Land_Zwitserland_EUvtijZWITSERLAND *****
Het Zwitserse wintersportgebeuren ontstond rond 1825 in het Zwitserse Berner-Oberland. Nabij het toen nog nauwelijks bestaande Interlaken. Nu zeer bekende plaatsen als Mürren, Wengen en Grindelwald bestonden slechts uit enkele boerenschuren. Toch ontwikkelde het toerisme zich razendsnel. In 1830 waren er 140 bedden voor toerisme in Interlaken, een tiental jaren later kwamen de eerste van alle luxe voorziene hotels aan de, bij veel Nederlanders zeer bekende Höheweg. Ook de scheepvaart voor passagiers op de meren van Thun en Brienz kende een rappe ontwikkeling.

 

Ondertussen begonnen de Zwitsers gedurende de tweede helft van de 19e eeuw aan tal van technische projecten, ja zelfs hoogstandjes. Met als ultieme prestatie de mogelijkheid om met een trein vanaf Kleine Scheidegg (na eerst een rit met een andere tandradbaan vanaf één van de twee dalstations Lauterbrunnen of Grindelwald) de Jungfraujoch te bereiken.
Maar niet voordat u eerst een halte hebt gemaakt in de Eigerwand (waar men zelfs een raam kan openen voor alpinisten om aan de bestijging van één ’s werelds gevaarlijkste en moeilijkste bergbeklimmingen te beginnen, namelijk die van de Eiger-Nordwand.

Even later stopt de trein opnieuw. Ditmaal met uitzicht op de Eismeergletscher. De belangrijkste voedingsbron van de Rhône die uiteindelijk in de Middellandse Zee zal uitmonden.

Tegelijkertijd met de ontwikkeling van het toerisme, toen hoofdzakelijk zeer rijke Engelsen en uit hun koloniën afkomstige Indiërs, wat Fransen en Duitsers, hier en daar een Rus, zelfs Nederlanders (getuige een verslag van een stoomboot die weliswaar op het Meer van Genève ontplofte en veel slachtoffers maakte, waaronder Nederlanders, hetgeen er op wijst dat Nederlanders alreeds in de 19e eeuw Zwitserland bezochten).

Ondertussen werd in Interlaken een hotel gebouwd. Het Grand Hotel Victoria Jungfrau. Dit hotel, zoals iedere horeca-ondernemer of horeca-geïnteresseerde zou moeten weten, was het eerste Palace-hotel in z’n soort (en is het nog steeds). Alle andere hotels van dat niveau, in Zwitserland, aan de Côte d’Azur, Biarritz, kortom overal, namen dit hotel als voorbeeld van hoe het écht moest!

En dit brengt ons bij het Zwitserland van 2013. Ook nu, anno 2014 laten ze ons zien hoe het, nu op democratisch gebied, moet. Uit de Zwitserse referenda kunnen veel landen op deze planeet zeer veel leren. Democratie en vrijheid van meningsuiting zijn immers zaken van meer dan het allerhoogste belang.

De Zwitsers hebben zich in een bindend (daar wordt dus niet van afgeweken) referendum uitgesproken voor quota om het aantal immigranten, ook uit EU-landen, te beperken.
De Europese Commissie “betreurt dat het initiatief voor de invoering van immigratiequota er komt via deze stemming. Dat druist in tegen het principe van het vrij verkeer van personen tussen de Europese Unie en Zwitserland.” Het is duidelijk dat de EU “vrij verkeer van personen” belangrijker vindt dan de democratie.
En niet alleen de democratie, maar ook veiligheid of criminaliteit. Dat “vrij verkeer” moet volgens de EU opgedrongen worden, desnoods tegen de wil van de meerderheid van de bevolking in.

Daarmee zijn nog niet alle bruggen tussen de EU en Zwitserland opgeblazen maar het proces van geleidelijke inpalming van Zwitserland is daarmee wel bemoeilijkt. De Zwitsers zullen zich mischien nog los kunnen maken van de enorme zuigkracht van de EU. Ze hebben hun grenzen, hun identiteit, hun vrijheid en hun democratie tenminste voorlopig gered.

Waar ik me grote zorgen over maak is de reactie van de gehele eurocratische top nadat de uitslag van het referendum bekend werd. Het begrip ‘democratie’ bleek volledig zoek.
Eens te meer een bewijs dat de EU louter en alleen grotere belangen nastreeft: namelijk de EU-Superstaat. Het viel in zekere zin nog mee dat er geen ideeën geopperd werden om een soort Berlijnse Muur te bouwen rond Zwitserland.

Vrijheid kent geen grenzen. Maar blijkbaar wel in Brussel, waar woorden als sancties, straffen, dwarsbomen, de eerste reacties bleken te zijn uit de monden van de ‘democratisch’ verkozenen.

Ingezonden door berexstone !!!

Land_Zwitserland_EUvtij

4 REACTIES

 1. Dat “vrij verkeer” moet volgens de EU opgedrongen worden, desnoods tegen de wil van de meerderheid van de bevolking in.

  Uiteraard. Het doel van dit “vrije verkeer” is niet zozeer vrij reizen voor wie het wil. Het doel is een volksverhuizing te veroorzaken welke de respectievelijke nationale identiteiten moet slopen om plaats te maken voor de “EU identiteit”. De EU met Gollem als Führer. En met uitkeringstoeristen die de nationale staten komen ontwrichten.

  Het aantal immigranten vanuit Engeland (of Nederland, Zwitserland) naar Roemenie zal beperkt zijn. Omgekeerd niet.

  Divide et impera

  Naam * [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Naam * [1]:
  Aanvulling: Ik noem Roemenie als voorbeeld. Maar je kan hier elk pauperland naar keuze invullen. En als de Europese pauperlanden op zijn, dan breidt met uit naar Noord Afrika.

 3. Typisch voor de oud communist Bar rosa,verdeling van de armoede,alleen niet voor zijn soort!

Comments are closed.