Manders_Manders_ToineNiemand weet nog of Toine of HJC regels of wetten overtrad. Wat ik wel weet is dat er inmiddels zowel wetten en regels zijn, dat iedereen er (on)bewust wel enkele per dag overtreedt. Ook dat het maar de vraag is of er moreel onjuist (door HJC) is gehandeld. Ook is duidelijk dat de raid grote effecten heeft op de bedrijfsvoering van HJC. Toine/HJC hielp indertijd velen de dienstplicht te ontwijken, toen was er minder commentaar en tegenstand dan nu hij mensen helpt de slavenplicht te ontwijken.

Voorts lees ik dat er tientallen rechercheurs bezig zijn geweest in Nederland en in Cyprus. Inclusief maanden van voorbereiding, afluisteren en onderzoeken van deze fishing expeditie, praten we over miljoenen aan onderzoekskosten. En dan nog miljoenen in de eventuele gerechtelijke procedures. Je kunt je afvragen of al die miljoenen in verhouding staan tot de ontdoken? en ontweken belasting.

 Een groot deel van de ontwijking zit ‘m er in dat meest ondernemers, zaken via het buitenland willen doen, zonder zich er zelf te willen vestigen. Zouden ze dat wel doen dan is de belastingdruk veel lager: Maarten Toonder ging echt niet vanwege de natuur naar Ierland, maar de royalties op zijn boeken kwamen daar wel belastingvrij binnen.

Cynisch is dat HJC de in Nederland blijvende ondernemers adviseert, zodanig dat zij in Nederland kunnen blijven en dat er dus veel meer in Nederland wordt geproduceerd en uitgegeven, dan als die ondernemers naar Cyprus, Thailand, etc waren gegaan. Maar dat zal wel al te praktisch geredeneerd zijn.

 Ook zien we dat veel multinationals zich in Nederland vestigen omdat, binnen de belastingregels, dat gunstiger is dan in Frankrijk of de VS. Blijkbaar mag dit wel?

 Maar het per saldo kapot maken van HJC zal ongetwijfeld een rol spelen.

En zelfs al wordt Toine veroordeeld, ben ik zeer benieuwd op basis van welke gronden/wetten/regels. Inmiddels zijn er zoveel van dat die vaak tegenstrijdig zijn en op zijn minst multi interpretabel. Hoe verdedig je je daartegen van uit een cel, afgesloten van je geld en je stilstaand bedrijf? Zelfs al wint Toine, dan is er grote kans dat hij zijn bedrijf verliest..

En misschien is hij wel schuldig, voor deze “wet”. Maar was degene in het verzet, die Joden liet onderduiken dat ook niet voor diezelfde wet?

Het verschil tussen het beschermen van iemands leven of zijn levenswerk, vind ik niet zo groot. En het bejubelen of ophangen van een verzetsheld, is ook maar een tijdsafhankelijke zaak.

56 REACTIES

 1. @Erik [25]:
  Trustkantoor zat gevestigd op Cyprus.
  Sinds wanneer is Nederlandse wetgeving van toepassing op in Cyprus gevestigde bedrijven?
  Het kantoor in Nederland was puur een representative office.
  Het runnen van een representative office is niet gebonden aan dergelijke bs trustwetgeving.

 2. @henk [29]: Henk, helemaal gelijk. Gelukkig heb ik er maar een beperkt gedeelte van mijn vermogen gestald, maar de admininistratie van Toine was altijd al een puinhoop en customer service was niet goed. Mede doordat ik hem erg graag mag (veel van hem geleerd op gebied van libertarisme) en hem vertrouwde, ben ik in zee gegaan met hem. Maar zakelijk gezien niet handig achteraf (en eigenlijk dus ook al vooraf…). Laten we maar hopen voor hemzelf en zijn klanten dat ie snel weer vrijkomt. En dan kijken wat er nog te redden valt. Ik snap overigens niet waarom hij niet via 1 van zijn contacten, bijvoorbeeld zijn vrouw, op zijn minst een berichtje ergens online plaatst, desnoods op Facebook, met de stand van zaken. Zodra ik formeel bericht heb van FBME, post ik dat nog hier.

  henk [34] reageerde op deze reactie.

 3. @henk [29]: “De hele organisatie van Manders is achteraf gezien een amateuristische prutszooi.
  Bijna voorgeprogrammeerd dat dit zou gebeuren.
  Geen plan B, geen back up, geen info, allemaal een one man show.
  Was Manders overleden aan een hartaanval dan was nu het zelfde aan de hand.”

  Werkelijk? Of roept u dit zo maar uit wanhoop?
  Ik weet het niet. Misschien is het anders sinds het faillissement. Vroeger was hij (als directeur van de rep. office in Den Haag) zelf niet de signatory. Op Cyprus zat een heel team. Het wegvallen van Toine zou amper impact gehad hebben op de dagelijkse gang van zaken.

  Maar misschien heeft u wel gelijk. Misschien is er bij de voortzetting na het faillissement e.e.a. veranderd.
  Dat zou me dan wel interesseren (ook al ben ik zelf geen klant), gewoon uit interesse voor de materie en dit fascinerende bedrijf waar ik ideologisch grote sympathie voor koester.

  henk [35] reageerde op deze reactie.

