2-daagse werkweekGroenLinks komt voor de verkiezingen weer met een fantastisch plan om stemmers te lokken.
Het plan betreft een verkorting van “de werkweek”

 

 De werkweek is volgens WIKIPEDIA:
Een volledige baan is in Nederland, afhankelijk van de bedrijfstak, tussen de 32 en 40 uur (meestal 36-38 uur). De Europese Unie heeft een werkweek van maximaal 48 uur vastgesteld. Zelfstandigen en mensen die veel (al dan niet betaald) overuren maken, hebben soms een werkweek van meer dan 60 uur.   Geplakt uit <http://nl.wikipedia.org/wiki/Werkweek>

 

 

NOS:GroenLinks, pleit voor invoering van een werkweek van 32 uur. Dat staat in een plan dat partijleider Bram van Ojik heeft gepresenteerd. GroenLinks wil het werk eerlijker verdelen.

 

Het moet makkelijker worden om terug te gaan naar een werkweek van vier dagen. In tijden van massaontslagen is het volgens GroenLinks voor veel werknemers een aantrekkelijke keuze om minder te gaan werken, maar met de zekerheid van baanbehoud.”

 

 Prachtig, minder werken en hetzelfde loon! Dan heb je natuurlijk meer mensen nodig om alles gedaan te krijgen, en dat geeft nieuwe banen,  lagere werkloosheid,”

 

 Maar waarom dan zo halfslachtig? Beperk het aantal uren dat iemand mag werken in één klap tot 16, dat is 2 dagen. Dan hef je werkloosheid in één klap helemaal op.
Iedereen heeft werk en we krijgen een gelukkig land.

 

 Maar. . . . . Wordt dan ook niet elk brood, melk koffie, auto, en alles heel veel duurder? Natuurlijk wel, maar dergelijke kleinigheidjes lossen zich vanzelf wel op.
Maar. . .als alles duurder wordt, komen dan niet meer mensen in de bijstand? Natuurlijk wel, maar omdat er meer mensen werken (2 dagen) komt er meer belasting binnen en kunnen “we” die extra bijstand best betalen.

 

 Ideale oplossing??. Hoe kun je het bedenken.

 

 

Een bijkomen facet voor Groenlinks is: “GroenLinks wil het werk eerlijker verdelen.”
Mooi ideaal, maar waar hebben ze het over? Hoe kun je werk “eerlijker” verdelen? Wat is eerlijk?
Is eerlijk niet het ontbreken van leugens of bedrog? Welke invloed heeft dat op het verdelen van werk?

 

En “eerlijker”??  Eerlijker dan nu?  Wat is nu dan oneerlijk aan de verdeling van werk?

 

 We zullen Bram van Ojik vragen of hij onze vraagpunten wil beantwoorden en u dan op de Vrijspreker ook de oplossingen brengen.

 

38 REACTIES

 1. Als we nu onderhand er eens mee ophouden dat politieke schorem nog enige aandacht te geven en zelf de wereld gaan creëren die wij graag zien, is er nog enige hoop.
  Het mag intussen meer dan duidelijk zijn dat we van dat incompetente, stelende en liegende tuig uit Den Haag niets meer te verwachten hebben.
  In plaats van nog te stemmen is staken de enige weg, maak ze overbodig voordat ze het belang van de mens overbodig maken.

  Vrede,
  Zé.

  prepperoni [10] reageerde op deze reactie.

 2. Prachtig, minder werken en hetzelfde loon! Dan heb je natuurlijk meer mensen nodig om alles gedaan te krijgen, en dat geeft nieuwe banen, lagere werkloosheid,”

  Dit zal niet werken omdat dan de werkgever minder betaald aan belastingen en vanuit zijn optie mensen voor halve dagen aanneemt. Dit gaat dan ten koste van de klanten- service voor bedrijven omdat er steeds weer een “ander” de zaak over moet nemen die niet op de hoogte is van de situatie. We zien het al in de costumer service van internet bedrijven.

