Een groter tegenstelling dan tussen deze twee beroepen valt moeilijk te bedenken:

de een is actief, schept waarde en brengt iedereen de goederen die:pos

01. hij nodig heeft of nodig meent te hebben

02. in de hoeveelheden die de koper wenst

03. in de kwaliteit die de koper wenst

04. uit het land waaruit de koper ze wenst

05. op het moment dat de koper ze wenst

06. in de verpakking die koper wenst

07. in de entourage die koper wenst,

terwijl de ambtenaar tezelfdertijd bezig is:

01. de handel te bemoeilijken en waarde te vernietigen

02. directe en indirecte heffingen op te leggen aan de handel

03. compositie- en kwaliteitseisen te stellen die niet overeenkomen met de voorkeur van de koper

04. de handelaar te vervolgen en op te sluiten voor vergrijpen die onvermijdelijk zijn

Er bestaat geen beroep, dat zo waardevol is voor de maatschappij als dat van de handelaar/importeur/exporteur, die doorlopend bezig is, zowel van verre en als van heinde oude en nieuwe producten aan te voeren en uit te voeren: een activiteit , die de consument in staat stelt voor zijn inkomen meer goederen en diensten te verwerven en te komen tot een hoger niveau van behoeftenbevrediging.

Helaas is de handelaar aan de parasiterende ambtenaar veel tijd en energie kwijt.

Daardoor beschikt hij over minder tijd en energie om zijn producten op de markt te brengen.

Uiteraard wentelt hij de kosten van alle extra last af op de klant, die zich hiervan maar al te vaak niet of slechts ten dele bewust is.

Met andere woorden: zonder ambtenarij zou het pro-capita inkomen aanzienlijk hoger zijn.

Hugo van Reijen

19 REACTIES

  1. Dus we moeten het hebben van de handelaar?
    De meest belangrijke banen in de economie zijn de vaklui, niet de handelaren of de managers. Die laatste voegen nauwelijks waarde toe. De man op de werkvloer is de echte held. Die maakt van niets, iets. Niet te zeggen dat we zonder koopmannen kunnen, maar die kan je eerder missen dan de man op de werkvloer. Vandaar dat het ook zo slecht gaat met ons land, we hebben nauwelijks werkvloeren meer. Louter managers, bestuurders en koopmannen.

    Hijseenberg [2] reageerde op deze reactie.
    hugo van reijen [3] reageerde op deze reactie.
    MMAP [5] reageerde op deze reactie.
    MMAP [6] reageerde op deze reactie.
    Joseph Kétèll [9] reageerde op deze reactie.

  2. @Matthijs [1]:

    Het zijn allebei nuttige banen anders zouden ze niet bestaan in een vrije markt. Ambtenaar is duidelijk niet nuttig want niemand wil vrijwillig betalen voor zijn ‘ diensten’ . Of de ene baan belangrijker dan de andere is, is niet zo relevant, uiteindelijk is het aan de consument om te bepalen wie het meeste zijn behoefte bevredigt.

    In een vrije markt zal er niet zo snel een situatie ontstaan waar er teveel managers zijn, hun salaris komt nl in de kostprijs en als een bedrijf lagere prijzen kan bieden door onnodige banen te schrappen zullen ze dat zeker doen, anders doet de concurrent het wel. Probleem is dat ambtenaren enorm veel regelgeving hebben uitgestort over bedrijven en je accountants, juristen, ‘ compliance’ officers, HR managers etc nodig hebt om niet in de cel te belanden. Dit in combinatie met torenhoge belastingen om de ambtenaar business class te laten vliegen en werkvloeren in NL zijn haast onmogelijk geworden.

  3. @Matthijs [1]: Okay, die vaklui? Natuurlijk zijn die nodig voor productie. Zeer belangrijk zelfs, helemaal mee eens.

    Maar nu blinken die echte vaklui in de meeste gevallen niet echt uit in handelsgeest en commerciële vaardigheden die nodig zijn om die mooie producten ook daadwerkelijk aan de man te brengen. Sterker nog: af en toe lijken ze tegen autisme en contactgestoordheid aan te zitten, zo is mijn ervaring.

    Ieder zijn werk en het liefst in zijn geliefde richting of overeenkomstig zijn talenten. Ook de vakman heeft geen (genoeg?) inkomen zonder verkoopkanaal, zonder productverbetering, zonder innovatie, zonder “leiding”/management. anders hadden al die briljante vakmensen echt wel gekozen voor een eigen zaak. Maar juist door hun eenzijdigheid durven ze dat iet aan of snappen ze het niet. En hebben ze toch een “mannetje in een stropdas” nodig.

    Tuurlijk, bullsh!tmanagers zijn er teveel, bestuurders idem. Maar verheerlijk niet die vaklui door andere talenten als minderwaardig te bestempelen. Het zit iets genuanceerder in elkaar.

