120px-Hans_van_MierloDe verkiezingsuitslag van woensdag jl. bracht teleurstellingen en verrassingen.

De Libertarische Partij slaagde er niet in om zetels te bemachtigen. Dat is jammer, maar er is niemand overboord. Per slot van rekening heeft de SP er ook twintig jaar over gedaan om zetels te behalen. Voor libertariërs geldt op dit moment dat het proces belangrijker is dan de uitkomst. Met het proces bedoel ik het samenwerken met elkaar, het knopen van netwerken, het leren campagne voeren en het promoten van het gedachtegoed in het algemeen. Alle reden dus om gewoon door te gaan. Dat is althans mijn – bescheiden – mening.

Kijken we naar de andere partijen, dan zien we verlies (PvdA, VVD) en winst (D66). Dat de Democraten 66 in de grote steden winnen van de PvdA die daar traditioneel de dienst uitmaakt(e), is voor libertariërs een gelimiteerd voordeel. D66’ers zitten op immateriële onderwerpen doorgaans redelijk op een lijn met libertariërs. Op sociaal-economische onderwerpen daarentegen zitten ze echter eerder op de lijn van de sociaal-democraten.

Er is een één punt waarop ik stille hoop heb als het op D66 aankomt: meer directe democratie. D66 wilde ooit een direct gekozen burgemeester. Iedereen die het kwartetspel met burgemeestersposten weleens van dichtbij heeft meegemaakt weet hoe onfraai het er aan toe gaat. Een direct gekozen burgemeester zou daar verandering in brengen.

Belangrijker is nog dat gevestigde partijen daarmee van een belangrijk beloningsinstrument worden beroofd. In de praktijk gebruiken de gevestigde politieke partijen burgemeestersposten (net als de post van Commissaris van de Koning) immers om partijleden te belonen voor jarenlange trouwe dienst als wethouder, gedeputeerde, kamer- of statenlid. Door hier een einde aan te maken komt er meer ruimte voor dynamiek in het politieke systeem. Het biedt kansen aan kandidaten die nu eens niet aan een politieke partij zijn gelieerd, maar wel een electorale basis hebben.

Als D66 erin slaagt de winst die zij met de raadsverkiezingen heeft behaald te consolideren bij de volgende landelijke verkiezingen, is de partij in een ideale positie om de gekozen burgemeester weer op de agenda te zetten. Het zou zelfs een verkiezingsitem kunnen worden.

Dit onderwerp wel of niet oppakken is voor D66 een lakmoesproef: zijn de “Democraten” nog steeds de rebellen van weleer, of is het inmiddels een regentenclub geworden, net als alle andere gevestigde partijen? Kortom, een kwestie van to be or not to be. Juist nu, D66’ers.

Paul Verhaegh

10 REACTIES

 1. zijn de “Democraten” nog steeds de rebellen van weleer, of is het inmiddels een regentenclub geworden, net als alle andere gevestigde partijen?

  De vraag stellen is hem beantwoorden. Google eens op Nijmegen en Tom de Graaf (als ik het goed heb).

  Sinds het EU referendum van 2005 is het oorverdovend stil bij D66 omtrent referenda. Pechtold c.s. is een broodpoliticus en opportunist als alle andere.

 2. Hoewel ik van de grote partijen D66 het beste trek, denk ik dat je je vergist in hun hun passie over bestuurlijke vernieuwing.

  Hoewel dit ooit een kroonjuweel was voor D66, is dat de laatste jaren niet meer zo en voor Pechtold al helemaal niet.

  Het is niet alleen opvallend stil hierover, D66 verzet zich hier zelfs actief tegen.

  Neem bijvoorbeeld het Burgerforum initiatief om bevoegheidsoverdrachten aan de EU aan referenda te onderwerpen.
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail.jsp?id=2014P01044
  Als je op de “stemverhoudingen in detail” klikt, dan zie je dat D66 alle referendum moties verwerpt.

  D66 is wel voor de ‘democratisering’ van de EU, (o.a. een gekozen minister president), maar daar moet de Nederlandse democratie voor wijken.

  Raymond [6] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&igenwijs [8] reageerde op deze reactie.

 3. @Adam [5]:

  Hoewel ik van de grote partijen D66 het beste trek, denk ik dat je je vergist in hun hun passie over bestuurlijke vernieuwing.

  Lees mee…Er is een één punt waarop ik stille hoop heb als het op D66 aankomt: meer directe democratie. D66 wilde ooit een direct gekozen burgemeester. Iedereen die het kwartetspel met burgemeestersposten weleens van dichtbij heeft meegemaakt weet hoe onfraai het er aan toe gaat. Een direct gekozen burgemeester zou daar verandering in brengen.

  Antwoord : eenieder in de STATENGENERAAL weet dat dit juridisch niet kan ( D666, incluis ) , het is mij een voll. raadsel , waarom de website VRIJSPREKER , elke keer dit kadaver opgraaft ?

  Raymond [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Raymond [7]:
  Ik heb het al eens eerder ge zegt.
  Je kan kiezen wat je wil, je krijgt wat zij je geven.

  @Adam [5]:
  Reken niet op d66 met politiek stem gedrag!
  Alreeds meerdere keren hadden zij de sleutel tot blokkeren in de hand maar konden of durfde de deur voor besluiten, die zij beslist niet zouden nemen, niet dicht te houden.

  Een daar van, is het zenden van troepen naar Joegoslavie.
  En zo zijn wij mede verantwoordelijk ge worden aan grote
  ellende.
  Aan gericht mede door dat besluit!!

 5. @Raymond [7]:
  Ik snap je commentaar niet helemaal. De Staten-Generaal is dan wel niet betrokken bij de benoeming (achter de schermen spreken de fracties ondertussen wel een woordje mee over de verdeling van de aantallen posten over de partijen), maar wel bij de noodzakelijke grondwetswijzing. Daar doelt het artikel op.

 6. Misschien off topic, maar ik moet het toch kwijt…

  Bijvoorbeeld op straat (als ik de honden uitlaat) probeer ik de mensen op de LP te wijzen als ze niet meer weten waar op te stemmen.
  Gisteren inderdaad iemand tegengekomen die de folder (LP Den Haag) opensloeg, maar hem direct weer weggooide toen hij iets las over open grenzen.
  Mijn idee is dat dat onderwerp meer iets is voor het moment dat de LP een meerderheid heeft.(verre toekomst dus)
  Toch weer een stem minder.

Comments are closed.