Who_is_itHet komt weleens voor dat je als Vrijspreker-blogger gewoon geen idee hebt waar je deze keer over moet schrijven. Op zo’n moment pak je maar gewoon een onderwerp en probeer je daar een stuk over te maken.

Deze week is voor mij zo’n keer. Ik weet het echt niet en ik heb daarom besloten om eens een stuk over een onbekende politicus te schrijven. Op de website van de Tweede Kamer heb ik een redelijk onbekend Kamerlid gevonden: Geert Wilders.

“Geert Wilders? Wie is dat?”, zult u zeggen. Die vraag is begrijpelijk, want wie heeft er nou ooit van Geert Wilders gehoord?

Geert Wilders is een typisch voorbeeld van iemand die een zetel heeft in het parlement, maar er in tegenstelling tot veel andere Kamerleden niet in slaagt om de mediaschijnwerper op zichzelf te richten. En dat terwijl hij toch echt geen backbencher is!

Voor libertariërs die politieke ambitie hebben is het interessant om de onbekendheid van Wilders eens te analyseren, want daar zijn wel lessen uit te trekken.

Belangrijk voor een volksvertegenwoordiger is om onderwerpen (mediadeskundigen spreken van issues) naar zich toe te trekken. De parlementariër in kwestie kan zich zo’n onderwerp dan als het ware toe-eigenenen, zodat hij of zij altijd degene is die als eerste – of zelfs enige – wordt gevraagd om over dat onderwerp iets te zeggen.

Als we naar het Kamerlid Wilders kijken dan zien we dat hij daar in al zijn jaren in het parlement nog steeds niet in is geslaagd. De vermoedelijke oorzaak is de keuze van het favoriete onderwerp van Geert Wilders: de islam. Typisch een onderwerp waar je buiten Wilders zelf nooit iemand over hoort. En dan kun je als Kamerlid er nog zo vaak over beginnen, maar als het niemand interesseert gaat het natuurlijk nooit resoneren. Zeg nou zelf: interesseer jij je voor de islam? Of ken je iemand die het daarover wil hebben? Nou dan!

Een andere strategie voor Geert Wilders zou kunnen zijn om zichzelf tot spraakmakend onderwerp te maken. Door te zorgen dat niemand om je heen kan, kun je ook het debat bepalen. Maar ook dat zien we Wilders na al die jaren in het parlement niet doen, en eerlijk gezegd zie ik het ook in de toekomst niet snel gebeuren. Geert Wilders is er gewoon de persoon niet naar. Spelbepalend bezig zijn in de politiek vereist per slot van rekening een zekere mate van polariserend vermogen, en dat heeft Wilders gewoon niet. Hij is te redelijk, te veel van: enerzijds, anderzijds. Te voorzichtig gewoon om eens duidelijk stelling te nemen. Geeft nooit hom of kuit.

Daartegenover staat dat Wilders niet bang hoeft te zijn voor de downside van polariserende politiek: het risico dat je zelf onderwerp van debat wordt. Dat kan er toe leiden dat anderen jouw persoon tot onderwerp van politiek maken en dat onderwerp naar zich toetrekken. Dan gaat het wel iedere keer over jou, maar je fungeert dan meer als symbool dan als deelnemer aan het debat. Maar ook dat zullen we met Wilders niet snel zien gebeuren.

Nee mensen, Geert Wilders heeft alles in zich om een grote onbekende in de politiek te blijven. In de Nederlandse politiek bedoel ik dan, want over het buitenland hoeven wij het in relatie tot Wilders niets eens te hebben.

Gelukkig zijn er nog andere leden van ons parlement die wel weten hoe je spraakmakend kunt zijn. Is er toch altijd wat te doen in politiek Den Haag, ondanks Geert Wilders.

Paul Verhaegh

10 REACTIES

 1. @zoishet [1]: Je kunt het eentje tweetje van Geertje – een van de langstzittende kamerleden – en zijn dierbare collega’s van andere partijen geen landverraad noemen hoor. Het is ragfijne manipulatie van vertrouwen en wanhoop.

  Kijk naar de winst die gemaakt is: het anti-EU tuig staat weer aan de zijlijn geparkeerd, het geknuffel van jihadisten in de toekomst is verzekerd en ALLE partijen doen hun voordeel met de prachige show van Wilders, in de rol van de Miskende Held. Een absolute win-win. Petje af.

  Qvic [4] reageerde op deze reactie.

