De Staat heeft de NS een boete van 2,75 miljoen euro opgelegd omdat de reizigers ontevreden zouden zijn over de dienstverlening. Zo zouden de treinen te kort zijn en niet op tijd vertrekken en zo.
Geweldig idee zo’n boete, dat geld wordt door de NS gewoon als kosten afgeboekt en op de klant verhaald via duurdere kaartjes zodat de reiziger niet alleen last krijgt van te korte en verlate treinen maar ook nog van duurdere treinkaartjes.
De enige die hier plezier aan beleeft is de staat die via de NS nog 2,75 miljoen uit de bevolking weet te persen.
Overigens ontgaat mij de logica van deze boete: omdat mijn trein te laat/te kort is moet de NS 2,75 miljoen euro aan staat geven ?
Wat schiet ik daar als treinreiziger dan mee op en hoe compenseert dat mijn ongemak ?
nog erger: de boetes leiden tot hogere ritprijzen, maar eerst gaan ze ten koste van de winst over 2013.
En wie kreeg die winst winst ook al weer? Juist de Staat.
Blijkbaar schat men dat het Fyra en de andere debacles (de NS is zelf het grootste debacle) tot een jaarverlies zal leiden, om toch nog wat te krijgen dus nu die boetes?
Beter zou zijn dat het hele NS management in toerbeurt koffie aan de reizigers gaat uitdelen (en een week lang met de trein moet reizen) goed voor de reizigers en leerzaam voor het management.
NS zal z’n stinkende best doen voor een betere dienstverlening door deze boete. Voordeel voor de treinreizigers: betere dienstverlening.
Wladimir van Kiel [3] reageerde op deze reactie.
Egor [13] reageerde op deze reactie.
@BvdB [2]: zou het echt ?
BvdB [5] reageerde op deze reactie.
De NS is belastingplichtig ingeschreven in Ierland en trekt deze boetes gewoon af en rekent ze door. Qua serviceverbetering hoeven we van deze monopolist niets te verwachten. Duurder en slechter.
BvdB [6] reageerde op deze reactie.
Naam * [15] reageerde op deze reactie.
@Wladimir van Kiel [3]: Lijkt me wel… kan ze 2,75 miljoen euro schelen.
@Seneca [4]: Valt mee. NS rijdt keurig op tijd, heeft behulpzaam personeel. Alleen de kaartjes worden wel heel snel duurder.
Seneca [7] reageerde op deze reactie.
@BvdB [6]: En het kaartjessysteem is van een hoog Kafkagehalte. Duur, fraudegevoelig en onnodig ingewikkeld. Maar goed, verwacht niet anders in die markt…welke andere treinmaatschappij zou je anders kiezen ?
BvdB [9] reageerde op deze reactie.
Niet te vergeten de bureaucratie rond ‘bijzondere weersomstandigheden’. Bij (dreiging van) storm, sneeuw, vorst en vallende blaadjes gaat bij voorbaat de helft van het materieel er uit. Zo idioot was dat vroeger niet.
BvdB [10] reageerde op deze reactie.
Naam * [15] reageerde op deze reactie.
@Seneca [7]: Dat mag zo wezen maar als er volledig op de OV-chipkaart wordt overgestapt zijn de klachten ook niet van de lucht.
Seneca [12] reageerde op deze reactie.
@Seneca [8]: Die indruk heb ik ook wellis. Maar is dat ook niet een beetje de ‘vroeger was alles beter gedachte?’
Seneca [11] reageerde op deze reactie.
@BvdB [10]: Vroeger was het minder bureaucratisch. Ik herinner mij in de jaren 80 dat ik moeiteloos met de trein naar Duitsland ging met pakken sneeuw en vorst. Doordat de overheid alles dichtmetselt met regeltjes en verordeningen (schijnveiligheid) loopt uiteindelijk alles vast (en wordt in de aanloop duurder en kwalitatief slechter).
@BvdB [9]: Het principe moet zijn: klanten op een zo makkelijk mogelijke manier laten reizen. Daar hoort ook het kopen van een kaartje bij. De OV chipkaart is een absoluut wanproduct. Zelfde gaat op voor de Fyra. (Bewust ?) Amateurisme troef.
@BvdB [2]:
Hoe weet je dat? En hoe weet de Staat wat het juiste bedrag aan boete zal zijn om een monopolist betere dienstverlening te laten geven?
Is het namelijk niet zo dat de enige die de waarde van een dienstverlening kan bepalen, de gebruiker is? En dat je daarvoor wel een vrije markt nodig hebt?
Richard [14] reageerde op deze reactie.
Naam * [16] reageerde op deze reactie.
@Egor [13]: Exact. Waarde is namelijk subjectief. Prijs/kwaliteitverhouding dus ook. “De juiste kwaliteit” kan derhalve niet door een overheid worden bepaald. Dat is aan de consument die met zijn portemonnee stemt.
@Seneca [8]:
Toen staakten die lui veel, want ambtenaren.
@Seneca [4]:
En vooral viezer. Ik zit af en toe in de trein en het valt mij op dat het steeds meer op een rijdende vuilnisbelt wordt. Al kan de NS daar in beperkte mate iets aan doen. Tegen al die troepmakende tokkies die reizen valt niet op de bezemen.
Naam * [18] reageerde op deze reactie.
@Egor [13]:
En hoe weet de Staat wat het juiste bedrag aan boete zal zijn om een monopolist betere dienstverlening te laten geven?
Door het “juiste bedrag” minimaal 100% van de beoogde eindejaarsbonus te laten zijn en dit in te houden op de salarissen van de mennedjers en verantwoordelijke politici.
Egor [17] reageerde op deze reactie.
@Naam * [16]:
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Laat de gebruiker in alle vrijheid bepalen welke dienst hij/zij tegen welke prijs wil afnemen.
De Staat kan zich in plaats van zich te buigen over de hoogte van boetebedragen, zich beter richten op het afschaffen van allerlei monopolie posities die zij op allerlei manieren faciliteren, zodat vervolgens de weg vrij gemaakt wordt voor de consument/gebruiker om een bedrijf te belonen dan wel te bestraffen.
Naam * [18] reageerde op deze reactie.
@Egor [17]:
Daar ben ik het mee eens. Maar zo lang het nog een (quasi-) staatsbedrijf is, laten zij dan maar de managers-kanker bij de NS aanpakken.
@Naam * [15]:
En… ze staken weer! Volgens de Pedograaf:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22314544/__Treinverkeer_Zuid-Holland_plat__.html
De politiek is het waarschijnlijk ontgaan, maar met de uitvinding van de automobiel hebben voertuigen een stuur. Onderhoud van een hele railinfrastructuur is dus volstrekt overbodig. Bussen zijn goedkoper.
Egor [20] reageerde op deze reactie.
@Vilseledd [19]:
En nadat het gebruikelijk werd om de modderige zandstraten standaard te gaan verharden, werd ook de noodzaak van voertuigen op rails overbodig. Door de verharding zakten de wielen niet meer in de modder.
Maar desondanks rijden er in sommige steden nog steeds wagens op rails rond, alsof er geen verharde straten zijn!
Openbaar vervoer in Nederland is gewoon bagger. Maakt niet uit of het nou bus of trein is, het is een van de slechtste in Europa. Bussen rijden te weinig en treinen hebben altijd last van vertragingen en elke kleine weersomstandigheden.
Zelfs in 3de wereld landen is de openbare vervoer beter. OK ze hebben vaak oude rot bussen, maar het is goedkoop en ze rijden vaker.
Comments are closed.