Vogel_VrijWij ontvingen bericht dat Fred Dekkers op 2 februari in Antwerpen is overleden.*****Fred was in de beginjaren van Nederlands-Vlaams libertarisme bijzonder actief. *****Hij heeft toen veel artikelen en pamfletten geschreven en bijeenkomsten georganiseerd.*****Hij was zeer actief met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om zijn ideaal meer bekendheid te geven.

 

Ook zullen vele “oude garde” libertariërs zich de geanimeerde bijeenkomsten bij Fred thuis in Zeeuws Vlaanderen herinneren.
Totdat hij een jaar of tien geleden zich terugtrok en het rustiger aan ging doen.

Je kunt nooit zeggen hoeveel iemand voor de verbreiding van het libertarisme heeft betekend,  maar het is zeker dat in die beginjaren Fred daar door zijn inspanningen een groot aandeel in heeft gehad.

5 REACTIES

 1. Actief, recht door zee, op zijn manier, hij deed het
  en maakte het waar.
  Maar ook weer die twijfel: waar doe ik het voor?

 2. Mijn leermeester
  Mijn makker
  Mijn god
  Mijn vader
  Fred toonde mij dat het de moeite waard waard was.

  Jeanine, ik wens je veel sterkte.
  Vrijspreker maak haar dit over aub.

  Zonder Fred was ik er al lang niet meer.
  Toen ik een kwarteeuw geleden een sommetje ontvang, vroeg ik hem hoe te beleggen.
  Hij gaf mij de naam van Harry Browne. Ik vroeg hem of dat dezelfde was als die van dat “How I Found Freedom in an Unfree World. ”
  Dankzij Harry houd ik nog wat centen over.

  In mei 1984, voor ik Fred kende, kocht ik in Leuven op een beurs van wat toen de PVV (raar toch dat die naam thans in Nederland opgang vindt – of toch niet?) heette Fred’s boek “Vlaanderen Vrijstaat” van de door Paul Rikmans gerunde libertarische boekenwinkel.

  Fred begon zijn “Inleiding” als volgt:
  “Het is voor iedereen duidelijk dat de meeste zaken in onze samenleving fout lopen. ”
  In zijn “besluit” vroeg Fred of minarchie een droom is:
  “In ieder geval dan een droom gebaseerd op logica en waarneembare feiten”, antwoordde hij.

  In 1985 publiceerde Fred zijn boek “Democtatuur”
  De frontpagina stelt dit:
  “leren uit de vergissingen
  van het verleden
  om te bouwen aan een weg
  naar een samen leven
  als gelijken in vrede,
  vrijheid en meer welvaart”

  Amen, zou ik zeggen – maar dat mag hier niet gezegd worden.

  Fred, het is vandaag 15 februari, dat is mijn verjaardag, mijn 52ste. Ik weet niet wat dat betekent. Gij waart 52 in mei 1980. In september 1981 waren we samen – zonder dat we het wisten – op een door Guy Verhofstadt, toen voorzitter van de PVV Jongeren, in het Brusselse IPC gerorganiseerde seminarie met o.a. Henri Lepage. Gordon Tullock en Alvin Rabushka waren daar ook denk ik.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. Ik heb Fred zeer goed gekend op onze vergaderingen in het
  Voske in Gent waar Guy Verhofstadt en Boudewijn Bouckaert
  als jonge student aanwezig waren.Ik ben nu 79 jaar en nog
  altijd 100 % Libertarier
  Vandenbogaerde Leopold
  Vredelaan 20A bus 2 Kortrijk
  Belgie

 4. Heel veel sterkte voor Jeanine en iedereen die Fred gekend geeft.
  Hub, hartelijk bedankt voor het doorsturen via Rob.
  Ik heb goede herinneringen aan Fred zowel binnen het libertarisch studiecentrum als op culinair gebied en vooral als persoon.

Comments are closed.