Dollar_logoDe dollar is in groot gevaar. Van verschillende kanten wordt de reserve-currency-status van de dollar bedreigd. En ALS dat gebeurd zal de waarde van de dollar t.o.v. andere valuta’s dalen en de Amerikaanse economie een grote klap krijgen. ******Wat betekent dat voor de euro en voor “ons” ? En de crisis?
De bedreigingen voor de dollar komen van verschillende kanten.

–Uit de Oekraïnse spanningen. Rusland heeft daar de troeven in handen. Niet alleen doordat Putin de gaskraan kan dichtdraaien als het westen (EU en Amerika) te lastig worden. Maar hij kan ook nog eisen dat gas en olie geleverd aan westelijke staten betaald moeten worden in Roebels of in goud. Dat zou Rusland van een teveel aan dollars af helpen.

–Dit laatste geldt nog in versterkte mate voor China. China heeft biljoenen dollars ontvangen voor al die “made in China” producten. Dollars die elke  dag minder waard worden.
China is al langer dan jaar bezig met zoveel mogelijk goud te kopen en loert op een gunstige gelegenheid de renminbi in een sterkere positie brengen. Daarbij heeft het dan Brazilië en India aan zijn zijde.

Die dollarval zou nog wel eens dit jaar kunnen gebeuren!!

Wat betekent dat voor de euro? Neemt die dan in waarde toe? En wordt voor ons alles duurder?
Duidelijker lijkt dat de begonnen stijging van de goudprijs dan versneld zal doorgaan in de richting van meer dan $ 2000.-

In de NL-media zie je daar bijna niets over. Maar onder andere ZeroHedge heeft er regelmatig goede artikelen over.  Zie bvb::

Bundesbank Warns China’s Currency “On Its Way To Becoming Global Reserve Currency” 
, it seems the possibility of China’s Yuan as the next global reserve … member Joachim Nagel noted in a speech entitled “Reniminbi as a potential reserve currency” this week, ” the Chinese currency is well on its way to becoming one of the future global reserve currencies .”

Ron Paul: “This Is A House Of Cards”
Authored by Ron Paul, via The Free Foundation , Federal Reserve Blows More Bubbles Last week at its regular policy-setting meeting, the Federal Reserve announced it would double down on … bullshit levered financial system built on fractional reserves that only benefit bankers, not citizens!! …

Guest Post: Will The Dollar Lose Its Reserve Currency Status To An SDR Currency? 
many nations. The euro now makes up about a fourth of all currency reserves: Here is the IMF (international Monetary Fund) page on voluntarily reported currency reserves:  Currency … the reserve currency has substantial burdens. Regardless of whether such a replacement would be …

Thanks, World Reserve Currency, But No Thanks: Australia And China To Enable Direct Currency Convertibility 
world’s ” reserve currency” in its trade dealings with the world’s biggest marginal economic power, … speculation that China is fully intent on, little by little, chipping away at the dollar’s reserve currency … the US dollar as world reserve currency, may be coming to an end as other, more aggressive …

Nothing Lasts Forever; World Bank Ex-Chief Economist Calls For End To Dollar As Reserve Currency  
reserve currency noting that nothing lasts forever. However, when former World Bank chief … government, said expanding the basket of major reserve currencies — the dollar, the euro, the Japanese yen and … Xiaochuan, called for the creation of a new "super-sovereign reserve currency" to replace …

Geplakt uit <http://www.zerohedge.com/search/apachesolr_search/reserve%20currency>

 

5 REACTIES

 1. De dollarval zou nog wel eens dit jaar kunnen gebeuren?

  Deze week bedoel je ?
  Morgen maandag na de annexatie van Crimea door Vladimir?

  Xinhua Insight: China widens yuan daily trading band, targeting long-term dividends
  English.news.cn 2014-03-15 22:06:57
  http://news.xinhuanet.com/english/indepth/2014-03/15/c_133189067.htm
  STORY HIGHLIGHTS
  – China will widen yuan’s daily trading band from the current 1 percent to 2 percent starting next Monday.
  – China takes a gradual and steady pace in raising its currency’s daily trading limit.
  – The change will not lead to steep depreciation of the Chinese yuan, the statement said.

 2. Toch denk ik niet dat Putin gaskraan dichtdraait. Hoewel het vreemd is dat de directeur van Gazprom zijn hele aandelen pakket de deur uitdeed. Dit geeft alleen de mogelijkheid om amerikaans lng via tankers naar europa te vervoeren. Dat nieuwe fracking gas is erg goedkoop. Ook kan de weerstand tegen fracking in europa wel eens minder worden.
  Dat de heersers in China opeens een sterke valuta willen ipv een zwakke zou ook een enorme omslag betekenen. Meestal willen heersers een zwakke, omdat ze zelf dan de winst van de verdunning pakken. De enige reden dat de Chinese roverheid biljoenen dollars bezit, is omdat ze Yuans drukten en daarmee die exportdollars opkochten, zogenaamd met het doel de Yuan zwak te houden.
  Met een enorme kapitaalvlucht uit China die nu bezig is,
  http://www.zerohedge.com/news/2014-03-15/how-smuggle-money-out-china
  denk ik eerder dat Huang met de pet, verwacht dat de Chinese banken default gaan in de huizenbubble bust.
  Ik verwacht wel dat ze er sterker uitkomen, omdat ze alle produktie doen en ze tegenwoordig ook de meeste patenten pakken. Een beetje zoals in de vorige eeuw de VS een boom had met de roaring twenties, een bust in de grote depressie, een wereldoorlog, maar daarna toch de leider was in vrijheid, welvaart en ontwikkeling.
  Ik verwacht niet dat er ergens heersers voor een sterke munt gaan. Dit scenario wordt wel gebruikt in het boek currency wars, maar de schrijver had dit scenario doorgenomen met het Pentagon. Lijkt me geen onafhankelijke bron.
  Ik denk ook dat een roverheidsbelofte om hun munt hard te maken en aan goud te koppelen, met heel veel cynisme bekeken gaat worden door de onderdaan.

 3. Als de dollar valt, dan betekent dat het einde van het huidige financiële stelsel en dat is zeer goed nieuws. Dit stelsel loopt op haar laatste benen en zal deze aankomende twee jaar onhoudbaar blijken gezien de schuldverzadiging die is opgetreden in de VS, Japan, China en Europa. Grote banken zullen omvallen en men is gedwongen om een waardemunt in te voeren om het vertrouwen te herwinnen van de markten en volkeren. Daar zal de dollar en de euro nauwelijks een rol in spelen, omdat beide zijn gebaseerd op fiatgeld en een schuldeconomie. Vanwege de huidige deflatoire depressie vallen deze torenhoge schulden in de landen niet meer betaalbaar te worden en zullen moeten worden gesaneerd.

Comments are closed.