  Kort door de bocht en niet overdacht.

  • Ik heb er al vaker over zitten denken hoe de samen-leving er uit zou zien als eenieder b.v. 3 dagen in de week werkt, en daarmee zijn basis inkomen kan verwerven.
   Bon, dan worden inderdaad de taken verdeeld, hetgeen mensen ook weer dichter bij elkaar zou kunnen brengen.
   Maar dan nog steeds is dat idee gebaseerd op een 5 daagse werkweek, volgens de huidige normen van slavernij.
   Een leven lang 5 dagen joppen voor degene die jou werk geeft, en 2 dagen om je eigen tijd een waardevolle invulling te geven, iets waar ik al sinds ik school verliet moeite mee heb.
   En ondertussen zien dat diegenen die nog werk hebben zich het schompes werken, en zo in feite geen werk voor anderen overlaten.
   Doordat deze groep veel uren draaien, betalen ze vaak meer inkomstenbelasting en houden uiteindelijk ook geen flikker over, behalve dan een week zonder pegels aan het einde van de maand.
   Als iedereen b.v. 3 dagen in de week werkt, houdt iedereem 4 dagen over om zelf zijn/haar leven vorm te geven.
   Om eigen intiatieven te ontplooien die op die manier wederom een bijdrage kunnen leveren aan een waardevollere samenleving.
   Dat het anders moet lijkt mij duidelijk, en het is vooralsnog verstandiger zelf dergelijke keuze’s te maken dan af te wachten tot ze voor je gemaakt worden.
   Dus, tracht met weinig tevreden te zijn, op die manier heb je namelijk minder nodig.
   Als je minder nodig hebt, kun je met minder uren je kostje bijeen scharrelen, en heb je meer tijd over voor meer relevante zaken, zoals je eigen eten verbouwen, elkander helpen om vooruit te geraken zonder daar geld voor nodig te hebben etc.
   Utopisch? Idealistisch? Wellicht, maar we zullen toch ergens moeten beginnen om de huidige ellende de rug toe te keren.
   In feite heeft een mens maar drie dingen nodig om te kunnen leven in goede gezondheid, en dat is goed eten, schoon drinkwater en een goed dak boven zijn/haar hoofd.
   De rest is bijzaak, geen hoofdzaak.
   En laten nu net deze drie zaken dagelijks onder vuur liggen in de ze westerse ‘welvaart’staat
   Toeval?

   Vrede, Zé.

   MMAP [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Zé [3]: Ik begrijp jouw standpunten, Zé. Maar niet iedereen wil terug naar de Middeleeuwen.

  Wat jij voorstelt (de 3 dingen die een mens nodig heeft om gezond te leven), klopt helemaal. Maar hiermee ga je eeuwen terug in de tijd. En jouw voorstelling heeft (voor mij) als gevolg dat we heel veel luxe-artikelen niet nodig hebben. Dus ook niet de industrie om die te maken en verkopen.

  Wat er weer voor zorgt dat er honderden miljoenen mensen die nu in die takken van sport werkzaam zijn ook heel veel tijd gaan krijgen om hun eigen kostje bij elkaar te sprokkelen.

  Technische vooruitgang en bijbehorende producten zijn veel minder (tot niet meer) nodig. Een neerwaartse spiraal, zo zie ik dat.

  Ik vind dat er geen enkele overheid moet zijn die zich bemoeit met hoeveel de slaafjes moeten werken. Dat mogen de slaafjes toch wel zélf bepalen? Zolang gezonde mensen maar niet profieren van anderen en zolang het steunen van minder gezonde mensen die wellicht moeilijker of niet in eigen levensonderhoud kunnen voorzien maar op vrijwillige basis gebeurt. Of iemand dan 10 uur (voor het hoognodige) of 80 uur (voor alle luxe die hij/zij verkiest) per week werkt, zal een ander dan toch worst zijn?

  Philosoof G&R Eigenwijs [13] reageerde op deze reactie.

