Oorlogsmonument bij Doldersum.Het is een monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de 2e wereld oorlog, op een plek waar aan het eind van de oorlog 6 jonge mensen zijn gefusilleerd. Het is een oase van rust en als ik daar kom dan is dat ook vaak om even stil te staan bij de mensen welke uit mijn omgeving overleden zijn. Daar kun je in alle rust je emoties verwerken.
Een beheerder, die daar toevallig was, vroeg eens aan mij of een van deze slachtoffers familie van mij was. Daarna heb ik hem uitgelegd dat als ik een bijzondere emotionele situatie meegemaakt heb, ik op deze plek mijn rust vond!

Op die dag had ik afscheid genomen van een zwerver, oud Indiëganger, die op sterven lag en wij afscheid genomen hadden, een man die ik al meer dan 35 jaar geholpen had.
Enige tijd daarvoor werd ik gebeld door een mevrouw waarvan de man op sterven lag, en zijn verzoek was of ik even bij hem langs wou komen, ik had hem al jaren niet gezien; ik kende hem van na zijn periode in Korea, en heb ook van hem, na een mooi en goed gesprek, afscheid genomen.

Soms wordt het dan teveel en moet je even tot bezinning komen, en dan heb je het geluk dat op deze afgelegen mooie locatie te kunnen vinden.

Ingezonden door Reiny

 

Een oorlogsmonument heeft dus meer functies  dan één keer per jaar oorlogsslachtoffers te herdenken!

3 REACTIES

  1. Ja, en het is goed om af en toe op een dergelijke plaats tot bezinning te komen.
    Maar als ik daar kom, net als bij militaire begraafplaatsen als bvb Margraten of Holten, word ik elke weer getroffen door”de gevolgen van “geweld.
    En dan komt weer die grote vraag waarom mensen toch zo stom zijn? Waarom is het zo moeilijk om niet (bijna)iedereen ervan te overtuigen te leven volgens het ZAP?? (=NAP)

Comments are closed.