John Allison schreef The Financial Crisis and the Free Market Cure. Niet financial-crisisalleen is vrije markt kapitalisme goed voor de economie maar het is ook de enige manier om uit deze – naar de afgrond leidende – crisis te komen. Allison maakt korte metten met allerhand mythes, bijvoorbeeld te weinig bankregulering. De Amerikaanse overheid spendeerde aan bankregulering 725 miljoen dollar in 1980 en dat steeg naar 2 miljard dollar in 2007.

John Allison weet waar hij over schrijft. Hij leidde de BB&T bank van 1989 tot 2009 en bouwde die uit van een kleine speler (4 miljard) naar een bedrijf van formaat (152 miljard). In zijn tijd was hij uniek onder de bank CEO’s omdat zijn visie was dat de overheid het probleem was. Niet alleen voor de – zwaar gereguleerde – bankensector maar voor de hele economie.

In 2009 werd hij professor aan de Wake Forest University en onlangs werd hij benoemd tot president van het Cato Institute. Hij is een expert in bankzaken en zag in de 2008 crisis menig concurrent sneuvelen. Allison schrijft: ‘It is impossible to have a systemic failure of the financial markets without mistakes by government policy makers being the primary cause.”

Hij stelt vast dat in de populaire pers de overgrote meerderheid aan oorzaakverklaringen voor de crisis en de voortgaande recessie niet waar zijn. Systematisch weerlegt hij vele onwaarheden over de financiële crisis die helaas breed geaccepteerd zijn als algemene waarheden.

Zo zijn er sinds 1930 meer subsidies naar huisvesting gegaan dan naar welke andere economische activiteit dan ook. En omdat huisvesting consumptie is, gaat dit afgedwongen belastinggeld niet naar investeringen die groei opleveren. Als je een huis bouwt, hebben mensen daar even werk aan. Als je investeert in een fabriek of nieuwe software dan levert dat jarenlang werk op. Samen met Fanny Mae, FHA en Freddie Mac en andere ‘stimuleringsmaatregelen’ leidde dit tot de huizenbubbel.

De media en andere collectivisten kwamen met het verhaal dat de financiële crisis veroorzaakt is door hebzucht en te weinig regulering bij de banken. Maar de banken waren eerder overgereguleerd. Tijdens de Bush periode werden de Privacy Act, de Patriot Act en de Sarbanes-Oxley ingevoerd. Volgens Allison is de banksector waarschijnlijk ’s werelds meest gereguleerde industrie. En: ‘De gevallen waarin een financieel toezichthouder van de overheid een probleem herkent en dit oplost, zijn meer dan zeldzaam. In feite, bij vrijwel ieder geval van problematische of falende banken waren de toezichthouders de laatsten die daar achterkwamen.’

John Allison pleit voor een terugkeer naar de goudstandaard en het ernstig inperken – of zelfs afschaffen – van de FED die in zijn ogen ‘alleen maar verkeerde beslissingen heeft genomen’. De crisis en het mislukte herstel zijn hoofdzakelijk veroorzaakt door overheidspolitiek. De twee hoofdoorzaken zijn fouten gemaakt door de FED en de overheid met hun bail-outs (Citigroup is in zijn bestaan 3x ‘gered’ door de staat en werd iedere keer groter en slechter), huisvestingspolitiek en regulerings- plus stimuleringsmaatregelen.

De echte oplossing voor de crisis is filosofisch en de kern komt van Thomas Jefferson in de Onafhankelijkheidsverklaring: ‘Life, Liberty and the pursuit of happiness.’  Mensen aan alle kanten van het politieke spectrum verdedigen vrijheid maar weinigen begrijpen waarom vrijheid essentieel is voor welvaart en welzijn. Overheidsingrijpen legt innovatie en ondernemersschap aan de ketting en stopt uiteindelijk de vooruitgang. Gezien de natuur van de mens is socialisme en communisme gedoemd om te falen.

John Allison: ‘The laws of mother nature and human nature are not subject to popularity or political whim. Capitalism or decline. You choose.’

 

4 REACTIES

 1. “Hij stelt vast dat in de populaire pers de overgrote meerderheid aan oorzaakverklaringen voor de crisis en de voortgaande recessie niet waar zijn. ”

  Het bewijs hiervan zien we nu ook in Nederland, Parallel hieraan zie ik de reacties op het Rapport van Capital Economics dat aantoont dat ieder gezin duizenden euro’s per jaar meer te verteren krijgt als Nederland uit de EU treedt.

  Er komt geen commentaar of er worden stomme opmerkingen gemaakt dat het gebaseerd is op aannamen. (Net als elk rapport en elk budget!!).

  Ik had verwacht dat in heel Nederland de vlag uit zou gaan bij dit rapport. Maar neen. Liever slaaf van de EU blijven dan voor jezelf opkomen.

  Philosoof G&R Eigenwijs [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [3]:

  Is ook een optie, maar niet gewenst.

  Om het idee kop en poten te geven, zou er een stichting
  op gericht kunnen worden.
  Deze stichting draagt het idee uit, dat door belangstellende
  wordt ingebracht.
  De vrijspreker kan het wereld kundig maken, zo verkrijgt het
  body en wordt het een aanspreekbaar persoon, met status
  en inhoud.
  Waardoor er een vaste structuur ontstaat, waar in zaken
  niet meer als los zand aan elkaar kleven.

  Dan gaat het ergens over, dat moeten wij willen
  en zien te bereiken.

  De teerling is geworpen!!!

Comments are closed.