PiratenPartij_NLAls je geen bezitter van iets bent dan mag je dat niet verkopen. Lijkt me vrij duidelijk. Jarenlang claimde Buma Stemra in haar recht te staan door een heffing op het embedden van filmpjes op internet te innen. De rechter heeft Buma Stemra teruggefloten:

Afgelopen februari bleek uit een uitspraak van het Europese hof van Justitie (Svensson/Retriever C-466/12) dat voor het linken naar of embedden van legale en vrij toegankelijke content op het internet geen hernieuwde toestemming van de rechthebbende noodzakelijk was. Daarmee bleek de “embedtax” die door BUMA geheven werd op onder andere het embedden van Youtube videos onrechtmatig. Om deze reden besloot BUMA haar heffingen voor 2014 te staken.

mr. Mark Krul, advocaat bij Wisemen advocaten. “In principe heeft BUMA jarenlang heffingen opgelegd terwijl de juridische grondslag daarvoor ontbrak. Ze heeft als het ware rechten op linken en embedden verkocht terwijl die rechten helemaal niet vekocht konden worden. Websites hadden dat recht immers al. Terugbetaling van deze heffingen is daarom op zijn plaats.”

Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, gaat verder:” Het feit dat BUMA jarenlang, met spierballentaal en onder dreiging van rechtsgang, deze heffingen heeft afgedwongen is moreel verwerpelijk en juridisch onrechtmatig. “Het getuigt van laag moreel besef om jarenlang ‘in naam van het recht’ heffingen te innen, om vervolgens te weigeren deze terug te betalen als onomstotelijk vast is komen te staan dat er helemaal geen juridische grondslag is voor het innen van deze embedtax.

Veel particulieren en kleine ondernemers hebben in het verleden de handdoek in de ring moeten gooien omdat zij geen geld hadden om de heffingen te betalen of om een proces met BUMA aan te gaan. En dat terwijl ze volledig in hun recht stonden! Jarenlang heeft een grote partij als BUMA, hierbij gedekt door de overheid, haar financiële kracht mogen misbruiken om haar zin door te drukken zonder zich zorgen te maken over de wet.”

***********************************************************************

Nadere info: dit is een actie van de piratenpartij. Niet iedere burger bukt en accepteert dit soort dwang. Piratenpartij activisten, bedankt voor dit succes! Linkjes naar nadere informatie alhier:

De brief waaruit het standpunt van Buma Stemra in deze blijkt en waarin zij afwijzend reageert op een verzoek tot teruggave, ook u kunt deze brief ontvangen als u eerst deze brief verstuurt,

4 REACTIES

  1. Ik begrijp het niet helemaal. Is dit een succes behaald door de Piratenpartij? Of claimt de Piratenpartij een deel van het succes behaald door anderen?

  2. Iets “bezit” noemen wat je niet kan vast pakken is wel heel erg hebberig en waanzin.

Comments are closed.