 4. @Reiziger [32]:
  Je geld op een paard zetten zou ook wel heel erg niet slim zijn.
  Zijn administratie was btw erger dan een puinhoop, gewoon belachelijk.
  Zijn facturatie raakte eveneens kant noch wal, en daarover ook nog keihard liegen… Daar schrok ik wel van.
  Van een customer service was in het geheel geen sprake, alles, ook de belangrijke zaken, werd met gemak op de lange baan geschoven.
  Zeker door zijn cypriotische medewerkster d.
  Hele zaakje draaide naar mijn gevoel vnl. op bluf en grootheidswaanzin.
  Geloof maar niet dat er van zijn zaak straks nog wat terecht gaat komen.
  Geld is dus weg en dat was het dan.
  Je kunt je melden met vragen bij de Fiod. http://www.om.nl/algemene_onderdelen/uitgebreid_zoeken/@162223/fiod-houdt-twee/
  Op een bericht van HJC hoef je niet te wachten.
  De twee zitten vast.
  Personeel heeft geen werk meer en zal zich ook mogelijk moeten verantwoorden.
  Personeel zal ook geen statements durven afgeven.
  Zijn vrouw heeft geen belang bij het verstrekken van info.
  Dus vergeet het maar.
  En het statement van FBME is al bekend, dat staat hierboven ergens.

 5. @.M [33]:
  Nee, dit roep ik uit eigen ervaring
  Op CY zat alleen hij en een medewerkster. (en zijn vrouw)
  Na inval was ook de medewerkster meteen pleite.
  Zij hield zelfs voor de klanten verborgen dat er een inval was geweest en het kantoor gesloten was!
  Geen vertegenwoordiging meer aldus.
  Dan kun je toch wel van amateurisme en kwade opzet spreken lijkt me?
  Zo fascinerend was zijn bedrijf dus niet als u die mening was toegedaan.
  Jammer.

  Reiziger [36] reageerde op deze reactie.

 6. De tactiek om de belastingdienst in te zetten om vrijheidslievende mensen agressief als criminelen te bejegenen is rechtstreeks uit de USA komen overwaaien. Zie b.v.
  http://www.foxnews.com/politics/2013/05/13/irs-scrutiny-went-beyond-tea-party-criteria-broader-than-thought/
  hoe in de USA de Teaparty en andere libertariers worden geterrorriseerd.

  Ik geloof dat het onderdeel is van Agenda-21 van de UN , het handvest waarmee naieve ambtenaren die niet zien hoe ze gebruikt worden door hun opdrachtgevers kunnen worden ingezet om ervoor te zorgen dat er steeds meer financiele en economische macht bij een select groepje multinationals en banken komt te liggen.

  Deze kortzichtige ambtenaren hebben waarschijnlijk zelf niet door voor welk karretje ze zijn gespannen. Ook hun kinderen en kleinkinderen wacht straks een miserabel bestaan als deze dievenbende die op wereldschaal opereert ongestoord zijn gang kan gaan.

  henk [46] reageerde op deze reactie.

 7. @Henk, de medewerkster heb ik van de week nog gezien. Die is gewoon bereikbaar. De vraag is alleen dat men niet weet wat te doen. Toine en Mark zitten in beperkingen. Dat betekent GEEN contact met de buitenwereld.

  Er zijn dus twee opties; contact opnemen met de advocaat van Toine en/of Mark en aangeven dat klanten uitsluitsel willen. Of het OM contacteren. Nadeel van de tweede optie is dat je het OM kruit geeft om mee te schieten.

  De vraag vwb Toine is uitsluitend of HJC als rep office werkte of dat er Trustdiensten in Nederland werden geleverd. Wanneer dit laatste het geval is, kan men fluiten naar de centen. In het eerste geval is dit een andere zaak.

  De vraag is persoonlijk of er sprake is geweest van belastingontduiking en of de overdracht van de aandelen in een huidige vennootschap wel volgens de regels is gegaan. Volgens het boekje moet een vennootschap getaxeerd worden voordat deze kan worden verkocht – ook wanneer dit aan een gelieerde onderneming is. Over de verkoopprijs moet in Nederland worden afgetikt. Ik ken maar weinig “trustklanten” van het HJC die dit hebben gedaan. Daar kan je zelf in de fout gaan.

  Ik vind het overigens onverstandig de naam van de bank hier te noemen. Ook dit geeft in de toekomst lieden die hier niets mee te maken hebben informatie.

  Wanneer men ervoor kiest bij deze bank een rekening te openenen kan men ook gewoon naar een andere jurisidictie. Ik begrijp niet zo goed waarom men kiest voor een rekening binnen de EU en dan ook nog eens in hetzelfde land als waar de Foundation/EU holding is gevestigd.

  Een groot voordeel: Nicosia wil deze openheid niet. Daar sta je sterk.

  henk [47] reageerde op deze reactie.