  • Hoi MMAP,

   Bedankt voor jouw reactie.
   Ik bedoel niet terug te gaan naar de middeleeuwen, vooralsnog we daar al niet naar toe worden gedwongen door het huidige beleid, ( be-lijd).
   Ik bedoel dat het allemaal veel eenvoudiger kan dan hoe het thans is.
   Immers, eenvoud siert de mens meer dan meervoud.
   En met meervoud doel ik dan op het nooit genoeg hebben en alsmaar meer.
   Hetgeen ten koste gaat aan de levenskwaliteit van al wat leeft, inclu de planeet.
   Wij kunnen niet terug naar de middeleeuwen, maar we kunnen wel onderhand ons verstand eens gaan gebruiken, al; is het alleen maar om een leefbare situatie door te geven aan de volgende generaties, onze kinderen.
   Technische vooruitgang is geen vooruitgang als deze tot gevolg heeft dat de bronnen van de Aarde niet eerlijk verdeeld zijn onder haar bewoners.
   Het is achteruitgang, zowel in materie als in bewust-zijn, als in ontwikkeling van de mensheid.
   Het hele leven zou gebaseerd dienen te zijn op vrij-willigheid, compassie, zorg voor al wat leeft.
   We doen allemaal veel te moeilijk, terwijl het leven an sich erg simpel is.
   En die overheid? Wel in de huidige gedaante vind ik dat ze erg haar best doet zichzelf overbodig te maken.
   Kwestie van tijd, denk ik.

   Groet & Vrede,
   Zé.

 4. Hoor ik hier Diederik Samson spreken uit de mond van een groenlinks rover.. Groenlinks dat een fusiepatrij is van onder meer CPN ( communistische partij Nederland ) PSP ( Pacifistisch Socialistische Partij ) en EVP ( Evangelische Volkspartij )..Die durven te praten over ” het moet eerlijker ” . Dus nu is het niet eerlijk. Klopt ook wel.. Het is niet eerlijk dat ik na vrijdag 28 feb 2014 mijn baan kwijt ben. Als alles eerlijk was gegaan had ik nu een , na 35 jaar werken, een kapitaal gehad van rond de 430.000 Euro ( ruim 947.000,– Gulden) . Genoeg om mijzelf te kunnen bedruipen… Maar ja.. Mijn medemens moest zo nodig mijn geld (legaal) stelen..

  • Mede-mensen stelen niet van elkander.
   Psychopaten des te meer.

   Vrede,
   Zé.

  • Van 1 verdiener, naar 2 verdieners, naar 4 verdieners.
   Kinderen werken gratis via onbetaalde stages.
   Waardoor geen werk meer voor afgestudeerden, die voorheen onbezoldigde stages liepen.
   Betaald werk via betaald schoolgeld…….
   Maar geen betaling meer aan diegenen die het werk uitvoeren.
   Slavernij, wen er maar aan.

   Vrede,
   Zé.

 5. @Zé [1]: Zo is het. Geen aandacht aan geven. Ik lees al enkele jaren geen kranten meer. Af en toe vind ik er eentje en overwint de nieuwsgierigheid, vaak niet goed voor mijn humeur.

  Stop je energie in de verandering die je wilt zien.
  – Bouw aan een paralelle economie (ruil/leennetwerken, zelf doen).
  – Wordt zelfvoorzienend, bereid je voor op krappere tijden die gaan komen.
  – Leg een voorraad cashgeld, goud en voedsel aan. Koop een waterfilter. investeer in vrienden in de buurt. Oefen een keertje een week zonder gas water en elektra.

