beaverjopintVolgens FOK! is de korpsleiding van de Nationale Politie tegen het legaliseren van de wietteelt. Ze zijn bang dat criminelen de hennepkwekerijen met extreem geweld zullen overvallen.

De korpsleiding slaat hier de plank volledig mis. Allereerst, waarom zouden wietkwekerijen wel worden overvallen maar doperwtjeskwekerijen niet? Als wiet legaal wordt wordt het gelijk een stuk minder waard. Tenslotte komen er meer kwekerijen als ook eerlijke mensen – gelukkig het overgrote deel van de brave burgers – zich ermee kunnen bezighouden.
Bovendien wordt niet meer een deel van de oogst door smerissen geript en vernietigd. Daarnaast kan het op grote schaal in efficiënte kassen worden gekweekt in plaats van in kelders en op zolders. Ik zie niet in waarom wiet duurder moet zijn dan peultjes of boontjes, het zijn beide tuinbouwproducten. Als we peultjes en boontjes zouden verbieden dan zou de prijs tenslotte ook omhoog gaan, en daarmee het risico op gewelddadige ripdeals.

Ten tweede: het fundamentele verschil tussen legaal en illegaal is of je de politie op je nek kan krijgen. Dat betekent nu dat je bij een gewelddadige overval niet eens naar de politie kunt gaan, of ze zetten je achter tralies omdat je een wietkwekerij hebt. Dat heeft natuurlijk net zo’n aantrekkingskracht op spitsboeven als een geldkraan op bureaucraten. Volgens het gequote artikel gebeurt dit nu al regelmatig. Denken ze echt dat het vaker gaat gebeuren als je je kwekerij niet meer verborgen hoeft te houden en naar de politie kan stappen?

Ten derde: wat willen we bereiken met het illegaliseren van wietteelt? Ongetwijfeld is het doel ervan dat dat gevaarlijke spul de mensen niet meer bereikt. Wat er niet is kan je niet oproken, toch? Ondertussen zal echter zelfs de grootste tegenstander van geestverruimende middelen moeten toegeven dat dit niet mogelijk is. Ik heb onlangs ergens gelezen dat slechts een paar procent van de kwekerijen jaarlijks wordt opgerold. Dat is natuurlijk veel te weinig om een significante invloed te hebben op het aanbod. Bovendien zal, bij het oprollen van kwekerijen, de prijs stijgen en daarmee de wens om een kwekerij op te zetten. De Amerikaanse ‘war on drugs’ heeft inmiddels er toe geleid dat ca. 1% van alle Amerikanen vast zit of voorwaardelijk vrij is. Het drugsgebruik is er ondanks deze draconische maatregelen echter bepaald niet uitgebannen! Als het ze zelfs met die stalinistische methoden al niet lukt, wat denken we er dan hier mee te bereiken?

Ten vierde moet de korpsleiding er goed bij stilstaan dat de politiecapaciteit die nu zinloos wordt gebruikt om kwekerijen op te sporen bij legalisatie gebruikt kan worden om daders van geweldsmisdrijven op te jagen. En dat zou juist de belangrijkste taak van de politie moeten zijn, een kwekerij die niet illegaal stroom aftapt is opmerkelijk vreedzaam. Overigens tappen ze illegaal stroom af omdat de kwekerij toch al illegaal is en wie gaat er dan voor z’n stroom betalen? Dat is net zoiets als weigeren een fiets te stelen omdat je het slot niet wil beschadigen.

Ten vijfde is er nog een principieel punt dat ik als libertariër natuurlijk moet aanhalen: iemand die wiet teelt misdoet geen mens iets en dus mag niemand hem ontvoeren en opsluiten. Ook de overheid niet! Het is ook nog eens uitermate zinloos.

De vraag is dan natuurlijk waarom de korpsleiding de wietteelt zo graag illegaal wil houden. Ik denk dat het gewoon makkelijk scoren is voor de hermandad. Kwekerijen komen en gaan, maar blijven bestaan. Zo nu en dan duikt er één op en die val je dan binnen en je pakt de tuinders op. Relatief simpel maar het wordt wel als een goed resultaat gezien. Ik denk dat opportunisme hier een belangrijke rol speelt.

Het hele verbieden van drugs is immoreel en bovendien ook nog eens erg onpraktisch. Het gedoogbeleid was ooit een stap in de goede richting en ik heb in twee coffeeshophoofdsteden van Nederland gewoond. Jammer genoeg komt het conservatisme steeds meer op.

Legaliseer de wietteelt

10 REACTIES

 1. Wiet zal in het buitenland even duur blijven als het daar ook niet gelegaliseerd wordt. Onze efficiënte kassen zullen door bendes massaal worden geroofd om tegen woekerprijzen in het buitenland te worden verkocht. Zoals altijd is de Nederlandse Einzelgang contraproductief.