 8. @Henk/34

  Ik lees met verbazing een aantal van je berichten. Je gaat jezelf erg in de vingers snijden door het OM/Fiod te contacteren. Je speelt jezelf in extreme mate in de kijker. En hoewel je niets te verbergen hebt zorg je er nu wel voor dat de fiscus je op de korrel heeft en al je gangen zal gaan controleren.

  Zoals Maxima zou zeggen: beetje dom.

  henk [45] reageerde op deze reactie.

 9. De reactie van Henk komt denk ik uit angst naar voren. Overigens goed voor te stellen angst. Hans van Veggel heeft in zijn zaak aangetoond dat het niet zo slim is aan te geven dat je de UBO bent van een APV.

  Voor wie een strategie wil bepalen om zijn of haar vermogen te beschermen en naheffingen te voorkomen, bestudeer de zaak Van Veggel.

  henk [44] reageerde op deze reactie.

 10. @Fiod [42]: Het is eveneens gebruikelijk te praten over “onze staatsschuld” en “onze pensioenfondsen”. Zullen we voortaan iedereen strafrechtelijk beboeten die dit doet? Tenslotte heeft hij “zijn” deel van de pot niet bijgeteld in de box gaande over de vermogensbelasting.
  Logisch ook: zolang het niet aan hem uitgekeerd is, blijft het een mogelijk (wenselijk doch onzeker) toekomstig voordeel.
  Dit neemt niet weg dat wie er redelijkerwijze op mag hopen, zich wel zorgen kan maken om hoe de pot tussentijds beheerd wordt. Vandaar dat mensen soms spreken over “ons pensioengeld”.

 11. @Limassol de Gekste [39]:
  Hoi Limassol,
  Dat mens is een totale gek.
  Wat heb je met haar te maken als ik vragen mag?.
  .
  Hoe kun je in contact komen met een advocaat die je niet kent?
  OM contacteren gaat dus niet gebeuren.
  .
  Naar mijn stellige overtuiging (ben er geweest) werd er in het kantoor in Den Haag alleen advies gegeven over mogelijkheden.
  Met geen woord werd er gelinkt aan een trust office in Cyprus.
  Er zal daar wel een mistery guest van de fiod binnen zijn geweest die Evers bepaalde belastende uitspraken heeft ontfutseld.
  Dat is dan genoeg om de hele zaak met grof geschut af te schieten.
  Ik hoop van ganser harte dat het OM/BD bot vangt bij de rechtbank.
  Maar dat is wishful thinking in Nederland, rechtbank en overheid zijn twee handen op een buik.
  .
  Welke vennootschap en andere zaken heb heb je het over in je reactie?
  Volgens mij begrijp je de opzet niet helemaal van de betreffende constructies?
  En ook niet hoe er met die constructies gewerkt werd.
  Indien je gebruik maakte van HJC gaf je het bestuur van een nieuwe ondernemingsstructuur volledig uit handen aan vreemden.
  Dat is ook meteen waar het risico zat van de hjc constructies.
  Dat gevaar is gebleken met het verdwijnen van Manders.
  .
  Wat is er mis met noemen van de naam van een bank? hele off shore belastingparadijzen zitten vol met banken.
  Doen allemaal hetzelfde werk.
  Administratie van hjc ligt bij fiod dus die weten echt wel welke bank het betreft.
  Welke partijen zijn er volgens jou mogelijk nog geïnteresseerd?
  Ik kan me er geen voorstellen.
  .
  Wat maakt het nog uit welke bank men koos als de gemachtigden voor die rekeningen door fiod worden opgepakt?

 12. @Fiod [42]:
  Volgens mij roept u maar wat?
  U kent de constructies van hjc niet en neemt maar wat aan.
  Vervolgens beschuldigt u mensen van domheid en eigen schuld etc.
  Ga eens lezen op de hjc website aub, kom dan terug.

 13. @Fiod [42]:
  Onze assets betekent onze eigendommen/tegoeden
  Wil je zeggen dat het ingelegde geld van reiziger niet zijn geld is?

 14. @henk [46]:

  Het is nogal kort door de bocht om te veronderstellen dat deze selecte groep slechts uit ‘linkse’ mensen bestaat. Het zijn de globalisten , een groep die zich soms vermomd als socialisten maar soms ook als liberalen. Het links-rechts paradigma is niet van toepassing op deze criminele groep, zij kennen maar een drijfveer : Machtswellust die aan het psychopatische grenst.

 15. Lijkt mij een duidelijke boodschap aan alle libertariers, inpakken en wegwezen of ze gaan je aanpakken en vastzetten.

 16. @Reiziger [36]:
  Hoi Reiziger,

  Ik dacht dat jij me nog zou bellen?
  Helaas heb ik geen toegang meer tot het genoemde mailadres.
  Ben het wachtwoord kwijt….

 17. Hoi Reiziger,
  Was weinig van te maken.
  Vind het echter wel belangrijk.
  Doe nog eens maar dan met betere kwaliteit.

 18. Zijn er al updates? Toine al weer thuis? Woont hij overigens nog in Zoetermeer of is hij verhuisd?

Comments are closed.