120px-Toine_MandersVorige week is Toine Manders van het HJC en voorzitter van de Libertarische Partij in Cyprus aangehouden op verzoek van de Nederlandse fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD. 50PLUS-Europarlementariër Toine Manders – die andere Toine Manders – maakt zich zorgen om zijn herverkiezingscampagne nu zijn naamgenoot is gearresteerd, zo schrijft de Volkskrant op 1 februari jl. Die andere Toine Manders heeft inderdaad redenen om zich zorgen te maken over zijn imago, om heel andere redenen.

Die andere Toine Manders is sinds 1999 lid van het Europees Parlement. Hij zat daar al die jaren voor de VVD en moet volgens de interne regels van de VVD na drie termijnen plaats maken voor een ander. Toine Manders wil echter graag doorgaan en besloot daarom om over te stappen naar 50PLUS. Hij is inmiddels gekozen totlijsttrekker voor deze partij bij de Europese verkiezingen in mei dit jaar.

De verkiezing van Toine Manders – laten we hem Euro-Toine noemen – in 1999 was voor iedereen een verrassing. Hij slaagde erin op voorkeursstemmen gekozen te worden, geheel tegen de zin van het partijbestuur van de VVD, dat hem niet op een van de verkiesbare plaatsen had gezet. De voorkeurscampagne werd mogelijk gemaakt door een royale sponsoring door het Brabantse bedrijfsleven, die Euro-Toine in staat stelde de hele provincie vol te hangen met groot formaat verkiezingsposters.

Het blog GeenStijl onthulde nog niet zo lang geleden dat Euro-Toine lobbyd voor het Brabantse bedrijf NXP. Dit bericht plaatst de sponsoring van zijn voorkeurscampagne uit 1999 in een ander licht. Was NXP misschien een van zijn sponsors? We weten het niet.

De Wiki van Euro-Toine meldt dat hij eerst kunstenaar was, daarna advocaat en procureur en vervolgens EU-parlementslid. Zijn overstap naar 50PLUS is de zoveelste koerswijziging van Euro-Toine. 50PLUS is immers een geheel andere partij dan de VVD, met hele andere doelstellingen. Voor Euro-Toine zijn die partijen kennelijk uitwisselbaar. Het lijkt of hij parlementariër van beroep is, zoals Jan Pronk ooit minister van zijn vak bleek te zijn.

Bekijken we daarentegen de carrière van Toine Manders van de Libertarische Partij, dan zien we een consistente lijn. LP-Toine Manders praktiseert wat hij predikt en maakt daar een broodwinning van. Hij trekt een consistente lijn. De partijwissel van Euro-Toine riekt naar opportunisme. In een tijd waarin veel kiezers ontevreden zijn met de gevestigde partijen kon hem dat weleens opbreken. Hij is immers als meer dan 15 jaar een exponent van het EU-establishment. Een overstap naar de protestpartij 50PLUS die zichzelf ook nog eens moet bewijzen op het Europese vlak, verandert dat beeld niet van de ene op de andere dag.

Mijn sympathie gaat uit naar Toine Manders van de LP. Die andere Toine Manders bevestigt met zijn geuite zorgen alleen maar alles wat je altijd al van hem dacht.

Paul Verhaegh

6 REACTIES

  1. euro-toine is een belastingparasiet die zijn hele leven op andermans onvrijwillige zak heeft geleeft. Het idee dat zo iemand repuatatieschade op zou kunnen lopen is belachelijk.

  2. Het is alleen jammer dat zijn opzet waarschijnlijk is om zijn smoelwerk in beeld te krijgen, wat hem mede dankzij dit artikel weer lukt.

  3. Wat een z.. is die Euro-T (namaak T) zeg. Afgezien van zijn acties in het euro parlement (die in het algemeen zeer dubieus zijn) maakt mijnheer zich zorgen om ZIJN reputatie terwijl de echte Toine onschuldig in het gevang zit als gevolg van een overheidshetze. In plaats van dat deze parlementairier zich sterk zou maken voor anderen (dat wat in eerste instantie zijn taak als “volksafgevaardigde” zou moeten zijn), maakt namaak-T zich zorgen om ZIJN reputatie. Genoeg redenen lijkt me om dit weekdier links te laten liggen.

  4. Altijd lachen dit soort nep-liberalen die als loopjongen van de sponsor dienst doen. Misschien moet echte Toine een laster-zaak tegen Eurotoine beginnen; na de verkiezingen.

Comments are closed.