  4. @Matthijs [1]: Trouwens wel knap dat je meteen in de eerste reactie dit topic laat ontsporen in een off-topic discussie. 🙂
    Het ging eigenlijk om ambtenaar versus normaal mens.

  5. @Pendragon [4]:
    Dat zou een zegen zijn voor het land: een maand lang het hele vergunningenstelsel en andere ambtelijke rompslomp afgeschaft!
    Hugo van Reijen

  6. “Er bestaat geen beroep, dat zo waardevol is voor de maatschappij als dat van de handelaar/importeur/exporteur”

    Dat is natuurlijk een beetje overdreven.

    Het is een onderdeel van de maatschappij.
    Wat wil je verkopen zonder een fabrikant?
    Ook deze en vele andere hebben last van de ambtenaren.

    De hoofdlijn klopt natuurlijk wel.

  7. @Matthijs [1]: Er is één harde regel in de business: “Eerst de Markt dan de Fabriek”. Met andere woorden: in een onderneming leidt de verkoper/marketeer. Pas wanneer die succes heeft volgt de producent. Dat geldt voor elk bedrijf van groot tot klein. Een productiegeleide onderneming gaat vroeg of laat kapot. Een marktgericht bedrijf heeft de kansen. Ooit werd het financiëel sterke bolwerk maar in zich zelf gekeerde De Gruyter kapot toen het kleine maar sterk marketinggerichte Albert Heijn de marktaandeel het veroveren ging.

    Romee [10] reageerde op deze reactie.

  8. @Romee [10]: die fabrikant zal eerst de verkoper/marketeer moeten zijn op internet voor hij weet wat hij succesvol kan afzetten. Daarna produceren. Of denk je dat hij al vast gaat investeren in productiemiddelen en een product gaat maken en dan maar zien of het wil verkopen ?
    Nee eerst de markt dan de fabriek.

  9. Koopmannen zorgen voor een efficiëntere distributie van grondstoffen. Om ze dan gelijk te betitelen als; het belangrijkste onderdeel van onze economie, is overdreven.
    Het belangrijkste onderdeel is de arbeider. De rest is icing on the cake. De socialisten weten wel degelijk waar de echte macht ligt. Geen boer, geen brood. Geen mijnwerker, geen erts. Etc etc.

  10. De markt volgt trouwens het aanbod, niet andersom.
    Of vroeg de markt om een iPhone?

  11. Matthijs heeft gewoon gelijk mensen, de enige reden dat de koopman een hoog aanzien geniet is om dat de productie hier al lange tijd ernstig belemmerd wordt en wij dus afhankelijk zijn geworden van de koopman. De koopman heeft net als de advocaat een nuttige functie maar door inmenging van de roverheid wordt het belang van deze beroepen ernstig overschat, dankzij het internet is de traditionele koopman steeds meer overbodig, wat overblijft zijn een ander soort koopmannen, aan de ene kant webwinkels als interface tussen de consument en de fabrikant en aan de andere kant value added resellers waarbij de dienstverlening er om heen belangrijker is als de verkoop van het product.

    “zonder ambtenarij zou het pro-capita inkomen aanzienlijk hoger zijn.”

    Dat staat als een huis, natuurlijk is de ambtenaar compleet overbodig, maar zonder ambtenaar zou er ook aanzienlijk minder ruimte zijn voor de koopman, historische ligt dat natuurlijk anders maar tegenwoordig is logistiek en communicatie onafhankelijk en voor iedereen toegankelijk, “het” obstakel is de overheid met zijn import/export/belasting regels, de koopman exploiteert als het ware de handelsbarrière’s.

  12. Wat je in de praktijk ziet, is dat ambtenaren naar eer en geweten de samenleving proberen te verbeteren, terwijl de meeste (niet alle) handelaren op hun eigen snelle gewin uit zijn. Voor ambtenaren is hun beroep ook hun roeping.

  13. “Helaas is de handelaar aan de parasiterende ambtenaar veel tijd en energie kwijt.”

    Dat is juist, maar niet zo heel relevant omdat er nauwelijks parasiterende ambtenaren zijn.

  14. @Hub Jongen [16]: @Hub Jongen [16]:
    De directeur verkoop zegt :” Al ik het niet verkoop, mag jij het niet maken.”
    De directeur productie zegt : ” Als ik ik het niet maak, kun jij het niet verkopen.”
    De consument zegt : ” Als ik het niet eet, kunnen jullie het niet maken en niet verkopen.”
    Hubert heeft gelijk: “Als de consument niet eet, staat heel het machtig raderwerk stil.”
    Hugo van Reijen

  15. Verkopen is dat moeilijk? Volgens mij kan iedereen dat. Kijk maar eens op koningsdag, je bent altijd aan het verkopen. Ambtenaar heb je sowieso niet nodig. Investeren kan ik ook zelf. Blijft de positie van de arbeider over. En dat kan ik niet zelf. Ik kan van alles wel een beetje, maar ik kan het onmogelijk allemaal zelf. Verhaal van het potlood enzo.

Comments are closed.