deze ongewenste situatie stoppen, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
  Ondertussen vloeien er wel miljarden door Nederland op exact dezelfde wijze maar daaraan doet men wonderwel niks.
  Een hypocriete bende is het hier.
  Waarschijnlijk op niet meer gebaseerd dan persoonlijke wraakgevoelens van enkele hooggeplaatsten binnen BD of fiod.
  Zij zitten zich thuis te verkneukelen over hun daden.
  Ons land herbergt zo veel fout volk dat het niet meer humaan is daar nog tussen te moeten wonen.

 5. Tragisch is dat Toine Manders is afgesneden van zijn vrouw en – lees ik op de LP-site – onlangs geboren kind. Een persoonlijk drama in de eerste plaats.

  Opgepakt worden door de FIOD is de ultime proeve van bekwaamheid om je libertarier in hart en nieren te mogen noemen. De fiod gaat enkel over belastingen, dus de overtreding is er per definite een die in een nap-samenleving zou worden uitgelegd als geoorloofde verdediging tegen roof. Als de overheid dacht Manders en hiermee de LP in discrediet te brengen hebben ze het mis: ze gaan er vanuit dat de LP-stemmers zoals alle andere stemmers rechtsstaat boven elke politieke kleur verheffen, maar niets is minder waar. Een veroordeling voor een niet-aggressieve daad is koren op de molen zijn voor de LP, een sprekend voorbeeld van de aggressieve overheid.

  Ondertussen zit Toine Manders in de cel. Het lijkt me een goed idee om hem onze steun te tonen. Weet iemand zijn postadres? Dan kunnen we hem kaartjes ed sturen!

  Henk [6] reageerde op deze reactie.
  MMAP [11] reageerde op deze reactie.

 6. Er is maar een gevangenis op Cyprus:

  CYPRUS
  Ministry Responsible : Ministry of Justice and Public Order
  Prison Administration : Department of Prisons
  Head of Prison Administration :Director
  Contact Address : 2 Norman Street, 1702 Nicosia, Republic of Cyprus
  Tel : +357 22 80 59 31 or 51 83 56
  Fax : +357 22 51 83 56

  Verder schijnt het nogal een ‘hell hole’ te zijn:

  Volgens de autoriteiten ziet het er zo uit:

  http://www.youtube.com/watch?v=kPoN_2sZcNM

  Volgens de gevangenen ongeveer zo:

  http://www.youtube.com/watch?v=rlLmi-Ko-IA

  Geen licht, geen frisse lucht, vuil, overbevolkt, etc.

  .M [10] reageerde op deze reactie.

 7. Bedenk dat het onze overheid is die haar onderdanen in zulk erbarmelijke omstandigheden laat opsluiten zodat zij daarna zelf met hem aan de slag kunnen!
  Ze hadden hem net zo goed kunnen aanhouden wanneer hij weer eens naar Nederland kwam.
  Manders reisde immers met grote regelmaat op en neer tussen Cyprus en NL.
  Er was geen enkel vluchtgevaar te duchten.
  Dus totaal overtrokken reactie van Fiod om een internationaal opsporingsbevel uit te vaardigen.
  Misbruik van macht, intimidatie, minachting etc. zijn gedachten die bij mij op komen.

  MMAP [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Henk [9]: Ach, die rovers van de FIOD willen ook weleens een paar dagen mooier weer, denk ik zo. Die hypocrieten spelen elkaar dat soort dingen gewoon toe. Zo kende ik (de man is inmiddels overleden) iemand van de belastingdienst die vlak voor zijn pensioen totaal nutteloos een half jaar naar Sint Maarten mocht om daar (evenzo nutteloos) werk te doen onder “alvast heerlijke pensionado-omstandigheden”. Op wiens kosten? Juist!

  Maar on topic en meer als reactie op @Prepperoni [6]: :
  Het zou een goed idee zijn, dit voorval meer in de openbaarheid te zetten. Op rationele wijze de moraal van NAP verweven in dit ongelukkige voorval en de schuld, de hypocrisie, de terreur en foute handelswijze duidelijk en terecht bij de roverheid leggen. Wie ziet hier mogelijkheden voor en heeft daar tijd voor?

  Naam * [14] reageerde op deze reactie.

 9. Het is een zinloze daad van beide roverheden, maar zijn oppakken hoeft niet geheel voor niets te zijn. Je kunt zonder het libertarisme te noemen in gesprekken laten vallen: “Goh, ze hebben Toine Manders opgepakt.” Uiteraard zullen de meesten het niet kennen, maar dan reageer je quasi-verbaasd. Mensen gaan dan thuis Googlen en komen dan vanzelf op het libertarisme.

 10. @MMAP [11]:
  Dat lijkt mij een goede voor de Libertarische Partij. En dan in het persbericht duidelijk verwijzen naar Wouter Bos, Jan Peter Balkenende en de duizenden buitenlandse bedrijven die dit belastingontwijken via Nederland doen? Als de Fiod e.d. belastingontwijking zo immoreel vind, waarom worden deze buitenlanders (inclusief Bos & Balk) dan ook niet opgepakt voor fraude?

 11. @Reiziger [4]: Ook nu lijkt het er op dat de door HJC opgezette structuren het houden, waarom anders worden de hoofd-personen aangevallen en niet die structuren?

 12. Toine heeft altijd gezegd, dat hij binnen de wettelijke kaders handelde. Als hij nu toch veroordeelt wordt, dan komt w.s. het geld van zijn klanten in gevaar. Ik vind dat je van een jurist die dit soort zaken runt mag verwachten, dat hij goed op de hoogte is van de grenzen van de wet en risico´s en zijn klanten daar goed over voorlicht…. Gelukkig ben ik zelf geen klant, maar als klant zou ik not amused zijn….

