Nederland zou het eerste land in Europa zijn geweest met een volledig geautomatiseerd telefoonnet, als de tweede wereldoorlog dit niet verhinderd zou hebben.ad

De eerste 25 jaar na de oorlog bestond er een groot gebrek aan telefoonleidingen ten gevolge van het feit dat de telefoondienst voor uitbreiding afhankelijk was van in het staatsbudget gevoteerde investeringen.

De commissie Goedhart bracht omstreeks 1960 op verzoek van de toenmalige directeur van de telefoondienst Professor Bast een rapport uit, waarin werd geadviseerd, de telefoondienst onder te brengen in een aparte entiteit die zelfstandig zou kunnen opereren op de kapitaalmarkt. Op die manier zou er snel voldoende geld beschikbaar komen om iedereen die een telefoon wenste, daarvan te voorzien.

Het advies werd niet opgevolgd,

Veel individuele zakenlieden en kleine en grote ondernemingen werden ernstig gedupeerd, doordat zij niet over voldoende telefoonlijnen beschikten.

Zelfs om één nummer te verkrijgen, moest men jarenlang in de wachtkamer en waren vele bezoeken nodig aan de telefoondienst om te soebatten voor een lijn.

Men zou denken dat het parlement met een dergelijke bedroevende situatie korte metten zou maken, maar het Nederlandse parlement was tot een dergelijke beslissing eenvoudig niet in staat, vermoedelijk ten gevolge van bij de leden bestaande domheid.

Dit is slechts één voorbeeld waaruit blijkt, hoe waardeloos de verzameling van volksvertegenwoordigers was en is en hoeveel schade de overheid jaarlijks toebrengt aan haar burgers.

Ook was er na de oorlog een lange periode, waarin tengevolge van het overheidsmonopolie het internationale telexen en telefoneren uit Nederland extreem duur was. In 1965 betaalde ik nog 14 gulden per minuut voor een gesprek met Indonesië. Als je tien minuten sprak, was je een weekloontje kwijt.

Uit Engeland kostten zowel het telefoneren als het telexen een fractie van de kosten in Nederland.

Ik weet niet of de overheid inzag, hoeveel miljard schade hiermee veroorzaakt werd, maar ik vrees het ergste.

Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. Alles wat de overheid aanraakt stagneert. Bijv. onderwijs. Al meer dan een eeuw kinderen opsluiten en iemand met een bord voor de klas. Dat kan beter.

 2. Weet je… De overgrote meerderheid weigert rationeel te gaan denken.. Ze blijven hopen dat de collectiviteit eens wel in hun voordeel gaat werken…

 3. Zolang je dit overheidssysteem in takt houdt krijg je imbecielen als volksvertegenwoordigers. Waarom moeten overheidsbestuurders niet gewoon solliciteren naar hun baan en op grond van hun antecedenten door een onafhankelijke en deskundige commissie worden aangenomen, helemaal los van politieke partijen. En ook door de zelfde commissies blijvend worden beoordeeld op hun functioneren ?

 4. Ik denk dat de overheid alleen de (verwachte) inkomsten zag. Net als nu met de accijnzen.Iedereen weet dat prijzen geen enkel verschil maken in het bestedingsgedrag?

 5. @jhon [5]:
  Oh ik snap ‘m, er moet dus gewoon wat geld bij om verstandige en slimme mensen daar te krijgen. Volgens mij zijn ze met goud behangen zo langzamerhand. En nog verdomme ze ’t om ergens over na te denken. Vandaar al die eigenbelang en dat steel gedrag.
  Ze worden in pinda’s uitbetaald.

 6. @jhon [5]: Eerder, zolang ze mensen een geweldsmonpolie geven, waarvan ze geen klant zijn maar slachtoffer, zijn ze de pineut en vinden slechte mensen een manier om machtig te worden in het geweldsmonopolie.

 7. of die Kamerleden dom zijn weet ik niet, in ieder geval te dom om de onverwachte consequenties te beseffen, maar beslist wel sluw (voor zichzelf).

 8. Het zijn geen domme mensen.
  Je moet de juiste karakter eigenschappen hebben.
  En de goede taal spreken en begrijpen.
  Je moet ziende blind zijn en horend doof.
  Het is ook een verdienste als je goed bent in het zagen van
  stoelpoten, en dan weer in slijmen en lijmen.
  Maar vooral niets zeggen dat je in moeilijkheden brengt.
  Ook de kat in t donker knijpen is een goede bezigheid,
  en dan zelf mouwen.

  Dit is nog niet alles, maar hier kan je wel al wat mee!!

  Maar als je deze eigenschappen niet hebt, begin er dan
  maar niet aan.

  Je ziet het is al met al nog al wat, misschien lusten ze pinda s?

  Maar DOM???? Volgens mij doen ze het erom.

  hugo van reijen [11] reageerde op deze reactie.

 9. @hugo van reijen [11]:

  Een van de redenen kan zijn, dat men van boven af de tijd nog
  niet ge komen achte, om ons deze mogelijkheid te bieden.
  Wij worden niet bestuurt door de geen die in de etalage zitten.
  Die voeren uit wat gewenst wordt.
  Wij hebben geen inzicht in zaken, al denken veel mensen dat!
  Strategieen hebben soms een tijdsduur van dertig veertig jaar.
  Denk bv. aan de samen voeging van Europa, het in voeren
  van de euro, het veranderen en aanpassen van wetten.
  Zodat deze beter toegesneden zijn t.o.v. wat verandert. enz.
  Wij worden daar niet bij geroepen.

  Op enig moment zijn het gewoon, voldongen feiten geworden!
  Door de strot ge duwt, het is soms even slikken.

Comments are closed.