  • Ik ben er al 20 jaar mee bezig Pepperoni, en het bevalt uitstekend!
   Het heeft niets van doen met terug naar de middeleeuwen.
   Het heeft er voor mij mee van doen om zo volledig mogelijk mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en deze niet in de handen te leggen van incompetent volk zoals politici.
   En ik mag je zeggen dat het mij dagelijks verheugd mijn eigen eten te nuttigen, mijn ‘eigen’ water te drinken, en dagelijks op een directe manier met mijn leven en het leven van de dieren,planten, bomen, mensen om mij heen bezig te zijn.
   Voorheen stond ik ook dagelijks 2x per dag in de file mijn tijd te verdoen, om dan ’s avonds weer in de file te staan om bij de winkel te komen, in de file om af te rekenen en om weer thuis te geraken met een tas vol gifvoer.
   Ik neem deel aan een gezondere samenleving door gezonder samen te gaan leven met mijzelf als startpunt, en niet andersom.
   Ik heb namelijke ervaren en zie het nog steeds om mij heen dat het andersom namelijk dus niet werkt.
   Het is beter vanuit de vrije keuze in een ‘crisis’ te gaan leven dan vanuit de noodzaak.
   Immers, crisis is niet meer dan een kans iets te veranderen.
   Dus, omspitten die tuin, grindtegels er uit en zaaien.
   Wie zaait zal oogsten en grindtegels kun je niet eten.
   Geen tuin?
   De gemeente wel, en het onderhoud ervan kost bakken met geld.
   Opgehoest door de burger die rond die tuinen woont.
   Dus d’n burger betaald wel huur voor die gemeenteplantsoenen maar doet er niets mee.
   Struiken er uit, groentes er in.
   Spreek je de buren ook nog eens.
   Easy!

   Vrede,
   Zé.

 6. Maar waarom dan zo halfslachtig? Beperk het aantal uren dat iemand mag werken in één klap tot 16,

  Inderdaad weinig principieel om maar een paar uur minder te werken, veel principiëler is om naar nul uren werk te gaan. Dan is ook meteen iedereen gelijk met de werklozen, scheelt heel veel reistijd/vervuiling en hoeft er ook geen belasting en uitkeringsdienst te zijn: de soosjalistige hemel toch?
  Als u dit onzin vindt, dan is dus ook 4 uur minder onzin.

  Sander [21] reageerde op deze reactie.

 7. @MMAP [4]:

  Nou de belastingdienst niet!
  Daar knelt het, dat is de reden waarom mensen gestimuleerd cq.
  ge manipuleert worden vooral aan het werk te gaan.

  Je vast te leggen aan luxe, eigen huis, nw. tv. auto, enz.

  Kijk naar al die slimme rooie vrouwen, de kinderopvang is
  duurder dan de verdienste, twee derde bungelt aan
  het luxe koord.

  De mensen hebben zich laten verlijden tot de ondergang
  van hun eigen vrijheid.
  Onder leijding van politieke demagogie en hun eigen kortzichtigheid!

  Het inkomen moet door twee mensen worden verdient
  40 jaar terug, kon een moeder gewoon voor het gezin zorgen.
  Maar nu is het natuurlijk veel beter, maar niet voor het gezin.

  Stel vertrouwen, in de overheid!!!

  Individualist [15] reageerde op deze reactie.

  • De belastingsdienst staat ingeschreven bij de kamer van koophandel als zijnde een bedrijf.
   Net zoals het ministerie van economische zaken, en het overkoepelnde bedrijf de Nederland b.v.
   De laatste twee bedrijven staan tevens genoteerd aan de beurs van Wallstreet. ( Van de belansting B.V. heb ik het nog niet kunnen vinden, maar het zou me niets verbazen)
   Geldt ook voor Belgïe/la Belgique, en de meeste andere landen.
   Terra is een multinational, over Uw rug.
   En daarmee lijken mij de zaken meer dan duidelijk.
   U bent dus geen inwoner van nederland, maar een werknemer.
   En daarvoor wordt U rijkelijk beroofd.
   Goed bekeken, niet?

   Vrede,tsja..

   Individualist [16] reageerde op deze reactie.

