Kapitalisme_vrije marktEven tussendoor op een schaatsvrij dagje in Sotsji, een artikel in het FD vandaag, van Jan Maarten Slagter: concurrentie zorgt voor betere prestaties en het Nederlandse schaatssucces is het succes van de vrije markt. http://fd.nl/beurs/columns/jan-maarten-slagter/598647-1402/vrijemarktschaatsen

Hij legt uit dat pas nadat in 1995 Rintje Ritsma een eigen gesponsorde ploeg begon, de schaatsmedailles binnen begonnen te komen. Daarvoor met de streng gecentraliseerde leiding was er nauwelijks resultaat.

Kon het niet laten dit pareltje te plaatsen: gecentraliseerde macht en leiding, werkt niet goed. Of het nu bij schaatsen, ziektekosten of welke ander onderwerp is, zonder vrije markt lukt het niet.

PS, voor diegenen die op ‘goud’ gegoogeled hadden: toch vreemd dat de MSM altijd meteen over goudprijsdaling berichten, maar bij een flinke stijging boven de 1300 niets laten horen.

2 REACTIES

 1. toch vraag ik me af of er wel een echt vrije markt is.

  je wordt gedwongen bij te dragen via de uitzendrechten die de publieke omroepen betalen voor de OS, voor WK etc

  ijsbanen al dan niet overdekt, worden die zonder overheid (gemeente) steun gebouwd/onderhouden?

  krijgen sporters niet een overheidstoelage om hun hobby te bekostigen?

  als je kijkt naar de ranglijst dan staan kleine landen zoals NL en Noorwegen relatief hoog voor hun inwonertal. en NL heeft niet eens bergen en ook niet zo vaak ijs/sneeuw. ik denk niet dat Nederlanders superieur DNA hebben dus is er iets anders aan de hand, vermoedelijk subsidies. slimme zet van de roverheid en koningshuis. mensen beroven voor sport om ze een beetje nationale trots te geven (en afleiding) zodat ze braaf doorwerken terwijl ze geplukt worden.

  igor [2] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.