plaatje-leraarDe SP komt weer eens met een uitstekend plan. Op alle scholen moet weer muziekles komen, zo vindt de SP. Niet toevallig werd deze mededeling gedaan om muziekevenement Eurosonic Noorderslag in Groningen. Het zal de deelnemers als muziek in de oren klinken dat er talloze muziekdocenten nodig zijn! Reden te meer dus om op de SP te stemmen.

Men kan zich afvragen waarom scholen niet zelf in muziekles investeren als het zo belangrijk is. Een beetje school zou toch wel proberen om zo goed mogelijk onderwijs te geven. Is dat niet uit winstbejag, hetgeen helaas nauwelijks mogelijk in Nederland, dan wel uit roeping toch? Welk schoolhoofd zal glimlachend zijn zondagse ochtendwandeling maken als de leerlingen van zijn school van toeten nog blazen weten?

Het lijkt erop dat de scholen hun goeie geld liever uitgeven aan onderwijs in rekenen, taal en wat dies meer zij dan aan muziek. Veel leerlingen volgen overigens al muziekonderwijs op een muziekschool waar ze een instrument leren bespelen. Van mijn basisschoolklas zong een aanzienlijk deel in het plaatselijke kerkkoor.

Al het geld dat aan muziekonderwijs wordt uitgegeven kan niet meer aan ander onderwijs worden uitgegeven. Het zou logischer zijn als de scholen het zelf mochten bepalen, zij zitten immers direct op het onderwijs en de SP staat daar veel verder vanaf.

Nog mooier zou het zijn als scholen geld mochten verdienen met muziekonderwijs of het konden doorberekenen aan de ouders. Het is jammer dat je met onderwijs in Nederland nauwelijks geld mag verdienen en dat het overgrote deel uit Den Haag komt.

Zoals ik al vaker zei: geef het onderwijs vrijheid en laat het veld, de leerlingen en hun ouders maar bepalen hoe het eruit moet zien.

1 REACTIE

  1. – beleefdheid leren is ook belangrijk
    – zwemmen leren is ook belangrijk
    – begrip voor de natuur, wat dat ook moge zijn, is ook belangrijk
    – etc
    allemaal dingen die de moeite voor de SP of politiek waard zijn, maar niet geregeld kinnen worden

Comments are closed.