 8. @Philosoof G&R Eigenwijs [13]:

  Daarom begrijp ik het ook niet waarom de overheid zo’n probleem heeft met kinderarbeid.
  Net zoals vrouwenarbeid voor nieuwe belastingkoeien heeft gezorgd die gemolken kunnen worden ten koste van een gezond gezin, zouden ze dat ook kunnen doen met kinderen.

  Het is immers duidelijk voor iedere libertarier dat de overheid maar denkt aan 1 ding: zoveel mogelijk geld uit de productieve samenleving melken.

  Philosoof G&R Eigenwijs [20] reageerde op deze reactie.

 9. @Individualist [16]: Toch wel, de werk’gever’ is de uitvoerder van de maffiapraktijken.
  Als hij namelijk zijn werk ‘gevers’ deel niet afstaat, beland hij immers in dezelfde misère en kan hij zijn ‘eigen’ bedrijf ook wel vergeten.
  Of men nu in loonslaven dienst of in slavendrijverdienst verkeert, men houdt het systeem er in beide gevallen mee in stand.
  Wat velen niet weten is dat er een 3e mogelijkheid bestaat naar de regels van de ‘wet’, en dat is een rechtspersoon die in zijn eigen levensonderhoud voorziet.
  Ik heb het hier al vele malen uitgelegd, maar niemand schijnt geïnteresseerd.
  Ik leef al meer dan 20 jaar onder deze noemer en betaal dus geen cent over mijn arbeid meer.

  Keep it simple,

  Vrede,
  Zé.

 10. Als men met het verkorten van de werkweek naar 32 uur de inkomstenbelasting verlaagd naar 21%, dan betekend het dat de arbeider in kwestie niets merkt dat hij korter werkt. Aangezien het werk wel gedaan moet worden, betekend het dat er dan 5 arbeiders aan het werk zijn ipv 4.

  Uiteindelijk maakt het voor de werkgever niet uit, want doe hoeft nog steeds maar 160 arbeidsuren per week te betalen. Het product wordt dus ook niet duurder.

  Alleen gaat GroenLinks niet in het eigen systeem snijden, wat hun idee inderdaad tot een waanzinnig idee maakt.

  Individualist [27] reageerde op deze reactie.

 11. @Overnight [12]: NUL uren werk? Goede opmerking/vraag. Want stel je nu eens voor dat er een tijd aanbreekt dat automatisering, digitalisering en robotisering bijvoorbeeld 95% van al het aanwezige werk gaat overnemen? Enerzijds een utopie maar anderzijds veel dichterbij dan wellicht gedacht. Maar wat dan? Voor mij staat vast dat deze situatie eens realiteit en onoverkomelijk zal zijn, zoals gezegd, ook nog eens eerder dan gedacht. Wat dan? Ik denk dat het vinden van het antwoord op deze vraag ook het antwoord herbergt op al het besprokene onder dit onderwerp. Hier moet daarom veel dieper over worden nagedacht. De economische mechaniek van afgelopen eeuwen is geen blijvende naar mijn mening.

  • Dag Sander,

   ja in mijn jeugd werd verteld dat er later robots en machines zouden zijn die ons werk zopuden doen.
   Wat er niet bij verteld werd was dat diegenen die hun werk zouden verliezen dan betaald zouden worden door de opbrengsten van dergelijke machines en robots.
   Dat zou wel gebeuren in een rechtvaardige samenleving.
   Zodat er meer tijd zou ontstaan voor ontplooing van het individu, en meer tijd voor elkander.
   Helaas, we leven nog steeds onder slavernij.
   Ik sprak laatst een man die 35 jaar bij een drukkerij had gewerkt, op dezelfde drukpers.
   Op een dag werd deze vervangen door een geautomiseerde machine, en na deze zelf geinstalleerd te hebben, kreeg hij te horen dat hij nu overbodig was geworden en maandag niet meer hoefde te komen.
   Doordat hij zijn minimale aantal arbeidsjaren niet gehaald had, kreeg hij ook nog eens een korting op zijn uitkering.
   Bedankt!
   35 jaar van zijn leven gespendeerd aan het mede grootbrengen van het bedrijf, met hart en ziel, en uiteindelijk gekleineerd aan de kant gezet.
   De man was gebroken en voelde zich zwaar misbruikt.
   Wij hebben nog veel te leren.
   100-150 jaar industrïele ‘ontwikkeling’ heeft de Aarde geplunderd en de mens tot een overbodig wezen gemaakt.

