Huilen_cartoonEen Gronings advocatenkantoor stelt  de Nederlandse Aardolie Maatschappij en de staat aansprakelijk voor immateriële schade door de aardbevingen in de regio.TT

Interessant libertarische discussiepunt: is er immateriële schade en wat zijn dan de gevolgen?

 

Zo wilde ik al jaren uit mijn dure Randstadwoning weg en lekker vrij in Groningen wonen. Maar ik durf niet te verhuizen vanwege die aardbevingen, daarom woon ik al jaren veel te duur en heb daar grote schade van. Dus waar kan ik claimen?

Inmiddels woon ik in Groningen, maar durf niet in mijn aardbeving gevoelige woning te verblijven en moet van arren moede in de veel sterker gebouwde kroeg verblijven tot sluitingstijd. Geestelijk, lichamelijk en financieel ga ik kapot van de drank. Waar kan ik claimen?

Met veel psychiatrische hulp (wat kost dat?) durf ik nu in mijn Groningse woning te verblijven, maar ik schaam me kapot dat ik hier ben gaan wonen en durf daarom niemand uit mijn netwerk uit te nodigen en raak steeds verder in een sociaal isolement. Waar kan ik claimen?

Zo maar wat voorbeelden waar immateriële schadeclaims toe kunnen leiden. Ik denk dat het claimen daarvan in een libertarische omgeving erg lastig is. Wat dekt u?

4 REACTIES

 1. complimenten aan Google: dit stukje stond nog geen 5 minuten op de site, of er kwam al de google ad van een letselschade advocaat!

 2. De immateriële schade voor het woord “democratie” door
  de niet verkozen Eu-leiders is onbetaalbaar.

 3. Ik denk dat er wel vormen van immateriële schade kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan trauma na zware mishandeling of aanranding. Door dit soort trauma’s kan het zijn dat mensen voor langere tijd niet of minder productief zijn, wat naar mijn mening schade is.

  De crux is denk ik meer wat wel en niet als dit soort schade wordt gedefinieerd.

 4. Ik zou immateriele schade willen claimen voor het trauma dat de toon die de fiscus tegen me aanslaat me aandoet.
  Ook wil schade claimen voor alle leugens van politici. Ze ondermijnen mijn vetrouwen in de samenleving en de mensheid en dit leidt tot een verlaagd welbevinden en gevoelens van depressiviteit.
  De grootste leugen is al dat we in een rechtstaat zouden leven, terwijl het een (schijn)democratie is en mijn (eigendoms)rechten van de ene dag op de andere ontnomen kunnen worden zodra er maar voldoende voorstanders hiervoor te vinden zijn.
  Eigenlijk zouden alle libertariers een morele schadeclaim moete indienen o.b.v. de gijzeling van Toine.

Comments are closed.