 2. Politiek is een spel. Een spel waar iedereen zijn/haar rol in heeft. Als je Mark Rutte en Geert Wilders samen ziet, gaan ze heel vriendschappelijk met elkaar om. Het is manipulatie. En als je hier in meegaat, je druk maakt om wat er gezegd is door Wilders, hebben ze je daar waar ze je willen hebben. Mensen zijn zo makkelijk te beinvloeden. Als makke schapen. En als Wilders weer in het kwaad daglicht gezet wordt, is er weer angst gezaaid, want in mei zijn de europesche verkiezingen en uiteraard wil de politiek niet dat we uit de EU stappen. En dat is nu juist wat heel belangrijk is, want als wij in de EU blijven, worden wij als mens helemaal afgebroken. Onze waardigheid wordt stukje bij beetje afgenomen. De EU maakt de mens slaafser dan ooit tevoren. En is dat wat wij willen? Als slaven gehouden voor geld? Geld voor wie? Nee, politiek is een grote leugen. Een leugen vol met manipulaties. Het wordt tijd dat iedereen dat eens gaat inzien. Het heeft helemaal niets te maken met onze medemensen, de Marokanen. Het wordt tijd dat iedereen eens wakker wordt en de leugen gaat doorzien. Zo komt er verandering. Vanuit ons, het volk. Wordt wakker!!!

  Schrijver [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Ness [2]:
  Dus jij hebt voor de EU gestemd en je bent heel tevreden dat het land vol gepropt wordt door laag opgeleide emigranten uit moslimlanden. Als jij er zo voor bent, waarom vindt het vanzelfsprekend dat al die Nederlanders die hiervan niet gediend zijn hun mening voor zich moet houden,als of deze Nederlanders geen eigen meningsuiting mogen hebben c.q. mogen geven. En daarbij deze anti-EU tuig noemt. Dan moet ik zoihet gelijk geven, dan behoor je echt tot de landverradersclub. De gevestigde politiek die zo pro EU zijn, zijn net als toen allemaal lid van de NSB, waar jij dus ook een aanhanger van bent.

  Ness [5] reageerde op deze reactie.
  Individualist [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Qvic [4]: Ik weet niet waar je dit allemaal vandaan haalt of waar je het op baseert. Maar je zit 200% mis. Wel eens van sarcasme gehoord?

 5. Sarcasme vertaalt niet goed door in teksten. De lezer verdient een duidelijk transparant artikel. In plaats van voor/tegen EU horen we het te hebben over voor/tegen menselijkheid. Elke politieke partij bevat toch mensen?

 6. @ik, soeverein mens [3]:
  Wilders is op het politieke toneel gezet om een denkbeeldige vijand te ‘promoten’, de islam. Religies kunnen van alles en nog wat propagaren, maar uiteindelijk gaat het om mensen. Moslims zijn gewoon mensen. Geen volk wil oorlog, tenzij het aangevallen wordt; de defensieve oorlog. Nadat een groep van mensen de macht heeft gegrepen, zullen ze d.m.v. denkbeeldige vijanden en het vestigen van een bepaalde cultuur (het onderwerp van een artikel wat over 2 weken geplaatst wordt) hun macht consolideren. Wie bang is voor een denkbeeldige vijand levert eerder en makkelijker zijn vrijheden in. Dat en niets anders is de rol van Wilders en het vijandsbeeld wat hij creëert. Angst zaaien, zodat mensen volgende vrijheden inleveren en braaf in het gareel blijven.

 7. @zoishet [1]: @Qvic [4]:

  Ik ben landverrader, want Nederland interesseert me helemaal niets.
  Wat me wel interesseert zijn individuen, ongeacht van welk ras, geslacht of geloof, dat op basis van individuele vrijheid hun eigen leven in willen vullen zoals hen dat goeddunkt.
  Wat Nederland daar van vindt (en dat is duidelijk want Nederland is niet gebaseerd op individuele vrijheid) zal me een zorg zijn.

  Ik ben geboren als Nederlander, maar je kunt nu eenmaal niet kiezen waar je geboren bent, en dus is trots op dit land pure onzin, want er was geen keuze.
  Blijft de vraag of ik trots zou moeten zijn op het politieke stelsel waar dit land op gebaseerd is: Nou nee, absoluut niet.
  Ben ik dan misschien trots op haar geschiedenis van colonisatie? Neuhh..
  Misschien op die typische Hollandse mentaliteit van middelmatigheid, van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg? Ook niet echt.
  Op de Nederlandse muziek of filmindustrie dan? Hahahaha.

  Nee, serieus. Nederland interesseert me niets. Het is op niets gebaseerd om mij te interesseren. Mijn interesse is in ideeen en individuen die individuele vrijheid omarmen, en daarbij niet naar afkomst of etniciteit kijken.

  Ja, de EU zou opgeheven moeten worden, want de overheid moet kleiner, niet groter. Maar daarna moet Nederland opgeheven worden, want de overheid moet kleiner. Daarna moeten de provincies opgeheven worden, want de overheid moet kleiner.

  Ik ben dus een “landverrader”.
  En nu?

Comments are closed.