 13. Het gaat niet om de structuren als je het mij vraagt maar meer om de overtreding van het vergunningstelsel van DNB.

  Kan iemand mij uitleggen zonder waardeoordeel te vellen waarom een vergunningstelsel niet goed is voor dit soort bezigheden?

  Ik ben geen volbloed libertarier en moet op dit punt even bijgepraat worden. Hoe zien jullie dit?

  Rechtse Rakker [23] reageerde op deze reactie.

 14. Los van de preciese tenlastelegging, gevolgen voor HJCklanten ed: laten we Toine Manders als persoon niet vergeten. Wij zitten immers lekker thuis te typen, hij zit ver van vrouw en kind in de Cypriotische cel. Een klein gebaar: stuur een kaartje. Die van mij is inmiddels onderweg.

  Deze morele steun is belangrijk. Uit het persbericht van de LP maak ik op dat Toine Manders de LP voor een aanzienlijk deel financieert. Als hij door dit voorval de handdoek in de ring gooit betekend dit een terugval financieel en moreel. De LP is kwetsbaar. Hij mag weten dat we hem steunen, niet alleen tijdens een goed gesprek op een LP-bijeenkomst met een goed glas wijn, maar juist ook nu, in een vreemde cel ver van huis.

 15. @20

  Jessica, bedankt voor je bericht en blij om te horen dat het onder de omstandigheden prima gaat. Wanneer worden de klanten geinformeerd? Ik kan als klant bijvoorbeeld al niet meer bij de zakelijke bankrekening. Blijkbaar zijn deze bevroren/of in beslag genomen? Het gaat om aardig wat geld. HJC Cyprus is telefonisch en per email niet bereikbaar op het moment. Graag snel bericht.

 16. @Mario [18]:

  Libertariers zijn OF voor een zeer minimale staat (alleen veiligheidstaak) uit bijvoorbeeld aardgasinkomsten OF voor volledige afschaffing van de staat. Twee soorten libertariers dus. Belasting is in ieder geval roof en is dus sowieso niet gerechtvaardigd. Hoe alles rondom de belasting georganiseerd is lijkt me libertarisch gezien irrelevant. Het enige wat er toe doet is zo min mogelijk belasting en het liefst afschaffing van alle belastingen.

 17. @jessica [20]:
  .
  Zelfde vragen als Reiziger.
  Is de administratie van HJC op Cyprus ook in beslag genomen?
  Kan HJC nog verder?

  Plaats eens een paar berichten met info op de HJC website als dat kan.
  Klanten willen weten hoe dit verder gaat.
  (Dat uiteraard naast dat ze volledig met jou en Toine meeleven)

 18. Bij een deel van die limiteds werd het bestuur gevormd door bestuurders van de HJC-vestiging op Cyprus. Het vermoeden is dat Manders samen met Marc E., de directeur van de Haagse vestiging, gezamenlijk een trustdienst voor Nederlandse klanten verrichten. Die dienst bestond uit het besturen van een vennootschap in opdracht van een derde.Volgens de Wet toezicht op trustkantoren (Wtt) is dit niet toegestaan zonder vergunning.

  henk [31] reageerde op deze reactie.

 19. Henk en Reiziger, zijn jullie niet in een ander niet nader te noemen land geweest om de bankrekening van de offshore te verifiëren? In dat geval kan je denk ik wel degelijk bij je vermogen.

 20. @draakje, de opzet van de trusts was dat je als HJC klant enkel beneficiary/consultant was, niet aandeelhouder of bestuurder (signatory). Voorheen was de zakelijke bankrekening benaderbaar, en nu niet meer. FBME heb ik reeds om opheldering gevraagd, maar berichtgeving van HJC zou gewenst zijn. Belangrijk ook voor Toine persoonlijk, voor zijn toekomstige carriere post-prison.

  .M [28] reageerde op deze reactie.
  henk [29] reageerde op deze reactie.

 21. @Reiziger [27]:
  Persoonlijk bekruipt mij het gevoel dat alle gelden in beheer van HJC nooit meer bij de rechtmatige eigenaren terug zullen gaan komen. Miljoenen.
  Administratie is weg, in beslag genomen.
  Eigenaar en enige die als gemachtigde geregistreerd stond voor de rekeningen, zit vast… (voor hoe lang?)
  Autoriteiten zullen beslag leggen op de banktegoeden.
  Manders zal zijn handen wassen in onschuld als ie vrij komt en roepen, “niet mijn schuld!”.
  Tamelijk beroerde zaak dus en achteraf bezien zeer naïef om überhaupt in zee te gaan met iemand die op de radio loopt te roepen “belasting is diefstal!”.
  Zulke personen zullen natuurlijk als eerste neer gemaaid worden door onze socialistische geldwolven.
  Hun show must go on.
  Je kunt gewoon bij niemand terecht in dit geval.
  FBME zegt gewoon, bedankt voor uw bericht, maar u bent helaas niet de rekeninghouder, sorry.
  De hele organisatie van Manders is achteraf gezien een amateuristische prutszooi.
  Bijna voorgeprogrammeerd dat dit zou gebeuren.
  Geen plan B, geen back up, geen info, allemaal een one man show.
  Was Manders overleden aan een hartaanval dan was nu het zelfde aan de hand.
  Stom stom stom.

  Reiziger [32] reageerde op deze reactie.
  .M [33] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.