   Zé.

 12. Hoi Ze, ik herken het beeld precies. Ook ik zat eens (werkelijk waar) als 5- jarig jongetje bij mijn oom op schoot toen hij na een radionieuwsbericht over automatisering mij aankeek en de historische woorden sprak “jij zult als je groot bent nooit meer hoeven te werken”. Dit moment ben ik nooit meer vergeten, temeer omdat we eenvoudigweg zien dat het , zij het vertraagt, steeds meer de werkelijkheid wordt. En inderdaad, mijn oom wist toen niet te vertellen wie mij dan zou gaan betalen? Ook niet dat als er geen werk meer voorhanden zou zijn, de werkloze tot uitschot zou worden gedevalueerd. Ik sluit me dan ook volledig bij je betoog aan.

 13. Interessant vraagstuk. Stel dat alles min of meer geautomatiseerd is. Hoe verdelen we dan de produktie. Stel de machines zijn eigendom van een paar rijke mensen. Die houden vervolgens een groot deel van de produktie voor zichzelf en kunnen in grote luxe leven. De rest mag de overtollige produktie oprapen. Vinden de oprapers dit te weinig dan moeten ze zorgen dat ze zelf ook over machines gaan beschikken. Conclusie: in een libertarische maatschappij moet je zorgen dat je aandeelhouder bent in bedrijven en zeggenschap houdt. Hoe meer er dan geautomatiseerd wordt des te beter. Ieder krijgt zijn deel in verhouding tot zijn investering.

  Sander [25] reageerde op deze reactie.
  Individualist [28] reageerde op deze reactie.

 14. “Prachtig, minder werken en hetzelfde loon!”

  Inderdaad prachtig. Wat zullen de werkGEVERS hier van vinden? Ach, daar denken we helemaal niet aan. Want dan zouden we enige kennis van zaken moeten hebben aangaande de natuurlijke werking van economie. En wij zijn nu eenmaal GroenLinks. Je kunt ook te veel verwachten.

  “Dan heb je natuurlijk meer mensen nodig om alles gedaan te krijgen, en dat geeft nieuwe banen, lagere werkloosheid,”

  Meer werknemers, die ieder hetzelfde salaris blijven krijgen om – per hoofd – minder werk te doen dan voorheen.
  Briljant.
  Zie je wel, als iedereen maar even de belangen van werkgevers, en daarmee het functioneren van een markt negeert, komen we er wel. Het oplossen van economische problemen is toch ZO simpel als je sociaal-democraat bent. Hulde.

 15. @Vrijbuiter [19]:

  Eh, hallo vriend.

  Een werkgever betaalt dan PER werknemer hetzelfde salaris voor MINDER werk.
  Hij heeft dan wel hetzelfde aantal werkuren te verdelen, maar dan wel over meerdere werknemers die allemaal individueel hetzelfde salaris blijven ontvangen.

  160 uur arbeid. 4 werknemers die ieder 100 euro verdienen. 40 uur de werknemer is 4×100 euro = 400 euro uit te betalen door de werkgever.

  160 uur arbeid. 16 werknemers die 100 euro verdienen. 10 uur de werknemer is 16×100 euro = 1600 euro uit te betalen.

  Snappie?

 16. @Plato [24]:

  Automatisering is het resultaat van een duurder wordende werknemersmacht.
  Hoe meer de werknemer gaat verdienen relatief aan de productiviteit en dus winst van de werkgever, hoe voordeliger het wordt voor de werkgever om werknemers dan maar te vervangen voor productievere automatisering.

