Wapen_AmsterdamHoe verkoop je het libertarisme? De LP Amsterdam timmert aan de weg met deelnames aan discussies, internet filmpjes en persberichten. In het laatste persbericht pleit de Libertarische Partij Amsterdam voor het afschaffen van de horeca/drankvergunning voor ondernemingen wiens bedrijfsvoering niet primair het voeren van een horeca onderneming is.

Ik haal aan: Ondernemingen die sporadisch of zelfs met enige frequentie een activiteit organiseren waarbij alcohol geschonken wordt, moeten niet meteen geconfronteerd worden met een ambtenaar op de stoep die een vergunning eist of met een boete dreigt.

Recent hebben we dit natuurlijk gezien met het bedrijf Books and Bubbles die haar literaire avonden omlijstte met drankjes en hapjes en inmiddels heeft besloten de deuren te sluiten.

Uiteindelijk wil de LP Amsterdam ook van de gehele horeca/drankvergunning af, maar dat zal dan vergezeld moeten gaan met een lastenverlichting en ontregeling voor de horecasector en is onderdeel van het bredere beleidsplan van de Libertarische Partij Amsterdam om de bureaucratische regelgeving vergaand te versoepelen en beperken.

“Ondanks dat de wereld ons langzaam inhaalt, staat Amsterdam nog steeds bekend als een van de meest liberale en vrije plekken in de wereld”, stelt lijsttrekker Kader El Oufir. “Dit beeld strookt helaas niet met het achterhaalde beleid dat ambitieuze ondernemers het leven moeilijk of zelfs onmogelijk maakt. Daarom zegt de Libertarische Partij: Ontregel Amsterdam! [einde aanhaling]

Het libertarische geluid weerklinkt te Amsterdam. Wellicht zijn dit soort acties een antwoord op deze vraag: hoe leg je de Oostenrijkse school economie uit aan deze mensen.

Dit persbericht is niets anders dan een druppel in een storm van de collectivistische propaganda. Propaganda van machtshebbers heeft vaak de eigenschap tot het karnkzinnige te worden opgeblazen. Dat we geloven in de economische absurditeiten als Keynes en de monetaristen vergt al veel van het propaganda apparaat.

De druppeltjes libertarische propaganda tegen de QE programma’s en de inspanningen om de Fed aan een audit te onderwerpen hebben in de Verenigde Staten toch duidelijk een effect. De tegengeluiden met betrekking tot militair ingrijpen in Syrie hebben ons wellicht behoed voor een catastrofe. Volgens mij zijn het juist dit soort persberichten en acties die de wereld meer veranderen dan we denken. Wellicht dat het dit soort acties zijn die ooit de weg vrijmaken voor een ontregeld Amsterdam.

5 REACTIES

 1. Prima plan, graag ook afschaffen:
  – Het niet mogen staan op terassen in de zomer (bestaat die absurde regel nog?); inclusief vieze gluur-ambtenaartjes.
  – Sluiten coffeeshops binnen 250 meter van scholen. Laat de boekhandels (en de Hema) ook maar wiet en paddo’s gaan verkopen.
  – Taxi verordening. Snorders moeten legaal kunnen werken. Een puinhoop is het toch al. En betaal de chauffeurs die vergunningen kochten tegen woekerprijzen maar geld terug uit de wachtgeldpot van politici. De laatsten kunnen prima gaan solliciteren naar een baan als vakkenvuller bij de Dirk.

 2. @Mario Aandewiel [2]:
  Beste Mario,

  zonder de acceptatie van cookies is er geen toegang tot de website.
  Niet erg libertarisch, dunkt mij.
  Persoonlijk zou ik de LP wel een stem gunnen met de aankomende verkiezingen, maar ik heb meer het gevoel dat er niet echt oplossingen worden aangedragen. Meer het schoppen aan wat er niet deugt. Ik zie dit helaas ook bij de LP Rotterdam.
  Derhalve blijf ik maar bij mijn standpunt, geen mandaat voor het huidige politieke geneuzel. Ik vraag mij echter af…… wat als er een opkomst is van 10%. Imho is er dan geen mandaat en zal er voor iedere beslissing toestemming gevraagd moeten van de belastingbetaler. Och…….. het is laat, ik droom maar wat!

  Bob.

  Bob [4] reageerde op deze reactie.

 3. Volgens mij komen we wel met oplossingen, zoals de afschaffing van de erfpacht en OZB. En vermindering van het aantal beleidsambtenaren doordat de stad veel minder beleid moet gaan voeren. En verbetering van de oplossingspercentages van tegen de burger gerichte criminaliteit door ‘promotie/handhaving’ van de hogere politieambtenaren afhankelijk te stellen van hun resultaten op dát gebied. En door te proberen het postcodebeleid voor Amsterdamse scholen weg te krijgen, en door te strijden tegen staatsbewakingscamera’s en drones. Geen projecten meer doen waar de markt niet zelf financieel risico voor wil lopen (megalomane projecten), en etc. etc.etc.

  Dat is geen schoppen maar met oplossingen komen, wat uiteraard nog niet betekent dat het dan ook maar meteen lukt. Die kans is zelfs niet erg groot, maar ook de langste reis begint met de eerste stap.

  En ook al stemmen alleen de kandidaten zelf en verder niemand, dan nog zal gezegd en gedaan worden alsof men over kiezersmandaat beschikt.

  Het zou jammer zijn als de LP geen podia zou krijgen om het gedachtegoed over het voetlicht te brengen. Dat doet de verspreiding van individualistische ideeën geen goed.

  Niet stemmen is niet niet stemmen, maar 2 keer stemmen: een keer tegen de LP, en een keer vóór het collectivisme.

Comments are closed.