  Romee [3] reageerde op deze reactie.

 2. Met verbod = 2 problemen.

  1 Verslaafd.
  2 Geld tekort en hierdoor overlast. (door schaarste van drugs is de prijs hoog en dit wordt door criminaliteit opgelost)

  Zonder verbod = 1 probleem

  1 Verslaafd

  De prijs is gekelderd en het staat per kilo naast de suiker in de
  supermarkt. (probleem 2 opgelost)

  Zal het aantal verslaafden schrikbarend toenemen?

  Mocht dit zo zal zijn, dan doen ze anderen, die er niets
  mee te doen hebben er geen enkel kwaad meer mee.
  Minder overvallen, minder politie, lagere belasting,..

  Wie kan me verklaren waarom het wel zal toenemen?

  Alcohol en bizonkit zijn vrij te koop in de winkel .
  Zit nu heel Nederland nu dronken op de bank bizonkit
  te snuiven?

  Met het geld dat je bespaart voor de politie kan (vrijwillig)
  ook gebruikt worden om verslaafden te helpen.

  Als één iemand wat verkeerd doet, moet dan de hele klas nablijven en er ook nadeel van hebben?

 3. Ook hier weer een mooi voorbeeld van hoe politici praten.

  Als zij spreken over het legaliseren van de teelt, betekent dat niet anders dan het legaliseren van de teelt. En dus niet van de substantie zelf, de verkoop, het transport of het gebruik.

  Dus de prijs zal waarschijnlijk niet veel dalen, zolang men de substantie niet legaliseert.

  Een wassen neus dus.

  Heisenburg [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Egor [4]: Als je goed leest hebben de gemeenten over “gereguleerde” wietteelt. Dat betekent in handen van de overheid, en dus in handen van een ander soort maffia. Hoezo prijsdaling? We hebben het over de nieuwe melkkoe en de staat die in de business stapt van het direct verdoven van het eigen volk. Zei iemand Victory Gin?

  Egor [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Heisenburg [5]:
  Inderdaad, het is nog erger.
  De Overheid, hand in hand met de dociele pers doet voorkomen alsof de substantie gelegaliseerd wordt, maar daar is helemaal geen sprake van.

 6. Kunnen ze hier wiet telen met een lage marktwaarde, en het vervolgens exporteren en tegen hoge illegale straatprijzen verkopen in het buitenland. Nederland wordt zo weer een “toonbeeld” van drugs drugs en nog eens drugs waar de rest van de wereld er veel nuchterder naar kijkt en het gevaar er van inziet. Als men het zo graag wil legaliseren, waarom dan per sé hier? Je krijgt denk ik geen overvallen, maar wel allerlei tuig met criminele connecties die hier rondspoken om wiet massaal legaal te telen. Wat ze naast het wiet telen allemaal uitspoken, geen idee, maar ik denk niet dat ze een brave kantoorbaan hebben waar je geen last van zult hebben… Dit zal een soort legale (linkse) hobby zijn naast afpersing, oplichting, moord en doodslag.

 7. Wie kan me verklaren waarom het aantal verslaafden schrikbarend zal toenemen, wanneer het legaal is?

  Je moet met het gevaar leren omgaan.
  In Zwitserland kun je ook niet voor elke rots, ravijn of afgrond
  palen met prikkeldraad plaatsen.

 8. Jullie hebben het steeds over verslaving en verslaafden. Weten jullie dan helemaal niet waar jullie over praten zoals die ouwe gek Opstelten? Bemoei je er dan ook niet mee. Je kunt geestelijk afhankelijk worden van wiet maar niet verslaafd.

  Doden per jaar door alcohol: vele honderden
  Doden per jaar door tabak: vele duizenden
  Doden per jaar door wiet: 0,0

  Wiet is niet zoals andere drugs; het is niet verslavend en zelfs geneeskrachtig. Ik ben bijvoorbeeld van mijn migraine af daardoor. Geloof me, daar ben ik zeer blij om. Zo zijn er nog meer kwalen waarvan je verlichting kan krijgen als je blowt. Ik rook het al 25+ jaar en ik leef nog en functioneer goed, dus wat is het probleem?
  Daarnaast is hennep in de geschiedenis van de mensheid zeer belangrijk geweest. Het is pas ca een eeuw verboden vanwege economische belangen, gezondheid werd er later pas bij gehaald. Leugens, leugens. Lees eens wat anders dan anti-wiet propaganda. Critici wauwelen elkaar allemaal na zonder er iets van af te weten, zoals Pteranodon hierboven.

 9. Een uitstekend stuk dus. Overigens denk ik dat we gewoon de zelfkweek moeten toestaan. Dat is een heel leuke hobby waarmee je niemand kwaad doet (mits je geen stroom steelt natuurlijk..).

Comments are closed.