  Socialisme zorgt ervoor dat werknemers uit de markt geprijsd worden en dat hun productiviteit het salaris dat ze verdienen gewoon niet meer waard zijn.

  Neem nu Amerika, waar een strijd is losgebarsten voor een 15$ per uur minimumloon. Ook voor “burger flippers” van McDonalds wordt dit nu geëist. Waarom zou McDonalds in godsnaam 15 dollar per uur betalen voor een paar patatscheppers als automatisering dit veel goedkoper EN productiever maakt? Minimumlonen zorgen voor werkeloosheid.

  En socialisten, economische onbenullen die het zijn, begrijpen dit niet en veroorzaken zo zelf massale ontslagen.

  Bertus [30] reageerde op deze reactie.

  • Het was Ayn Rand die in de jaren ’60 een pamflet schreef getiteld;

   “Socialisme; het nieuwe fascisme.”

   Gezien de huidige stand van zaken zat ze er niet ver naast……

   Zé.

 17. @Bertus [30]:

  Automatisering is het resultaat van een duurder wordende werknemersmacht?

  Voor een heel groot deel wel, ja. Iets nonsens verklaren betekent niet dat het zo is, als je verder geen steekhoudende tegenargumenten aanvoert.

  Als de menselijke arbeid gratis zou worden verricht, heeft een werkgever geen enkele reden om te investeren in automatisering, TENZIJ dit zorgt voor aanmerkelijk grotere productiviteit.

  Voor zover de automatisering die er al is, verder geen kosten meer zou maken (maar dat maakt het altijd: reparatie, onderhoud, vervanging etc), zou deze inderdaad niet stilvallen, omdat deze er nu eenmaal al is. Waarom zou je iets dat je geen geld kost, vervangen door iets anders dat ook geen geld kost?

  Verder moet tevens ook niet vergeten worden dat automatisering in sommige gevallen wordt verkozen omdat bepaalde werkzaamheden ongezond of gevaarlijk zijn voor mensen.

  Overigens, de stelling “als menselijke arbeid gratis zou worden verricht” is zoiets als “als mijn tante een penis had, zou ze mijn oom zijn.”
  Menselijke arbeid wordt NOOIT gratis verricht; zelfs niet door slaven, want die krijgen eten.

  Bertus [38] reageerde op deze reactie.

 18. @Sander [25]: Het gaat natuurlijk om de grote lijn. Wat is mooier dan dat machines het werk doen. Dat hoeft natuurlijk niet al het werk te zijn, maar hoe meer hoe beter. Probleem is de verdeling van de opbrengst. Stel een paar rijke mensen die de machines bezitten. Die kunnen dan met een aantal mensen ruilen. Onderwijs voor hun kinderen, artsen voor hun gezondheid, een schilder, tuinman, chauffeur, werkster, na ja noem maar op. Helaas zullen dat maar een beperkte groep mensen zijn die er dank zij de automatisering goed van kunnen leven. Maar wat nu met die andere arme drommels. Voordat het te laat is, moeten ze hard werken en sparen, zodat ze ook hun deel in die machines hebben. Uit de opbrengsten kunnen ze dan produkten e.d. kopen en is de cirkel rond. Met andere woorden: volkskapitalisme. Nogmaals: het gaat om de grote lijn en natuurlijk zal de een meer dan de ander hebben, maar als je niet zorgt voor een (klein) vermogen en het investeert in produktiemiddelen (aandelen), ben je uiteindelijk aan de goden overgeleverd. Tenzij het socialisme zegeviert. De kans daarop acht ik niet gering.

 19. Ik lees overigens nergens dat GroenLinks vind dat werknemers die minder uren gaan werken dan wel gewoon hetzelfde geld moeten blijven verdienen. Dat verandert de aard van het bericht toch wel als dat niet zo is.

  Het blijft onzin dat men vindt dat het werk “eerlijk verdeeld” moet worden alsof de werkgever daar geen inspraak op heeft, maar de kosten worden in elk geval dan niet op hen afgedraaid.

