In de VS is de overheid verwikkeld in een schandaal waarin federale agenten The_CIA_and_the_Cult_of_Intelligencein elkaars computers aan het inbreken zijn. De CIA en NSA zijn in feite staten binnen een staat. Onze klompenvariant is de AIVD waarbij politici lopen te schutteren en te schermen met ‘nationale veiligheid’ zodra er weer wat onsmakelijks aan het licht komt.

Begin 2009 besloot de Senaat een onderzoek in te stellen naar de CIA nadat bekend werd dat een CIA medewerker veel bewijs van marteling had vernietigd. De CIA kreeg de opdracht om haar dossiers digitaal beschikbaar te stellen aan het onderzoeksteam. Dit gebeurde op een besloten plek in Virginia.

Het onderzoeksteam bestudeerde de CIA files en kwam er op een gegeven moment achter dat hun computers gehacked waren. Het bleek dat de hackers CIA agenten waren die wilden weten wat de onderzoekers ontdekt hadden. De CIA zegt weer dat de onderzoekers hun computers zelf gehacked hadden omdat ze meer informatie wilden zien dan de CIA beschikbaar had gesteld.

De CIA werd opgericht in 1947 met als doel informatie stelen/verzamelen van buitenlandse overheden om zo ‘de Amerikaanse veiligheid te garanderen’. Het Congres en president Truman waren toen al bezorgd dat het niet bij spionage over de grenzen zou blijven. Van nature opereerde de CIA in het geheim en het ontbrak aan verantwoording en inzicht. Een manier om daar wat aan te doen was dat de CIA rapporteerde aan twee commissies van het Congres. In het geheim dan wel.

In de loop der jaren werd de relatie tussen de CIA en de toeziende commissies steeds inniger. Tijdens de Bush en Obama periode vroeg en kreeg de CIA toestemming om gevangenen te martelen, Amerikanen te doden met drones en militaire interventies te beginnen. Allemaal ruim voorbij hun oorspronkelijke missie van geheimen stelen.

De commissieleden zijn senatoren die blijkbaar instemmen met de uitdeinende taakomschrijving van de CIA. Omdat de commissies in het geheim vergaderen, weten we niet wat de CIA vraagt, of er leden bezwaren hebben, of er wat afgewezen wordt of wat er precies wordt goedgekeurd. De commissieleden hebben geheimhouding gezworen.

Dit zijn dezelfde commissies die toestemming aan de National Security Agency (NSA) gegeven hebben om het Amerikaanse volk te bespioneren. In ieder geval hebben de commissies die de veiligheidsdiensten moeten controleren meer op met overheidsmacht dan met persoonlijke vrijheid. In het Congres weet 95 % niet wat de CIA en NSA uitvoeren en de overige 5 % geeft de veiligheidsdiensten zo ongeveer carte blanche.

 

2 REACTIES

Comments are closed.