avatar MMAPEen hekel punt bij libertariërs: belastingen betalen. Helaas, zolang we de roverheid nog niet omver geworpen hebben (en het kan, wij burgers zijn met meer), zal het in maart voor velen weer “die maand” zijn dat we de balans van de staatsroverij mogen opmaken. Ik raad u echter aan: bel NIET met de Belastingtelefoon(s).

Stuur liever een brief waar u schriftelijk antwoord op uw vragen eist. Alle adviezen die u namelijk via de Belastingtelefoons krijgt (áls u tenminste een rover te spreken krijgt die überhaupt kennis van zaken heeft) zijn waardeloos. Mocht zich een dispuut aandienen op basis van iets dat u met advies van een van de Belastingtelefoons hebt ingevuld in uw opgave, hebt u geen poot om op te staan.

Stuur dus bij voorkeur een brief en vraag om schriftelijk antwoord. Ten eerste levert u dat meteen uitstel op, als u slim genoeg bent dat meteen aan te vragen op basis van dat u uw opgave niet kunt indienen zonder antwoord op uw brief (en de eerste ambtenaar die BINNEN 6 weken zijn werk doet moet ik nog tegenkomen). Ten tweede hebt u schriftelijk bewijs.

De Consumentenbond heeft aangetoond, dat twee-derde (66,6%) van de door de Belastingtelefoon gegeven adviezen fout en/of onvolledig zijn. “Leuker kunnen we het niet maken, BETER ook niet“, blijkbaar.

Het Gerechtshof Den Bosch heeft al in 2008 (GHSHE:2008:BD6478) bepaald dat: “de Belastingdienst ongehinderd algemene voorlichting moet kunnen geven zonder dat dat tot gevolg heeft dat bij onjuiste inlichtingen de Belastingdienst daaraan is gebonden“. U kunt dus een fiscale boete krijgen voor hetgeen u op aanraden van een advies van de Belastingdienst hebt ingevuld. En met een mondeling verkregen advies staat u zeer zwak, zorg daarom voor schriftelijke antwoorden op uw vragen.

Oh ja, voor degenen die het nog niet wisten: er zijn 4 belastingtelefoons in Nederland. De gewone Belastingtelefoon, de Belastingtelefoon Buitenland, de Belastingtelefoon Auto en de Belastingtelefoon Douane.

Bron: Indicator Tips & Advies, een 14-daagse adviesbrief voor de ondernemer met veel tips en trucs over de financiële kant van uw onderneming.

5 REACTIES

  1. Ik ken iemand die als ondernemer er één grote puinhoop van had qua belasting / btw en financiele zaken en hierdoor failliet ging en tot mijn verbazing enkele weken later bij de belastingtelefoon werkte als ingehuurde kracht.

  2. Veel overheidsinstellingen, maar ook commerciële bedrijven, doen zo langzaamaan of ze water zien branden, wanneer je schriftelijk met ze correspondeert. Als ik daarnaar verwijs, zeggen ze: “Maar waarom heeft u dan niet gebeld?” Ik zeg keihard terug: “Kunnen jullie niet lezen dan?” Door schriftelijk te communiceren leg je alles automatisch vast en houd je wat langer stand, dan wanneer je vertrouwt op de kunsten van de belmiep (m/v) aan de andere kant om je verhaal samen te vatten. Als er een goede telefoon komt, waarbij je alle gesprekken op een heldere wijze kunt opnemen, zonder allerlei kunst- en vliegwerk, dan wil ik misschien eens overstappen. Maar als ik het verhaal over de belastingdienst lees, dan helpt het zelfs niet, dat je de gesprekken opgenomen hebt.

  3. Ik was vroeger loonslaaf en heb de belastingtelefoon gebruikt bij het invullen van de opgaven. Ik geef het toe, ik heb een keer een enorme bende van mijn belastingen gemaakt. Gedeelte UWV uitkering, gedeelte loon, aftrekposten teveel opgegeven en pats boem je bent de sjaak. Immers makkelijker kunnen ze het niet maken. Maar…. Alle eer aan de belastingdienst ze hebben me geholpen om de zooi weer op orde te krijgen. Vervolgens werd ik full-time staatsslaaf beter bekend als ondernemer. En ik dacht: Ik bel de belastingen en maak een afspraak om mijn IB in te vullen om te voorkomen dat ik er weer een teringzooi van maak. Niet dus… Immers ik ben ondernemer en dan is de belasting telefoon gesloten. Dan mag je naar een accountant, boekhouder of adminkantoor die je tegen een tarief van 120 per uur uitkleden.

    Wees lief voor uw dierbaren.

    Meneer Storm [5] reageerde op deze reactie.

  4. @Pendragon [4]: Leuk is het nooit geweest, zal het ook nooit worden en geloof me: ze zijn echt niet van plan het makkelijker te maken, want als ze dat wel deden zouden ze geen werk meer hebben.
    Oplossing:VERZET,VERZET en nog eens VERZET.

Comments are closed.