 20. In de discussie komt steeds, verdeling en geld naar voren.
  Als alles klaar is en ge automatiseert, is er geen geld meer nodig.
  En een ieder kan nemen wat hij wil.
  Genoeg, is dan klaar met werken, stoppen met produceren.
  Geen onnodige verspilling meer om winst maken.
  In feite is alles aanwezig, er is geen behoefte aan meer.
  Meer heeft geen waarde, maar brengt schade.

  Het lijkt fantasie maar zou werkelijkheid kunnen worden.

  Ik begrijp, dat er misschien nog vragen zijn, die worden later
  besproken op het moment dat deze relevant zijn.

  EN het is morgen nog niet klaar, maar als we ons best doen???

  • Het is al zo, maar slechts weinigen willen het zien.
   Men is pas dan rijk, als men met weinig te-vrede-n kan zijn…..

   Zé.

 21. De politiek heeft nog nooit werk gecreëerd, banen scheppen kunnen alleen werkgevers doen. Alle overheidsbanen gaat ten koste van ons allemaal. Groen-Links kan enkel maar alleen krom denken. De werkgevers gaan echt niet 10 tot 20% meer loon uitbetalen aan de werknemers en maar te zwijgen over de werkgeversbelastingen die afgedragen moet worden per werknemer die ze in dienst hebben. Dan is het definitief gedaan met de economie, want geen enkele doorsnee burger kan meer rond komen van zijn salaris. (alles wordt dan duurder, omdat o.a. je procentueel minder te besteden hebt) Vele bedrijven zouden failliet gaan of verhuizen uit Nederland omdat de werknemerskosten de pan uitrijzen en er bijna geen binnenlandse afzet markt er meer is. Europa is nu een krimp markt en door de massale bezuinigen steeds harder zal gaan krimpen. We hebben onze economie met schulden opgebouwd en die schulden zullen vroeg of laat ooit terug betaald moeten worden. Alleen dat willen de politici maar niet begrijpen. Investeren met subsidiegelden heeft tot gevolg dat er oneerlijke concurrentie wordt bewerkstelligd en dat de commerciële werkgevers nooit hieraan mee kunnen concurreren, met als gevolg dat bedrijven failliet gaan en de subsidie gesponsorde bedrijven geen verrijking zijn voor de economie, maar een verarming. Omdat de subsidie wel door de belastingbetaler opgehoest moet worden. Dit begrijpen politici ook niet. Die kijken alleen naar het aantal werkende, dat deze werknemers indirect door de overheid betaald worden zien ze niet. De gemiddelde politici heeft amper een IQ van 80, dus echt briljante ideeën hoeven we niet te verwachte van deze mensen.

  • Politice creëren alleen maar problemen, en komen nooit met goede oplossingen.
   En daar worden ze ruim voor betaald.
   Zo werkt dat nou eenmaal in een corrupt systeem.
   Ben benieuwd wie er thans zou blijven zitten als ze niet meer werden betaald……

   Zé.

 22. @Individualist [31]: Automatisering is het resultaat van het feit dat een auto sneller van A naar B beweegt dan een voetganger, en dat een vliegtuig zelfs over zeeën kan vliegen. De ‘uitvinder’ (intellectueel eigenaar) van het vliegtuig had wellicht als doel de sterren te bezoeken, de overheid dacht er echter veel beter de burgers mee te kunnen bespioneren en oorlogen mee te kunnen winnen, de zakenman/vrouw was weer van mening dat hij er zijn producten sneller en verder zou kunnen afzetten.

  Implementatie van automatisering is derhalve uitsluitend het resultaat van winstbejag door derden. TENZIJ partijen nadrukkelijk opdracht hebben gegeven tot onderzoek naar…

  Wat niet wegneemt dat de allergrootste wereldschokkende vindingen in dit verband niet om redenen van winstbejag zijn gedaan.

Comments are closed.